Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Man 25/5-2009 10.00
25/5-2009
CO-SØFART KALENDER
 
Ole Philipsen - ITF-møder i Asien
John Ibsen - fridag
 
FRA MEDIER
(opdateret fra fredag morgen)
 
Pirateri
Nyt Mærsk-skib angrebet
Fredag angreb pirater "Maersk Virginia" i Adenbugten. Piraterne opgav da først et krigsskib og senere tre kamphelikoptere kom til undsætning. Først modtog det canadiske krigsskib nødmelding fra et libanesisk fragtskib som blev angrebet, men piraterne ændrede kurs og satte angrebet ind mod Mærsk-skibet. "Maersk Virginia" sejler under amerikansk flag og er af samme type som "Maersk Alabama".
 
Somalia
Mindst 45 mistede livet under kampe i Mogadishu fredag, og heraf 28 civile. Antallet af sårede opgøres til 128. Kampene brød ud da regeringsstyrker forsøgte at fordrive islamiske oprørere fra hovedstaden.
JydskeVestkysten/ritzau, 22/5 19.18, http://www.jv.dk/artikel/668949
 
Tre politifolk dræbt og fire såret ved bilbombeattentat i Mogadishu søndag. I denne måned er ca 200 dræbt i hovedstaden og 60.000 er drevet på flugt.
Berlingske Tidende/ritzau/Reuters, 24/5 13.21, http://www.berlingske.dk/article/20090524/verden/905240320/
 
IMB Live Piracy Report
21/5 0320 LT psn Lagos red
Seks røvere bevæbnet med automatvåben entrede et fragtskib som lå for anker. De forcerede kaptajnens og overstyrmandens kabinedøre og stjal skibets kontantbeholdning og personlige ejendele. Kaptajnen afsendte nødsignal og røverne forlod skibet efter 20 minutter.
 
19/5 0214 LT psn 12:56N 048:30E Adenbugten
Pirater med automatvåben forfulgte og beskød en kemikalietanker. Tankskibet foretog undvigemanøvrer og kontaktede et krigsskib for assistance. Piraterne afbrød efter nogen tid angrebet.
 
19/5 0026 UTC psn 09:59S 054:00E ca. 880 nm SE for Mogadishu
Pirater i skiffs forfulgte og beskød en kemikalietanker. Kaptajnen foretog undvigemanøvrer og undslap piraterne.
 
19/5 07:55 LT psn 13:16.8N 048:59.8E Adenbugten
En speedbåd forfulgte et tankskib. Kaptajnen ændrede kurs og kontaktede et krigsskib for assistance. Speedbåden kom meget tæt på tankskibet, men på grund af undvigemanøvrer afbrød piraterne angrebet og forsvandt.
 
18/5 psn 12:46N 048:05E Adenbugten
Pirater i to skiffs forsøgte at entre et tankskib. Tankskibet foretog undvigemanøvrer, affyrede nødblus og kontaktede et krigsskib for assistance. Senere afbrød piraterne angrebet og returnerede til deres moderskib.
 
17/5 0750 UTC psn 14:09N 051:55E Adenbugten
Fire pirater forfulgte og beskød et tankskib. Kaptajnen udsendte nødmelding, hævede farten og foretog undvigemanøvrer. Ved synet af krigsskibe fra koalitionen afbrød piraterne angrebet og forsvandt.
 
Brand på sejlbåd i Århus Bugt
En større sejlbåd fra Tunø med otte besætningsmedlemmer brød fredag i brand umiddelbart før indsejlingen til Århus. Branden brød ud da besætningen startede motoren. Der blev sendt en nødraket i luften og en anden båd kom til undsætning. Da brandvæsenet nåede frem var de otte evakueret, de værste flammer blev slukket og båden bugseret til Århus.
 
Thy Ferries leder efter ny færge
Der mangler stadig penge i kassen hos Thy Ferries som vil starte en ny færgerute mellem Hanstholm og Kristiansand. Men initiativgruppen sonderer hele tiden markedet og i sidste uge er Svein Olaf Olsen fra Thy Ferries citeret i norske medier for, at der særlig er øje for "Christian IV" som tidligere har besejlet ruten.
Maritime Danmark/Nordjyske.dk, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4818
 
Mærsk Line hæver rater
Raterne fra Indien til Europa hæves med 100 dollar/TEU fra 1. juni. Samtidig hæves den såkaldte piratafgift for containere som skal passere Adenbugten fra 20 til 25 dollar pr. TEU.
 
