Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Ons 20/5-2009 10.00
20/5-2009
CO-SØFART KALENDER
 
Ole Philipsen - 10.00 DIS-Kontaktudvalget
Jannik N. Madsen – skibsbesøg Queen of Scandinavia
Ole Strandberg - fagblad hjemme
 
FRA MEDIER
 
Pirateri
Somalia
Øjenvidner beretter at "et stort antal" etiopiske soldater er kørt over grænsen til Somalia og i pansrede mandskabsvogne er kørt ind i byen Kalabeyrka ikke langt fra grænsen.
Politiken/ritzau, 19/5 13.27, http://politiken.dk/udland/article714422.ece
 
Dramatiske billeder
Den australske marine har offentliggjort en dramatisk billedserie fra søndag morgen hvor en olietanker var under piratangreb og hvor piraterne i første omgang overså krigsskibet. Det næsten nye 115.550 DWT store skib "Dubai Princess" fra De Forenede Emirater blev angrebet 170 kilometer fra kysten. Tankskibet bad om hjælp og to australske fregatter sejlede til positionen. Krigsskibene forsøgte ikke efterfølgende at indfange piraterne.
Maritime Danmark/Australian Navy, 19/5 09.44, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4775
 
Pirat for retten i USA torsdag
Den somaliske teenager, Abduwali Abdukhadir Muse, som var med til at kapre containerskibet Mærsk Alabama i Det Indiske Ocean i april, stilles for retten torsdag.Det føderale anklagekontor i New York har netop offentliggjort anklageskriftet, som blandt andet lyder på væbnet kapring og gidseltagning. Muse var om bord på det amerikanske krigsskib, da amerikanske skarpskytter skød tre af de fire kaprere i den redningsbåd, hvor skibets kaptajn blev holdt fanget. Muses far har ifølge forsvareren sagt, at piraten kun er 15 år, og at han derfor bør behandles som en mindreårig. Dette er afvist af dommeren. Ifølge anklagemyndigheden er Muse 18 år, og han risikerer at blive idømt fængsel på livstid.
Maritime Danmark, 20/5, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4787
 
IMB Live Piracy Report
13/5 1307 UTC psn 13:17N 049:12E Adenbugten
To både med fem pirater i hver forfulgte en bulkcarrier og piraterne beskød skibet med håndvåben og raketstyr. Et orange/hvidt moderskib blev observeret i en afstand af 3nm. Kaptajnen foretog undvigemanøvrer, hævede hastigheden og kontaktede et krigsskib i nærheden. En helikopter blev sendt til positionen og ved ankomsten fortrak piraterne.
 
Torm-regnskabet
Lidt bedre end ventet
Rederiet kom ud af 1. kvartal 2009 en smule bedre end forventet. Omsætningen var på 258,8 mil dollar (ventet 254 mil) og EBIT-indtjeningen (indtjening før renter og skat) på 48,9 mil dollar (ventet 47 mil). Omsætningen er forbedret i forhold til samme kvartal i 2008, mens EBIT er mindsket med 13 mil dollar. Særlig produkttank-området påvirker negativt. For hele 2009 fastholder Torm forventninger om resultat før skat på 100-140 mil dollar.
 
Usikre forventninger
Verden er blevet mere uforudsigelig og fragtraternes udvikling i årets 2. kvartal mere negative end forventet, udtaler adm. direktør Mikael Skov. Der er afdækning på 42% af årets resterende dage i tankmarkedet til en dagspris på 21.344 dollar, hvilket er pænt over de nuværende priser på spotmarkedet.
 
Optimistiske forventninger
Jacob Pedersen fra Sydbank mener Torm er mere optimistiske i deres forventninger til et årsresultat, end situationen tilsiger. Nogle forretningsområder er hidtil reddet af usædvanlige omstændigheder.
 
Konsolidering
Adm. direktør Mikael Skov er fuldstændig overbevist om at der vil ske en konslidering i markedet i de næste 12-18 måneder. Men det er ikke ensbetydende med at Torm skal gå på opkøb fra mindre konkurrenter. Konsolidering kan være mange ting. Det kan være mere integreret samarbejde med andre, fusioneringer eller andet. Med kreativitet kan man opnå mere interessante aftaler end ved simpelt opkøb, udtaler direktøren. Der er også tjent så mange penge i branchen i de seneste år at der er sul på kroppen, og det er mest finansiering af nybygninger det kniber med.
 
Ansatte i Scandlines tror der kommer nye fyringsrunder
Faglig sekretær Bent Moos fra 3F Privat Service, frygter flere fyringer. "Det er som sådan en sund forretning. Men desværre har staten solgt til kapitalfonde, som har så store renteomkostninger, at de ikke så nemt kan klare en krise", siger Bent Moos. Scandlines har årlige renteomkostninger på over 70 millioner euro. I dag er det vanskeligt at fyre ansatte billigt, på grund af jobgarantien, men kapitalfonde har tradition for at skære dybt og hurtigt. Jobgarantien udløber ultimo 2010, og Bent Moos vil bruge mange kræfter på at aftale jobsikkerhed og fratrædelsesordninger ved overenskomstforhandlingerne i 2010.
 
