Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Tir 18/8-2009 10.00
18/8-2009
CO-SØFART KALENDER
 
Ole Strandberg - Flådestation Korsør
Ole Philipsen – møde PFA eftermiddag
John Ibsen - møde PFA eftermiddag
Christian Petersen - møde PFA eftermiddag
Bjarne M. Olsen (SK) - hjemmearbejdsdag
Carsten Melhaven (SK) - ferie til 24/8
 
FRA MEDIER
 
Pirateri
Forudser dansk flådefartøj til Adenbugten i januar
Udenrigsminister Per Stig Møller mener, at vi sandsynligvis til januar vil sende et nyt flådefartøj til Adenbugten, når Danmark overtager kommandoen for en af NATO's flådegrupper. Danmark har siden sidste flådedeltagelse indgået en udleveringsaftale med Kenya, og det betyder at fangne pirater nu vil kunne blive udleveret til retsforfølgelse. Det er NATO som bestemmer hvad det danske flådefartøj skal anvendes til, men også forsvarsministeren mener det vil blive indsat i jagten på pirater.
Jyllandsposten, 17/8 22.24, http://jp.dk/indland/article1784945.ece
 
IMB Live Piracy Report update
16/8 1250 UTC psn 06:17.3N 054:41.2E ca. 370 nm ENE fra Hobyo, Somalia
To både søsat fra et moderskib forfulgte et fragtskib og åbnede ild fra automatiske våben og RPG. Kaptajnen iværksatte antipirat-tiltag og kontaktede autoriteter for assistance. På baggrund af de effektive modforholdsregler undslap fragtskibet fra piraterne.
 
15/8 0230 LT psn Boma red, Democratic Republic of Congo
To røvere bevæbnede med stave entrede et køleskib på reden. Vaghavende så røverne og slog alarm. Da de hørte alarmen sprang røverne i vandet og undslap. Trafikkontrollen informeret.
 
15/8 0345 LT psn 01:18.9N 104:16.18E, Malaysia
Tre røvere fra en lille hurtig træbåd entrede et tankskib på reden. Vagthavende informerede vagtofficeren som slog alarm. Røverne undslap efter de hørte alarmen, intet stjålet. VTIS i Singapore informeret.
ICC Commercial Crime Services, 17/8
 
"Arctic Sea" fundet i Atlanterhavet
Den russiske forsvarsminister oplyser, at mystik-skibet, som forsvandt for to uger siden nu er lokaliseret nær Kap Verde-øerne i Atlanterhavet. Den russiske besætning er i live og uskadt, og befinder sig nu på et russisk flådefartøj. Det er stadig uvist hvorfor skibet forsvandt og om der er betalt løsesum for frigivelse af skibet. Forsvarsministeren oplyser, at man er ved at indsamle oplysninger for at klargøre alle aspekter. Rusland og NATO har samarbejdet om eftersøgningen.
 
Rederier skærer ind til benet
Krisen får rederierne til at skære ned på omkostninger både i land og på søen. Som et eksempel har Mærsk i de seneste år nedlagt over 5000 stillinger i hele koncernen. Også hos andre danske rederier har den stået på fyringer, genforhandling af kontrakter og overenskomster mv. I Torm har man for nylig opsagt 35 medarbejdere i landorganisationen, hvilket svarer til 10 pct. af de ansatte. Også hos Norden har man skåret i den landbaserede organisation. Her blev 37 stillinger nedlagt, hvilket svarer til 15 pct. Blandt de udenlandske konkurrenter overvejer Hapaq-Lloyd at skære i de ansattes lønninger, ligesom man har planer om yderligere afskedigelser. Hos det tyske rederi har man ligefrem aflyst den årlige julefest, som en del af besparelserne. Hos Danmarks Rederiforening udtaler vicedirektør Jan Fritz Hansen ”…det er klart, at der er kommet mere fokus på omkostningsbevidsthed i en tid med store udfordringer.” Han mener dog ikke at rederiernes sparetiltag vil ramme indsatsen inden for eksempel klima, miljø og uddannelse. Til gengæld mener rederiforeningen ikke, at der bliver plads til lønstigninger ved de kommende overenskomstforhandlinger. ”Smertegrænsen ligger meget lavt,” konstaterer Jan Fritz Hansen.
Dagbladet Børsen, 18/8
 
Mærsk optimerer som det passer sig
I et interview med tyske Wirtschaftswoche siger topchefen Nils Smedegaard Andersen: "Der er ikke bevis for, at fokuserede foretagender er bedre. Vi optimerer vores portefølge af selskaber. Områder, der ikke længere passer, sælger vi". Kerneforsyningerne er skibsfart og olie, mens detailhandel og bankaktier er undtagelser. I øjeblikket giver det ikke mening at tale om opkøb eller fusioner siger Smedegaard.
 
