Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Man 31/8-2009 10.00
31/8-2009
CO-SØFART KALENDER
 
Ole Strandberg - arbejder hjemme
Bjarne Mørup Olsen (SK) - ferie
 
FRA MEDIER
(opdateret fra fredag morgen)
 
Pirateri
Situationen i Somalia
Etiopiske tropper i pansrede køretøjer har igen passeret grænsen og er rykket ind i Somalia hvor de har taget kontrollen over byen Beledweyne. Etiopiske embedsmænd afviser rutinemæssigt at der er etiopiske tropper i Somalia. Det etiopiske militær trak sig senest officielt ud af Somalia i januar i år. Kampe har i de seneste uger raset i den centrale og sydlige del af Somalia mellem regeringsstyrker og oprørsgrupperne Dhabaab og Hizbul Islam.
 
Rederiet H. Folmer & Co. er tilfreds med "Danica White"-dom
Men ikke overrasket. Piratoverfaldet og kapringen kunne ikke være undgået uanset hvad der var sket eller gjort. Rederiet er stadig dybt berørte over forløbet og kede af det på medarbejdernes vegne. "Danica White" var på intet tidspunkt mindre end 200 sømil fra Somalias kyst og retningslinierne for sejlads i området var overholdt, udtaler Jørgen Folmer. ”3F burde have rådgivet sine medlemmer til at søge kompensation via loven om offererstatning i stedet for at anbefale søfolkene at føre en lang og opslidende retssag mod deres arbejdsgiver.”
Maritime Danmark/H. Folmer & Co., 31/8 07.51
Pressemeddelelse fra rederiet, 30/8
Overfyldt færge sunket i Indonesien
Færgen "Sari Mulia" er sunket på vej op ad floden Negara i den nordlige del af Borneo. Færgen var beregnet til 45 passagerer, men det berettes at der var mindst 132 ombord samt adskillige tons last. 112 er reddet, 12 savnes og 10 er fundet omkommet.
 
Kvartalsregnskab fra Frontline
Det norsk ejede tanskskibsrederi, hjemmehørende på Bermuda, fik overskud på 27,8 millioner dollar i 2. kvartal, mod et overskud på 418,4 millioner dollar samme kvartal 2008. Frontline som har verdens største flåde af supertankere, forventer et endnu værre 3. kvartal.
Maritime Danmark/Lloyds List, 29/8 08.41, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5473
 
Evergreen tabte 745 millioner kroner
Asiens største containerrederi, Evergreen, tabte i første halvår 745 millioner kroner, mod et overskud på 1,2 milliarder dollar i samme periode 2008.
 
Mærsk-aktien stiger på fragrater fra Kina
Fragaterne ud af Kina er på en uge steget med 6,1% og siden juni er den samlede stigning 20,6%. På ruten mellem Asien og Europa er fragtraterne steget med 16% i ugen og sammenlagt med 50% siden juni. Stigningerne fik fredag Mærsk-aktien i vejret med 6,8%.
 
Olieeventyr på vej mod sin slutning
Efter offentliggørelsen af havlårsregnskabet for Mærsk, ser flere analytikere tydelige tendenser til at olie- og gasproduktionen vil falde mærkbart i 2009 og 2010 og vil være halveret i 2020.
 
Skib med nordkoreanske våben tilbageholdt
De Forenede Arabiske Emirater har tilbageholdt et skib med nordkoreanske våben, som var på vej til Iran. Tilbageholdelsen sker som led i FN-sanktioner mod Nordkorea.
Politiken/ritzau, 28/8 22.44, http://politiken.dk/udland/article778002.ece
 
Nyt globalt identifikationssystem til skibe
Et nyt system til identifikation og positionsmelding bliver installeret i alle større skibe inden årsskiftet. Efter installationer i 2004 og 2005 af AIS og alarmknapper, vedtog IMO i 2006, at alle skibe nu også skal udstyres med LRIT-systemet (Long Range Identificating and Tracking). Alle skibe over 300 BRT, samtlige passagerskibe og alle mobile platforme skal være udstyret med LRIT fra årsskiftet. Systemet udsender automatisk fire gange i døgnet centrale oplysninger til en database i Lissabon. Det vil dog stadig være muligt at koble systemet fra, og det er formentlig noget tilsvarende som skete med "Arctic Sea" for nylig. Kaptajnen har mulighed for at slukke for LRIT-systemet, hvis han føler hans skib er truet på grund af systemet. Det gælder både AIS-systemet og LRIT-systemet.
 
