Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Nye overenskomster på hjemmesiden

Arbejdet med etableringen af den kommende Femern forbindelse er i ...

Rabat på billetter til historisk motorløb

Copenhagen Historic Grand Prix er et historisk og traditionelt mo ...

Fra faglært skibsassistent til navigatør

Metal Maritime - 25. juni 2018

Bjarke Juel Helt (th) modtog ved dimissionen på Marstal Navigationsskole præmien fra Metal Maritime, hvorfra rejsesekretær Barno Jensen lykønskede med både eksamen og præmie. Foto: Jesper S. Holmgren / Metal Maritime

Fra faglært skibsassistent til navigatør

26-årige Bjarke Juel Helt er oprindeligt uddannet maskinarbejder. Efter kursus og sejltid som faglært skibsassistent er han nu uddannet navigatør og sigter mod at afslutte skibsføreruddannelsen om et år på Marstal Navigationsskole.

Af Hanne Hansen

Blandt dimittenderne på Marstal Navigationsskole i torsdags var Bjarke Juel Helt, der nu har papir på bestået sætteskippereksamen.
Forude venter endnu et år på navigationsskolen, da han efter sommerferien fortsætter på skibsføreruddannelsen.

Ved torsdagens festlige afslutning på skolen i Marstal, blev Bjarke Juel Helt af skolen udpeget som modtager af Metal Maritimes præmie, der går til bedste ”holdspiller”.
Den præcise ordlyd for udpegningen lyder: “En elev der i særlig grad har udvist evner som ’holdspiller’ og kan få det bedste frem i hele ’besætningen’.
Ved dimissionen forestod Metal Maritimes rejsesekretær Barno Jensen overrækkelsen.
Prisen er i denne omgang tilfaldet én, der selv i høj grad værdsætter det gode kammeratskab. Netop gode kollegaer er det, som Bjarke Juel Helt fremhæver som det positive ved at arbejde til søs.

Til søs ved en tilfældighed

Det er lidt af en tilfældighed, at han overhovedet kom ud at sejle. En rigtig heldig tilfældighed, synes han i dag.
Oprindeligt er han tilbage i 2012 udlært som maskinarbejder hos DSB. Desværre førte svendebrevet ikke umiddelbart til job, og han måtte i stedet finde forefaldende arbejde.

-Ja, jeg kørte gummiged, da min far gjorde mig opmærksom på, at jeg med et svendebrev kunne komme ud at sejle som skibsassistent, hvis jeg tog et 10 ugers kursus på MARTEC i Frederikshavn, fortæller han.

Hurtigt overbevist om maritim karriere

Efter afsluttet kursus kom han i foråret 2014 ud at sejle hos Fjord Line som faglært skibsassistent – først som sommerafløser.
-Og jeg var rigtig glad for det fra første dag. Alle de gode kolleger, jeg mødte om bord, var bare nummer ét. Og så sætter jeg stor pris på landskabsoplevelserne, som vi har i Fjord Line, fortæller han og tilføjer:
-Det at opleve solopgang og nedgang til søs er bare en oplevelse hver gang. Og i Fjord Line med sejlads på Norges kyst, er vi omgivet af flotte landskaber.

Han var ret hurtigt overbevist om, at han ville fortsætte en karriere og uddannelse til søs.
-Først tænkte jeg, at det var maskinmester, jeg ville være. Det lå jo lidt i tråd med mit oprindelige svendebrev. Men efter at have fået dagligdagen og arbejdet til søs tættere på, så kiggede jeg mere og mere i retning af arbejdet på broen som navigatør, fortæller han.

Hjælp til bogkøb fra Metal Maritime

Forud for optagelsen på Marstal Navigationsskole aflagde han Ærø et besøg i efteråret 2016. Han er født og opvokset i Tølløse på Sjælland, og Ærø var ukendt land.
-Men jeg var dårligt nok kommet i land fra færgen på Ærø, inden jeg blev modtaget med åbne arme – så jeg var ret hurtigt overbevist om, at det var her, jeg ville læse, refererer han.
Og ret hurtigt besluttede han sig også for at købe hus på Ærø.
-Ja, jeg er blevet ret meget ”marstaller”, ler han.

Som medlem af Metal Maritime har han under uddannelsen fået støtte til bogkøb.
-Det har været en kæmpe hjælp økonomisk. Pengene er jo noget små, når man er på uddannelsesstøtte. Og bare start-bog-pakken kostede jo rundt regnet 7-8.000 kr. Her har fagforeningens støtte været en god hjælp, siger Bjarke Juel Helt.

Sommerferiejob inden skibsføreruddannelsen

Her i sommerferien er han tilbage i Fjord Line som skibsassistent for at tjene penge til det sidste år på skolen.
-Jeg glæder mig til afveksling fra skolebænken. Puha – der er 20 kilo plus, siden jeg startede på uddannelsen, erkender han.

-I dag er jeg glad for, at min far den gang tippede mig om mulighederne for at komme ud at sejle med et svendebrev. Og jeg ser slet ikke mig selv i et 8-16 job i land. Turnussen med at være ude og hjemme passer mig helt perfekt. Ja, jeg har faktisk ondt af mange af mine bekendte, der hver dag sidder i kø på motorvejen. Det sjov, er man jo helt fri for, når man på skift sejler og er hjemme i længere perioder, uddyber han.

Fremtid til søs – helt sikkert

Bjarke Juel Helt forventer, at hans fremtid efter endt skibsførereksamen også er til søs.
-Når jeg bliver færdig om et år, vil jeg rigtig gerne prøve noget andet – langfart for eksempel. Jeg er rigtig glad for at være i Fjord Line, men jeg har ikke prøvet andet. Og det vil jeg gerne, når jeg bliver færdig, for at få så bred erfaring som muligt, siger han.

-For mig har uddannelsesforløbet været det helt rigtige. Jeg er glad for den erfaring, jeg har med mig som skibsassistent, inden jeg fortsatte uddannelsen til navigatør. Det giver en god, bred og grundlæggende indsigt i arbejdet om bord og vedligeholdelsen af skibet. Samtidig er der ikke den krinkelkrog på skibet, som jeg ikke kender. Det giver en rigtig god fornemmelse og overblik, uddyber han.

Metal Maritime: ”Husk den gode historie – I er ambassadørerne”

Ved dimissionen på Marstal Navigationsskole afsluttede i alt 8 som kystskippere og 15 som sætteskippere, mens 11 afsluttede skibsføreruddannelsen.

Fra Metal Maritime deltog foruden rejsesekretær Barno Jensen også faglig konsulent Jesper S. Holmgren ved dimissionen i torsdags. Førstnævnte var også blandt talerne, der lykønskede dimittenderne.

Barno Jensen sagde blandt andet:
”I, de nye dimittender er fremtiden. I er diplomater og ambassadører i den maritime industri. I er den gode historie og fremtiden for dansk søfart. Stort tillykke til jer alle. Husk altid at fortælle den gode historie, så vi kan få endnu mere boost i optagene på de søfartsmæssige uddannelser. Vi ønsker jer god vind frem over.”

Flere billeder:

Billeder af dimittenderne på Marstal Navigationsskoles hjemmeside - Klik her