Cosco Shippings resultat faldet med 90%
Nettoresultatet for det kinesiske rederi er faldet med 90% til sammenligning med sidste år. Halvårsoverskuddet var på ca. 73 millioner kroner.
 
Hongkong-færger på solceller
Om ca. tre måneder indsættes 3 nye australsk byggede færger i Hongkong med solceller, som skal levere omkring tre fjerdele af færgens energibehov. Færgerne som er købt af Hong Kong Jockey Club er delvist finansieret af en 250 millioner kroner stor miljøpulje.
Maritime Danmark/Bloomberg News, 17/8 10.17, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5346
 
”Full City” trukket fri
Mandag middag lykkedes det flere slæbebåde under ledelse af Smit Salvage og norske Buksér og Berging, at trække det grundstødte fragtskib Full City fri af klipperne ved Laugesund. Full City ligger nu ved Nato-kajen i Eikstrand, hvor den vil blive grundig undersøgt og tætnet yderligere, inden der tages beslutning om, hvad der efterfølgende skal ske med skibet. Skibets kaptajn befinder sig fortsat i Norge, hvor han er sigtet for grov uagtsomhed i forbindelse med grundstødningen.
 
Skib under skærpet tilsyn fra SOK
I over en måned har et Bahama-indregsisteret tankskib ligget opankret fem sømil fra kysten mellem Sæby og Frederikshavn. Vagthavende ved SOK oplyser at skibet ligger for reparation og afventer reservedele, men SOK har ingen oplysninger om skibets reder eller hvem der skal foretage reparationen.
Maritime Danmark/nordjyske.dk, 17/8 14.35, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=5349
 
Over 1.000 på besøg på "Freja"
Patruljefartøjet "Freja" havde åbent skib i forbindelse med deltagelse i festligheder omkring Letlands flådes 90 års jubilæum i forrige weekend. Der var fest på vandet og på kajen i forbindelse med festlighederne, hvor "Freja" deltog sammen med andre flådefartøjer. Foruden åbent skib arrangementet, deltog "Freja" i en parade for flådefartøjer som passerede Letlands flagskib "Virsaitis". Formationen bestod herudover af fire lettiske minestrygere og torpedobåde, tyske "Pegnitz", finske "Raahma" og det polske hydrografiskib "Hewliscz". "Frejas" besætning deltog også i kransenedlæggelse for omkomne søfolk og fiskere.
 
Alle forsvarschefers forbrug skal nu undersøges
Efter historierne om søværnschefens angivelige luksusforbrug til flybilletter på business class, dyre middage mv., som har været bragt i en artikelserie i Ekstrabladet, og efter Forsvarets interne revison har uddelt en næse til Nils Wang, vil forsvarschef Tim Sloth Jørgensen nu have undersøgt alle rejser og repræsentationsudgifter hos alle chefer i forsvaret, fra de tiltrådte deres stilling og til dags dato. Flere partier har krævet at søværnschefen betaler penge tilbage, men det krav har forsvarschefen hidtil afvist at støtte.
Politiken/ritzau, 17/8 22.11, http://politiken.dk/indland/article769766.ece
 
Handelsflådens Velfærdsråd inviterer til motionscykling ved Århus
Både hjemmeværende søfarende og deres familier inviteres til at deltage i velfærdsrådets Marseliscykelløb ved Århus lørdag d. 29. august. Tilmelding helst inden fredag d. 21. august. Der kan tilmeldes følgende distancer: 28 km, 50 km og 100 km. Deltagelse koster 100 kroner og der serveres forfriskninger på sømandsklubben efterpå.
Handelsflådens Velfærdsråd, http://hfv.dk/Sider.asp?ID=3&UID=10
 
