Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Ons 16/9-2009 10.00
16/9-2009

CO-SØFART KALENDER

 
John Ibsen - feriedag
Ole Strandberg - arbejder hjemme
Christian Petersen - ferie til og med 24/9
 
FRA MEDIER
 
Pirateri
Sådan beregnes løsesummer - DR Dokumentar i aften kl. 20
De somaliske piraters forhandler, Ali Mohammed Ismael Ali, har ladet sig interviewe til DR1 Dokumentaren "SOS Fanget af pirater", hvor han for første gang fortæller hvordan piraterne fastlægger en løsesum for et skib. Han fortæller at piraterne bruger en nøje tilrettelagt tjekliste, og de priser som andre piratgrupper har fået, er aldrig en selvstændig parameter i forhandlingerne.
 
Ali Ali oplister en prioriteret liste over syv parametre:
* Hvornår skibet er bygget
* Fartøjets tilstand
* Lastens værdi
* Besætningens nationalitet (fordel hvis det er mest muligt samme nationalitet)
* Vejret på det givne tidspunkt
* Hvor nemt skibet kan forsvares
* Piraternes mulighed for at være tålmodige
De sidste tre forhold er de vigtigste. Ali Ali opfordrer skibenes forhandlere til at tage piraternes tjekliste i betragtning, så begge parter kan minimere "katten efter musen-leg", som han synes forhandlingerne har udviklet sig til.
 
Rederiet Clipper betalte 1,7 millioner dollar for frigivelsen af CEC "Future" og besætningen på 13 mand. I dokumentarudsendelsen følges forhandlingerne mellem rederiet og piraterne. Til en begyndelse krævede piraterne 7 millioner dollar mens rederiet tilbød 400.000 dollar.
Epn.dk/ritzau, 16/9 05.49, http://epn.dk/samfund/article1817961.ece
 
IMB Live Piracy Report update
14/9 14.45 LT psn 01:18.30N 104:12.56E EOPL Singaporestrædet
Seks røvere i en smal båd sejlede langs en kemikalietanker på reden. To røvere bevæbnede med knive entrede tankskibet, mens de øvrige forblev på deres båd. Vagthavende AB observerede røverne og skyndte sig ind i apteringen hvor han informerede vagthavende officer, som slog alarm, aktiverede tågehornet, samlede besætningen og adviserede alle skibe i området over VHF'en. Røverne hoppede overbord og undslap. Singapore VTIS informeret.
 
"Scandinavian Star"
Da passagerskibet brændte den 7. april 1990 mellem Oslo og Frederikshavn omkom 159 mennesker (og siden har der været strid om årsager og baggrunde). Efter branden har kun en dansker været officielt mistænkt for at være ildpåsætter (han havde et tidligere pyroman-forhold på sin tavle). Den pågældende omkom selv ved branden og der har aldrig været rejst tiltale mod andre.
 
Ingeniørerne Pierre Palmberg og Henrik Georgsson, begge fra Universitetet i Lund, og konsulentselskabet Sweco, offentliggjorde allerede i 2006 nogle overraskende undersøgelser. Nu har brandinspektørerne igen gennemgået materialet, og frifinder pure den danske mistænkte. Han omkom selv i brand nummer to som var hovedbranden, hvorefter yderligere fire brande blev påsat.
Palmgren understreger at de personer som har påtændt brandene havde indgående kendskab til den amerikansk ejede passagerfærge, og at antændelsen har krævet stor viden til færgens tekniske installationer.
 
De to ingeniører håber FBI vil granske ulykken nærmere, så baggrunden for tragedien kan blive endeligt afklaret.
 
68 bådflygtninge savnes
Ved tre seperate forlis inden for 48 timer ved Yemen, er 10 bådflygtninge omkommet og 40 savnes og frygtes omkommet. Af de omkomne led 11 kvælningsdøden, 3 er blevet slået ihjel af menneskesmuglere og 2 er druknet. Mindst to af bådene var sejlet ud fra Somalia, men der var andre nationaliteter end somaliere ombord. Yemen rapporterer om et voksende antal bådflygtninge og alene i år har 860 både med 43.586 mennesker ombord forsøgt at krydse Den Persiske Bugt. Der regnes med at 273 er druknet eller omkommet.
Politiken/ritzau, 15/9 12.39, http://politiken.dk/udland/article788992.ece
 
Bådflygtninge på 10-11 år
Seks nordafrikanske drenge uden voksne ledsagere blev i går samlet op af det spanske politi, da de forsøgte at komme illegalt ind i Spanien. De fem af drengene var 10-11 år, mens en sjette var 16 år. De havde krydset Middelhavet i en tre meter lang gummibåd og blev samlet op nær Tarifa i det sydlige Spanien.
 
