Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Hjemmesiden opdateret med OK23 nyt

Det er nu mere end et år siden, at Transportforliget, der danner ...

Bekendtgørelsen om færgenavigatøruddannelsen er sendt i høring

Som der kan læses mere om i den netop udgivet udgave af fagbladet ...

“Helte” fra Metal Maritime udstillet på Københavns Rådhus

Metal Maritime - 15. juni 2017

Detaljerne i maleriet "Working Class Heroes" blev diskuteret med billedkunstner Søren Kastalje, da Metal Maritime-medlem Filip Pedersen (th) i går så maleriet med sig selv for første gang ved ferniseringen på Københavns Rådhus. Foto: Barno Jensen, Metal Maritime

“Helte” fra Metal Maritime udstillet på Københavns Rådhus

Metal Maritime-medlemmerne Filip Pedersen og Lars Jepsen blev 1. maj sidste år spottet af billedkunstner Søren Kastalje i Fælledparken. Motivet er over vinteren blevet til maleriet “Working Class Heroes”, som nu udstilles på Københavns Rådhus i anledning af fejringen af Københavns 850 års jubilæum.

Af Hanne Hansen
  1. 1. maj sidste år var de mangeårige medlemmer af Metal Maritime Filip Pedersen og Lars Jepsen - helt som de plejer - på gaden med Søfyrbødernes gamle fane for at fejre arbejdernes internationale kampdag. Og som hvert eneste år før, afsluttede de 1. maj-festlighederne i menneskemængden i Fælledparken.
  2. Billedkunstner Søren Kastalje var også i Fælledparken for at indsnuse inspiration. Og da han så de to på bænken i menneskemyldret, fornemmede han straks, at her var mere end bare et motiv.

-Jeg spurgte om lov til at fotografere dem, og det var de helt med på. Så jeg tog nogle billeder af dem, af fanen og hele sceneriet, fortæller Søren Kastalje.

Da han senere så billederne igennem, blev hans fornemmelse bekræftet.

-Der ligger så meget historie i det motiv. Deres historie, arbejderklassens historie - ja, i det hele taget det at være menneske, fortæller billedkunstneren, der over vinteren har arbejdet med at omsætte oplevelsen, sceneriet og de skjulte historier til et maleri.

Billedgalleri nederst på siden...

Artiklen fortsætter under billedet ....

gal 4 Working Class Heroes   1. maj 2016 Fælledparken

"Working Class Heroes" af Søren Kastalje. Mål: 130 cm x 85 cm

Resultatet blev i går præsenteret ved ferniseringen af udstillingen “København 850 år” på Københavns Rådhus. Og begge hovedpersoner var personligt inviterede af billedkunstneren til den officielle åbning.

Desværre var det ikke lykkedes at få kontakt til 73-årige Lars Jepsen inden udstilling, men Filip Pedersen på 71 år, mødte spændt op til arrangementet.

Særlig dag fejret med Rådhuspandekager

Det er ikke så ofte han går til åbning af kunstudstillinger. Og det hører slet ikke til hverdagens oplevelser at spise Rådhuspandekager. Men det er jo heller ikke hver dag, han figurerer som hovedperson på et maleri i stort format.

Filip Pedersen er ganske tilfreds med resultatet. Ja, både maleriet og arrangementet i går.

“Working Class Heroes”, der måler 130 cm i højden og 85 cm i bredden, har fået en iøjnefaldende placering i udstillingen, umiddelbart i nærheden af indgangen i Rådhushallen. 

Det er Billedkunstnernes Forbund, der står for udstillingen, og da forbundet indkaldte værker, var Søren Kastalje godt i gang med maleriet af scenariet fra Fælledparken.

-København er tårne og spir og store bygherrer. Men jeg tænkte, at de kræfter, der har været med til at skabe København og vores samfund, skulle repræsenteres i mit maleri på udstillingen. Og uden arbejderklassen og folk som Filip og Lars, så havde vi slet ikke et København og et velfærdssamfund, som vi har i dag, fortæller Søren Kastalje. 

Detaljeret maleri

Han indrømmer, at processen med maleriet har budt på mange udfordringer.

-Det er helt bevidst, at maleriet er meget detaljeret. For mig er det ikke bare et motiv. Jeg har så mange følelser med i billedets historie. Jeg er vokset op i et hjem, hvor min far var faglig aktiv, og jeg synes, vi i dag har en tendens til at glemme så meget af den historie. Fagforeningerne har været med til at bygge det hele op, siger han.

-Jeg satte mig for at male motivet sådan ophøjet - i en stil som et kongeportræt, eller som et portræt af statsministeren. Det er helt bevidst, og jeg er glad for, at Filip ved ferniseringen både kunne genkende sig selv og var glad for resultatet. Det betyder meget for mig, og jeg har været meget spændt på det, fortæller Søren Kastalje.

Søren Kastalje er først som voksen kommet i gang med maleriet. Et højskoleophold som 20-årig satte skub i processen.

-Jeg erindrer, at jeg som 14-årig kun formåede at tegne nogle meget, meget dårlige tændstikmænd. Det var faktisk bogen “At male er at se”, der satte mig i gang, fortæller han. De seneste 15 år har han suppleret sine indtægter fra maleriet med at være ufaglært nattevagt på en døgninstitution.

Gratis adgang til udstillingen

Udstillingen på Københavns Rådhus kan ses frem til og med 24. juni.

Der er gratis adgang.

Åbningstider:
Mandag-fredag kl. 09.00-16.00
Lørdag kl.09.30-13.00

Historien om Søfyrbødernes fane og Søfyrbødernes vej ind i først Metal Søfart, senere Dansk Metals Maritime Afdeling og Metal Maritime bragte vi på bagsiden af Fagbladet CO-Søfart, nr. 6, 2016. Direkte link til artiklen i bladet - Klik her....

Billedgalleri fra ferniseringen i går på Københavns Rådhus mm.

klik på et billede, for at se billederne i større gengivelse.