Mærsk-felt åbner udvinding
Mærsk Olie & Gas har prodceret den første olie fra Affleck-feltet i den britiske del af Nordsøen. Mærsk har en ejerandel på 66,67% af feltet, og den britiske chef udtrykker glæde over produktionsstarten og siger at projektet bidrager til den langsigtede vækststrategi i Nordsøen.
Borsen.dk/Nyhedsbureaet Direkt, 17/8 13.53, http://borsen.dk/investor/nyhed/163675/
 
Stærkt aftagende lønudvikling
Lønomkostningerne incl. lønreguleringer og ændringer i pension, genebetaling, fritvalgsordning m.v. steg 2,8% fra 2. kvartal 2008 til 2. kvartal 2009 inden for DA-området. For 1. kvartal var den tilsvarende lønudvikling 4,3%. Årsstigningstakten var for arbejdere faldet fra 4,2% i 1. kvartal 2009 til 2,2% i 2. kvartal, medens den for funktionærer var 4,3% i 1. kvartal og 3,4% i 2. kvartal.
Dansk Arbejdsgiverforening, 17/8, http://www.da.dk/
 
Uventet stort pres på lønninger
Lønningerne er altså under pres, dels fordi medarbejdere siger ja til nulløsninger og visse tilfælde direkte lønnedgang eller dels fordi det er slut med over- og natarbejde på grund af faldende afsætning. Professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet, som er ekspert i arbejdsmarkedsforhold, siger at de nye løntal peger på, at arbejdsmarkedet i langt højere grad end hidtil antaget tilpasser sig den økonomiske krise, mens tallene også viser, at krisen har ramt virksomhederne og de ansatte hårdt. "Det som jeg oplever som nyt i den danske løndannelse, er, at medarbejderne er så fleksible, og at viljen til at gå ned i løn er så markant," siger Flemming Ibsen.
Børsen Online, 18/8, http://borsen.dk/okonomi/nyhed/163709/
 
Lindø
Formanden for Maskinmestrenes Forening, Per Jørgensen, mener at Lindø-værftet oplagt skal videreudvikles til et internationalt center for teknologisk udvikling, bygning, renovering og modernisering af færger i den europæiske indenrigstrafik. Både i Danmark og resten af Europa trænger indenrigsfærgerne generelt til et løft, påpeger Per Jørgensen. EU arbejder for tiden på en politik for søtransportsektoren og det er en udfordring at udvikle skibskonstruktioner og udstyr, som gør skibene mere sikre og miljøvenlige.
Maskinmestrenes Forening, 17/8 13.52, http://www.mmf.dk/nyheder/Sider/Lindø.aspx
 
Politikere i kø for at hjælpe
Nu er de ansatte på Odense Stålskibsværft vidne til et sjældent opbud af toppolitikere som spænder sikkerhedshjelmen for at yde politisk førstehjælp. Omdannelse til forsknings- og videnscenter for alternativ energi har fået støtte fra S, SF og regeringen. Dansk Folkeparti mener til gengæld noget andet, nemlig at værftet med statsstøtte skal bygge miljørigtige skibe og de ansatte holde sig til deres spidskompetencer.
 
Travlhed hos blomsterhandlerne
Alle roser for øjeblikket alle for at videreføre egne gode forslag om fortsat produktionsvirksomhed på Lindø-værftet i energi-innovation og udvikling. SF roser de konservative, 3F roser SF og Dansk Metal roser Socialdemokraterne for at støtte tanken om bølgeenergi.
CO-Søfart, 18/8 10.00
 
Skoleskibet "Danmark"
Psn 17/8 13 UTC 38:20N 076:20W. Kl. 20.00 søndag aften ankom 2 lodser som skal følge skibet ind til ankerpladsen ved Annapolis. Byen er kendt for at rumme USA's flådeakademi. Anker kastet ved 16-tiden mandag.
 
Baltic Dry Index
2774 (+22) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 17/8, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 524,19 DKK
100 Euro = 757,38 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 49,20 (-1,80)
APM A-aktie: 33.100 (-900)
APM B-aktie: 34.000 (-900)
D/S Norden: 189,50 (-4,75)
DFDS: 305 (+0,50)
Mols-Linien: 71 (-0,50)
Børsen,18/8
 
THORA LUND
071(3)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1