RAL sænker olie- og valutakurstillægget
Fra 1. september sænkes tillægget fra 11% til 9%.
 
SamsøTrafikken
Nautilus/Per Rungholm i indlæg i Samsø Posten:
I den hidsige Samsø-debat om færgebetjeningen beskyldes den tidligere redaktør for Søfart, Per Rungholm alias Nautilus, for at være den eneste samsing som har tillid til NFS. Rungholm slutter et længere debat-indlæg med:
"PS: Apropos væddemålet lanceret for 14 dage siden, så er 2. kvartal i overfartsstatistikken ikke gjort op endnu, men juli bød på 1.520 personbiler flere end nogensinde, i alt 15.817. Med en syrlig kommentar i baggrunden: Tænk hvis så "Kanhave" havde sejlet upåklageligt! Vist så, nogle vil have mer' og mer' og bliver aldrig tilfredse - udover med sig selv....".
Samsø Posten, 28/8 15.24, http://www.samso.dk/Np.asp?Id=3374
 
DFDS weekly news
Færre syge
Sygefraværet er faldet fra 2008 til 2009. For landpersonalets vedkommende er det faldet med en fjerdedel til 1,3% og på de danskflagede skibe med omkring 20%, så det her er nede på 2,8%.
 
Harm Sandomir
Har været ansat i DFDS i 35 år og der er reception på "Dana Sirena" d. 5. oktober kl. 10, hvor alle der kender Harm Sandomir er velkomne (Harm Sandomir er tillidsrepræsentant for Metal Søfart).
DFDS weekly news, 28/8
 
Skipper inviterer på jordomsejling
Træskibet "Yukon" er ved at få lagt sidste hånd på planlægningen af en jordomsejling som skal vare to år og som indledes med afgang fra Strynø i sommeren 2010. Turen går over Atlanterhavet til De Caribiske Øer, gennem Panama til Galapagosøerne og flere øgrupper i Stillehavet før der gøres et længere ophold i Australien. Tilbageturen går via Middelhavet til Nordeuropa med forventet hjemkomst 10/10 2012. Udover skibets besætning på 4 personer, samt ejerparrets to børn, er der plads til 4-6 passagerer som kan købe sig en plads ombord. Efter passende oplæring vil passagererne indgå i skibets rytme og vagtplan. Fire ugers togt koster 16.800 for en enkelt person og rejse til og fra destination er på egen regning.
 
Skib til kæmpekran søsat i Holland
Cypriotiske "Oleh Strashnov" vil blive udstyret med kran som kan løfte 5.000 mt i en højde på 100 meter, og 800 mt i en højde på 132 meter.
 
Efterlønnen koster op mod 37 milliarder årligt
I dag er næsten 150.000 personer på efterløn og hvis man lægger mistede skatteindtægter til den direkte omkostning, kan man nå frem til det for Danmark gigantiske beløb på de 37 milliarder, eller næsten 9.500 kroner for hver eneste skatteyder i Danmark årligt. Efterlønnen blev indført i 1978 af SV-regeringen hvor Anker Jørgensen var statsminister, Svend Auken arbejdsminister og Henning Christoffersen udenrigsminister. Dengang blev ordningen anset for at være omkostningsneutral fordi den ville bringe unge i arbejde i samme omfang som den ville bringe ældre på efterløn. Man kan bare ikke finde antydningen af at ordningen virkede efter hensigten, på en kurve over arbejdsløshedens udvikling. Ordningen som giver mulighed for at tillade pensionering allerede som 60-årig er unik i forhold til de øvrige nordiske lande, og ordningen har siden sin indførelse været et af de mest omdiskuterede velfærdsgoder.
 
Arbejdsmarkedskommisssionen foreslår skattefri tilbagebetaling
Det fulde efterlønsbidrag, ca. 5.000 kroner om året der er betalt til efterløn, foreslår kommissionen nu tilbagebetalt skattefrit, til dem som frivilligt vil droppe efterlønnen. Flere partier, særlig mindre, kalder forslaget for interessant.
 