Difko-skib tilbageholdes
K/S Difko "Island Express" tilbageholdes i Singapore på begæring fra Sparbank i Skive. Banken vil nu forsøge at få skibet solgt på tvangsauktion. Difko kæmper i dag med økonomiske problemer i en række skibsprojekter. "Island Express" blev overtaget i fjor og solgt i 100 skattebegunstigede anparter til 170.000 kroner stykket, og Difko lancerede projektet som "nøglefærdigt ti-mands projekt med højt afkast".
Maritime Danmark/Jyllandsposten, 16/9 08.18, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5636
 
Spændinger ved Sortehavet
Rusland vil tilbageholde skibe som sejler ind i Abkhasiens farvand uden tilladelse. Abkhasien er en løsriverrepublik fra Georgien som støttes af Rusland. Georgien har tilbageholdt skibe på vej til Abkhasien og Abkhasien har truet med at destruere georgiske skibe som sejler ind i deres territorialfarvand. Siden en kortvarig krig mellem Rusland og Georgien i august sidste år, har Rusland anerkendt de to udbryderregioner Sydossetien og Abkhasien og patruljeret langs grænserne.
Borsen.dk/ritzau/Reuters, 15/9 11.05, http://borsen.dk/politik/nyhed/165808/
 
100 nye arbejdspladser til Fjord Lines rute mellem Hirtshals og Kristiansand
(se i øvrigt DAGEN i går). Rederiet vil ansætte 100 nye medarbejdere til den kommende sommerrute, men kun en mindre del kan forvente varig beskæftigelse. Fjord Line sejler i dag på ruten Hirtshals-Stavanger-Bergen med den konventionelle færge "Bergensfjord", og vurderer for tiden muligheden for køb af yderligere en færge til overfarten mellem Danmark og Norge.
Maritime Danmark/Fjord Line, 15/9 09.26, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5625
 
Mærsk
Mere miljørigtige containere
I tilknytning til klimakonferencen i København, vil Mærsk fremvise et nyt design til containere som indeholder mere miljøvenlige gulve. Det er et træ-plastik system til afløsning for hårdttræ krydsfinergulve. Mærsk producerer omkring 200.000 containere årligt i Kina.
Borsen.dk/Nyhedsbureaet Direkt, 15/9 13.08, http://borsen.dk/transport/nyhed/165822/
 
Containerrater hæves
Fra 1. oktober vil raterne på ruterne mellem det østlige Middelhav samt Sortehavet til Vestafrika blive hævet med 200 dollar for en 20-fods container og 360 dollar for en 40-fods.
Borsen.dk/Nyhedsbureaet Direkt, 15/9 11.50, http://borsen.dk/transport/nyhed/165815/
 
Udvidet samarbejde med CMA CGM
De to containerrederier fusionerer latinamerikanske ruter til en fælles ruteplan som forbinder Sydamerikas østkyst med Centralamerika og Caribien. Ændringer træder i kraft fra 20. september.
I alt 4 containerskibe hver med en kapacitet på 2.800 20-fodscontainere kommer til at besejle ruten.
Borsen.dk/Nyhedsbureaet Direkt, 15/9 08.00, http://borsen.dk/transport/nyhed/165782/
 
Ny færgerute
I oktober åbnes en ny færgerute mellem Søby på Ærø og Fynshav på Als. Ærø Kommune har brugt 20 millioner kroner til nye færgelejer, landanlæg og til indkøb af "Skjoldnæs" som har været chartret ud til SamsøTrafikken. Kommunen har valgt at bygge et helt nyt færgeleje på Fynshav, i stedet for at overtage Nordic Ferry Services gamle til færgen fra Bøjden. Roderiet omkring NFS og selskabets færgeflåde blev vurderet for at være for usikkert.
 
BornholmsTrafikken
Administrationen vil være lukket fredag den 18. september, hvor rederiet afholder medarbejderdag.
 
Lauritzen satser på oliefund i Brasilien
Rederiet har sikret sig en aftale med brasilianske Petrobas til en værdi af 1,5 milliarder kroner om bl.a. at sejle olie fra platforme til brasiliens havne. Der investeres 3 milliarder i det nye forretningsområde over de næste 5 år. I Brasilien findes der store oliereserver som befinder sig på dybt vand. Petrobas skal bruge offshore-tjenester fra 4 skibe, hvoraf et allerede er i arbejde, et er snart færdigombygget og de sidste to er under bygning i Kina.
Borsen.dk/Nyhedsbureaet Direkt, 16/9 08.18, http://borsen.dk/transport/nyhed/165878/
 
Rusland overvejer at købe militært isenkram i NATO-lande
Rusland er langt inde i overvejelser om at købe et amfibieskib i udlandet og nærmere bestemt i Frankrig, Spanien eller Holland. Det vil i givet fald være første gange i mange årtier Rusland køber krigsskibe i udlandet. I sidste måned meddelte den russiske flåde at det overvejes at købe franske Mistral-helikoptere.
Maritime Danmark/Taiwan News, 15/9 13.11, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5621
 
Minerydningsstyrke deltog i 11. september mindehøjtidelighed
Som optakt til en større flådeøvelse med bl.a. amerikanske hangarskibsgrupper, anløb NATO's Minerydningsstyrke nr. 1, med det danske kommandoskib "Thetis", New York d. 8. september.
 