Mærsk Line har bevarelse af markedsandel som topprioritet
Adm. direktør Eivind Kolding udtaler til Lloyds List at topprioriteten for Mærsk Line er at bevare positionen som markedsledende. Ifølge den uafhængige skibsmægler Alphaliners seneste opgørelse er Mærsk Line's andel faldet fra 16,1% til 14,1% over 15 måneder, medens Meditterean Shipping Co., MSC, er steget fra 10,4% til 11,5%.
 
Mærsk-skib med 71 kilo kokain
En container på et Mærsk-skib i den ghanesiske hovedstad Ghana, blev i forbindelse med en containerscanning, afsløret med 71 kilo hvidt pulver, som formodes at være kokain. Seks personer er anholdt, men de nægter alle kendskab til stoffet. Pakkernes oprindelsessted er uklar, men de har været ombord på ikke mindre end tre Mærsk-skibe - "Maersk Victoria", "Maersk Olga" og "Maersk Nolanville".
Politiken/ritzau, 23/5 17.20, http://politiken.dk/udland/article717439.ece
 
Gammeldags - mener ingeniører om A.P. Møller
Ingeniører er ikke specielt imponerede over Mærsk, men har mere respekt for B&O, Novozymes og Microsoft. Det viser en profilanalyse hvor 5.650 ingeniører har forbundet 111 virksomheder med en række værdiord. 77% mener A.P. Møller er gammeldags, og det overgås kun af DSB hvor 80% mener virksomheden er gammeldags. Mindre end 25% forbinder A.P. Møller med vinderkultur.
 
Mærsk fravælger anbefalinger om ledelse
Corporate governance-anbefalingerne som har udspring i USA, og hvor lovgivning er rettet ind efter anbefalingerne, har ikke den store lydhørhed i Mærsk-virksomheden. Her fravælges 22 af de i alt 67 anbefalinger. Næstmest afvisende er Sydbank som fravælger 20, medens Novo Nordisk og Tryg Vesta indtager dukseplads fordi de følger alle 67 anbefalinger.
 
Mærsk sparer ikke på gaver til politikerfruer
Ministre og ministerfruer har modtaget gaver i hundredtusind-kroner klassen fra Mærsk afslører BT. Lone Dybkjær og Marianne Jelved har således begge fået et Rolex ur til mere end 100.000 kroners værdi. Siden er der delt ud til Anne-Mette Rasmussen, Kirsten Bendtsen og Birgit Schultz Hansen. Gaverne er givet for at kaste en flaske champagne efter en nybygning. De forskellige fruer - med en ubesvaret undtagelse - erklærer der er betalt skat af gaverne, men det er tvivlsomt om ministre på denne vis må smøres indirekte med dyre gaver til fruerne.
 
Pressemeddelelse fra internationale rederiorganisationer
The International Chamber of Shipping (ICS) og the International Shipping Federation (ISF) har holdt årsmøde i London i dagene 18.-20. maj. Medlemmer fra 40 lande diskuterede en række skibsfartsspørgsmål.
* Reduktion af skibsfartens CO2-udledninger
* Pirateri
* Rotterdam-regler om ansvarlighed for transport og last
* Valg til poster i de to organisationer
 
SIMAC-ledelse bedt til møde i Søfartsstyrelsen
Efter omfattende klager om ledelsessvigt fra såvel studerende som en større lærergruppe, er ledelsen fra SIMAC nu anmodet om at komme til møde i Søfartsstyrelsen, som ønsker en orientering fra den anden part i historien.
Maritime Danmark/Fyns Amts Avis, 22/5 14.11, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4809
 
Europæisk rapport om havne
Når verdenshandel og skibstransporter bliver ramt, så bliver havnene også ramt, især de store containerhavne. Danmarks mange mellemstore og små havne har imidlertid klaret sig godt i krisen, mens havne som Rotterdam, Hamburg og Atnwerpen er hårdt ramt. Det viser en rapport fra den europæiske organisation for havne ESPO, som netop er udgivet.
Maritime Danmark/Danske Havne, 24/5 09.26, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4817
 
Den ene ben af flexicurity modellen halter
Den højt besungne danske flexicurity model blev tidligere berømmet af både danske og udenlandske forskere. Men i dag er den slemt beskadiget. I 1982 fik en LO-arbejder i gennemsnit dækket 76,5% af sin indkomst ved dagpenge. I 2007 var dækningsgraden faldet til 52,4%. For en murer er dækningsgraden 40% og for en privatansat ingeniør 33%. Samtidig er færre og færre medlemmer af en a-kasse (og gennem en årrække er den grundlæggende dagpengeret beskåret ved ydelsesperiode, karénsperioder, karantæner m.v.).
Information, 23/5, side 4-5
 