Stor vækst i ulovlige fyringer
Flere fagforbund konstaterer at virksomhederne anvender krisen til at skille sig af med uønsket arbejdskraft og at antallet af ulovlige fyringer stiger kraftigt. Både 3F, FOA, DJØF og Kristelig Fagforening belræfter tendensen, selvom det ikke er muligt at sætte nøjagtige tal på. Juridisk set er det næsten umuligt at gøre noget i sager som involverer massefyringer, hvor arbejdsgiverne har meget frie tøjler til at fyre dem de bedst kan undvære. Dansk Arbejdsgiverforening afviser at det større antal fyringer også betyder flere sager om uberettiget afsked, hvor arbejdsgiverne bliver dømt. Langt de fleste sager om uberettiget afsked løses ved forlig mellem parterne.
 
Konjunkturbarometre
Serviceerhvervene:
Næsten uændrede. Den sammensatte konjunkturindikator er -12 i august, mod -11 i juli. I marts var den -25 og i marts 2008 +5.
Industrien:
Den sammensatte konjunkturindikator er -8 i august mod -12 i juli. I april 2009 var den -34.
Byggeri og anlæg:
Den sammensatte konjunkturindikator er -45 i august mod -44 i juli. For et år siden var den -18.
 
Afholdsmænd er deprimerede
Norske og britiske forskere har studeret en undersøgelse foretaget blandt 40.000 nordmænd. Det viser sig at folk med et meget stort forbrug og deres modpoler, afholdsmændene, har markant øget tilbøjelighed for depressioner. Afholdsmændene angiver også at de har færre venner end alkoholindtagere.
 
Verdens berømteste skokaster frigives
Den irakiske journalist som 14. december 2008 kastede en sko mod præsident Bush, som holdt tale i Bagdad, bliver nu frigivet før tid for god opførsel. Oprindeligt fik han en straf på 3 års fængsel, men denne straf blev senere nedsat til 1 år, og nu forventes en tidlig frigivelse at ske 14. september. Skokasteren, Muntadhar al-Zeidi's hilsen til Bush som fulgte skokastet hin berømte decemberdag var: "Lad dette være dit farvelkys, din hund. Det er en hilsen fra enkerne og de faderløse børn - og alle dem som blev dræbt i Irak".
 
Ugebrevet A4 nr. 28
Indhold:
* Masseflugt fra erhvervsskoler
* Socialt svage falder fra erhvervsuddannelser
* Lang elastik i uddannelsesmål
* Depressioner er mere udbredt blandt ledige
* Slaget om barsel til mænd er ikke tabt
* Langsomt i gang med aktivering
* Voksne afviser at give 16-årige en stemme
* Danskerne stoler ikke på eliten
* Leder: En kasse fisk fra Hirtshals
* Ny på nettet
 
Konjunktur og arbejdsmarked - uge 35
Indhold:
* Dystre økonomiske udsigter forværret yderligere
* Svagt fald i ledigheden i juli 2008
* Fald i beskæftigelsen i 2. kvartal 2009
* Lille stigning i forbrugertilliden, om end stadig negativ
* Antallet af nyregistrerede køretøjer er stabiliseret
* Mindre pessimistiske forventninger i industrien
 
Skoleskibet "Danmark"
Middagspsn 27/8 12.00 UTC 38:17N 064:57W.
26/8 var den sejlede distance 224 sømil på 23 timer, og det er rekord i mands minde. Gennemsnitsfarten blev 9,7 knob. Fremdrift for maskine på halv kraft og en kraftig Golfstrøm. Maskinen nu stoppet og sejlene sat for let vind som giver en fart på 4,5 knob.
På rejse fra Baltimore til Bantry Bay i Irland. ETA 13/9.
 
Baltic Dry Index
2421 (-4) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 28/8, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 531,14 DKK
100 Euro = 757,35 DKK
 
Aktiekurser - aktuelle købskurser
D/S Torm: 51,50
APM A-aktie: 37.100
APM B-aktie: 38.600
D/S Norden: 186,25
DFDS: 330
Mols-Linien: 76
Nordnet.dk, 31/8 09.00,
 
Thora Lund
001(3)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1