Under opholder har minerydningsstyrken nedlagt en krans på Ground Zero og "Thetis" har været vært ved en mindehøjtidelighed på 8-års dagen for angrebet, med deltagelse af prominente gæster fra New York. Den danske Generalkonsul overbragte ved lejligheden det flag som vajede fra konsulatets bygning den dag, og som bar tydelige spor fra katastrofen. Minerydningsstyrken er nu fortsat mod øvelsesområdet ud for Norfolk.
 
Kalundborg Havn på vej mod rekord
På trods af faldende godsmængder blev overskuddet for første halvår på 8,7 millioner kroner mod forventede 7,5 millioner. Regnskabet tyder på at året kan ende med et rekordoverskud. Med til at hive omsætningen op har været udskibning af korn, og Vestas beslutning om at bruge havnen som brohoved for placering af syv vindmøller nord for Sprogø.
Maritime Danmark/Børsen, 15/9 14.55, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5629
 
Dansk Metals kongres 12.-18. september
Særlig hjemmesidesektion med program, nyheder, formandens beretning, debat, web-tv m.v.
 
Højere dagpenge
Forbundsformand Thorkild E. Jensen deler den holdning som flere delegerede har givet udtryk for, at dagpengesatserne skal forhøjes mærkbart. Det er uacceptabelt at et stigende antal mennesker fravælger a-kasserne fordi satserne er alt for lave, og hvis der ikke gøres noget, ender vi med et system som de har i England: en model med høj fleksibilitet men ingen sikkerhed. Et logisk krav vil være længere opsigelsesvarsler, men det er ikke vejen frem. Den danske model er den rigtige model for Danmark, og den skal ikke sættes overstyr af en uhellig alliance mellem arbejdsgivere og borgerlige politikere, sagde Thorkild E. Jensen.
 
Når de behandler deres helte på den måde
Den irakiske skokaster udtaler efter sin løsladelse, at han har været udsat for tortur under den ni måneder lange fængsling. Tæv og elektriske stød var en del af behandlingen. Mishandlingen startede lige efter selve arrestationen uden for pressekonferencen, hvor to sko størrelse 43 forinden susede tæt forbi præsident Bush (i øvrigt en af de få gange George Bush er blevet beskyldt for at have været snarrådig da han dukkede sig).
 
Efterfølgende arrestationen blev han overhældt med vand og sat i en decemberkold celle. Under forvaringen er han blevet banket med kabler og metalstænger. Reporteren fra New York Times noterer sig at al-Zeidi ikke viser synlige tegn på tortur, men at en fortand dog mangler.
 
Lov er lov
Fængselsmyndighederne i Ohio har indtil videre måtte opgive at henrette en 53-årig dødsdømt mand, fordi de ikke kan finde en anvendelig blodåre at sprøjte giften ind i. Ifølgen loven i Ohio, skal en henrettelse ske ved en dødelig indsprøjtning, og ikke på nogen anden vis. Myndighederne har nu udsat henrettelsen mens der tænkes.
Politiken/ritzau, 16/9 06.59, http://politiken.dk/udland/article789309.ece
 
Fyret fordi hun så sexet ud og snakkede pænt til fangerne
En 22-årig kvindelig fængselsbetjent er blevet tvunget til at sige sin stilling op fra et ungdomsfængsel nær Birmingham i England. Kvinden blev mobbet af kollegaerne fordi hun rettede sin fængselsuniform til, så hendes lille figur ikke sejlede i stoffet. Hun blev også kritiseret for brugen af makeup og for at være for venlig når hun hilste og snakkede med fangerne. Hun forsøgte at nedtone sit udseende og klagede til sidst officielt, men intet hjalp. I december ringede et stort antal fanger samtidig med klokken om natten, og overbetjenten som særlig var efter den unge kvinde, forklarede at det udelukkende skyldtes hendes påklædning. Hun så simpelthen bare for godt ud og var for rar.
 
En nævningedomstol har nu givet hende medhold i at hendes opsigelse skal betragtes som en usaglig afskedigelse. Erstatningsbeløbet er endnu ikke afgjort. Kvinden som har indiske rødder er tilfreds med afgørelsen, som også fastslår at det er fængselsbetjentes pligt at behandle de indsatte humant.
 
Skoleskibet "Danmark"
Middagspsn 13/9 15.00 LT ankret i Bantry Bay, 51:40.9N 009:28.1W. ETD 16/9.
 
Baltic Dry Index
2431 (-19) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 15/9, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 522,15 DKK
100 Euro = 757,33 DKK
 
Aktiekurser - aktuelle købskurser
D/S Torm: 53
APM A-aktie: 33.700
APM B-aktie: 34.800
D/S Norden: 188,75
DFDS: 348
Mols-Linien: 66
Nordnet.dk, 16/9 09.00,
 
Thora Lund
013(4)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

Slår et ekstra slag for skibsmekaniker-uddannelsen i høringssvar

Omlægningen af uddannelserne til sætteskipper- og skibsfører, hvo ...

-Velfortjent IMO-pris til Birgit Sølling Olsen

-Det er mere end velfortjent, at Birgit Sølling Olsen modtager IM ...
bottom banner1