Flere privatforsikringer
Stadig flere tegner private tillægsforsikringer mod arbejdsløshed, men det er endnu forsvindende få af alle lønmodtagere som har valgt en sådan. I alt anslås det at der i 2004 var tegnet 50.000 private forsikringer. Det er særligt højtlønnede som er gode kunder. Top Danmark som er den største udbyder fortæller at de oplevede en vækst i tegnede forsikringer på 24% i 2009. Professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, Asbjørn Sonne Nørgaard, spår imidlertid ikke disse forsikringer en større fremtid. "For dem, der har behov for forsikringerne, vil de være dyre, for dem, som kan tegne dem billigt, vil de være unødvendige". LO's næstformand Lizette Rissgaard ærgrer sig over udviklingen og ønsker den kollektive ordning prioriteret.
Information, 23/5, side 7
 
Spis, drik, sov - og nyd livet
Igennem 16 måneder har et hold statistikere foretaget meningsmålinger, telefoninterviews og rundspørger omfattende mere end 20.000 mennesker i 18 af de rigeste lande (Danmark er ikke med). Resultatet taler sit tydelige sprog: "Hvis man spiser, drikker og nyder livet - vil man leve bedre og længere". Franskmændene er større livsnydere end andre og de sover i gennemsnit længere end japanere og mexicanere. Særlig interessant er det at hvor man nyder livet går det stort set også økonomisk bedst. Frankrig er således sluppet mere helskindet gennem krisen end USA og Storbritannien. Amerikanere og canadiere bruger otte timer om dagen foran TV, medens franskmænd kun bruger to. I USA varer et måltid i gennemsnit 20 minuttter, mens det i Frankrig vil blive opfattet som uhøfligt hvis man rejser sig før der er gået en time. "Hidtil har det være sådan at vi burde slide os selv op .... Men faktum er at det ikke giver større livsglæde, - og ej heller bedre vækst og økonomiske og sociale nøgletal."
Information/interview, 22/5 side 6-7
 
De rige og veluddannede sparer på nattøjet
En undersøgelse viser at ca 13% danskere sover nøgne. Imidlertid stiger andelen betragteligt hvis man har penge i banken. Blandt de lavest lønnede sover kun 5% nøgne, mens 20% af dem som tjener mere end 700.000 om året vælger det nøgne natte-look. Uddannelsesniveau spiller også ind, således at jo mere uddannelse jo mere nøgen. Og endelig er der dobbelt så mange mænd som kvinder der sover nøgne.
 
Tag dig nu sammen mand
En mand i Kina er anholdt fordi han skubbede en tøvende selvmorder ud fra en bro hvor der var skabt trafikprop. Broen er yndet af selvmordere hvor der gang på gang skabes trafikkaos fordi politiet forsøger at tale selvmorderne fra deres forehavende. Den anholdte mener selvmorderne er egoistiske og forstyrrer offentlige interesser. I øvrigt lykkes selvmord fra den pågældende bro tilsyneladende sjældent. Ud af 12 forsøg i år overlevede alle. Heller ikke for ham som skulle bruge en hjælpende hånd lykkedes det.
Berlingske Tidende/ritzau/AFP, 23/5 05.49, http://www.berlingske.dk/article/20090523/verden/905230307/
 
Konjunktur og Arbejdsmarked uge 21
Indhold:
* Færre personer på langvarige overførsler i 4. kvartal 2008
* 726.000 personer mellem 18 og 64 år på overførselsindkomst i 2007
* Markant nedgang i EU-landenes økonomiske aktivitet
Tal om konjunktur og arbejdsmarked:
Dansk inflation igen under EU27-gennemsnittet
* Det danske aktiemarked viser igen en stigende tendens
* Stigende middellevetid og mindre forskel mellem mænd og kvinder
 
Baltic Dry Index
2786 (+79) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 22/5, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 557,44 DKK
100 Euro = 757,55 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 55,50 (-1)
APM A - aktie: 35.200 (+2200)
APM B-aktie: 35.600 (+2200)
D/S Norden: 205.75 (+4.75)
DFDS: 320 (+3.50)
Mols-Linien: 71(-1
Børsen, 22/5
 
THORA LUND
014(3)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1