Søren Thorup Sørensen stopper hos Mærsk
Efter tre år som koncernfinansdirektør fratræder Thorup Sørensen sin stilling af helbredsmæssige grunde. Han har meddelt at han efter tre år må konstatere at arbejdets omfang har været så stort, at det er gået ud over helbredet, og samtidig at tidspunktet er fundet rigtigt nu hvor årsrapport og kvartalsregnskab er afsluttet. Samtidig udtræder Thorup Sørensen også som partner i A.P. Møller. Fra koncernens side udtrykkes stor tak for indsats og samarbejde, og det understreges at der er tale om en ren personlig beslutning - som også understreges af at der nu skal ledes efter en afløser.
Politiken/ritzau, 19/5 10.42, http://politiken.dk/erhverv/article714179.ece
 
Mærsk-skib i centrum af timelang udsendelse på Discovery Channel
Programmet, som vises i det meste af verden og første gang d. 24. maj, er del af en serie "Verdens største byggerier". Denne udgave handler om bygningen af "verdens største containerskib" på Odense Stålskibsværft.
 
To nye Norden-skibe navngivet
I Jiangmen er to nybygninger navngivet "Nord Shanghai" og "Nord Mumbai" Skibene er de første i en serie på 10 Norden har til levering fra værftet. De to nybygninger bliver leveret i juni-juli.
Maritime Danmark/Norden, 19/5 15.13, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4785
 
Læserharme mod SamsøTrafikken
Læserbrevsstormen mod de kriseramte færgeruter til og fra Samsø fortsætter i tirsdagens Samsø Posten. Fra håndbold- og fodboldklubber udtrykkes der dyb frustration over tingenes tilstand, og særlig insisteres der på at ø-kort skal kunne bruges som rejsehjemmel når mange børn rejser samlet. En anden ønsker at sjællænderne får deres færge tilbage, og en erhvervsmand er blevet harm på "Nautilus" (Per Rungholm) over hans arrogante skriverier og nedladende holdning til dem som kritiserer det som alle finder kritisabelt. Den pågældende erhvervsmand, som har to rejser til og fra Sjælland om ugen med varer til restauranter og Københavns Grønttorv, har indtil videre modtaget mere end 100 sms'er med ændrede afgangstider.
Samsø Posten, 19/5
 
Szczecin-værftet nu også solgt
United International Trust som i sidste uge købte værftet i Gdynia, har nu også købt værftet i Szczecin. Begge værfter er sat til salg efter ordre fra EU for at kunne tilbagebetale ulovlig statsstøtte som værfterne tidligere har modtaget.
Maritime Danmark/Fairplay, 19/5 14.57, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4783
 
Forsigtig optimisme i danske havne
Aktiviteten i de danske havne er så småt på vej opad, og det kan være små tegn på at samfundsøkonomien er i bedring. Formanden for Danske Havne, Uffe Steiner Jensen, siger at de første måneder var sløje, men nu er der indikationer som tyder på bedre tider. Der er etableret nye ruter fra en række havne, vindmølle-udskibninger er i stigning og krydstogtssæsonen tegner til at blive den bedste nogensinde. Godsomsætningen i 2008 var 3% mindre end i 2007, med især 4. kvartal som trak nedaf. Mange havne er kommet ud af 2008 med pæne overskud og muligheder for investeringer i havnestrukturen.
 
Nye lastearme taget i brug
Prøvestenen på Amager tog d. 17. maj fire nye lastearme i brug ved udlosning at tankskibet "Prima". Pumpning med lastearme giver en sikrere håndtering af olieprodukter end med traditionelle slanger. Armene følger skibsbevægelserne og en automatikventil lukker automatisk hvis noget går galt.
 
Statsministeren tror ikke danske slagterier lukker og genåbner uden overenskomst
"Det anser jeg for at være højst usandsynligt", sagde Lars Løkke Rasmussen på sit ugentlige pressemøde.
 
Vi skal måske helt nytænke "den tredje alder"
Den fremtrædende økonom Fiona Steward fra OECD - tidligere chef for pensionsafdelingen i Deutsche Bank - konkluderer at kun de færreste fremover kan se frem til et langt otium i velstand og uden arbejde. Krisen har undergravet pensionssystemerne og værdien af private pensioner er faldet med 25%. Vi skal indstille os på at blive pensioneret senere, spare mere op og få mindre udbetalt konkluderer økonomen. Det er ikke et skrækscenarium men et faktum. Da folkepensionen blev indført i Europa var middellevetiden kun 66 år. Dengang blev der ikke regnet på en lang pensionsalder. I dag har mange fornuftigt nok investeret i private pensionsordninger, men pensionskasserne har været for optimistiske i deres tro på økonomisk vækst og naive i deres mangel på investeringsspredning. En af løsningerne er at vi arbejder meget meget længere. Hvis vi ikke løser problemet kan vi vinke farvel til pensionen. Fiona Steward mener der måske skal laves stramme regler for hvordan vi må investere, selvom det er et indgreb i den personlige frihed og markedsmekanismerne.
Information, 19/5 side 11
 
Arbejdsretsdom 19/5 - A2008.809
LO mod Dansk Arbejdsgiverforening.
Sagen vedrørte om - og i givet fald fra hvornår - et LO-forbund kan afskæres fra at anlægge sag ved domstolene for et lovbaseret krav i tilknytning til en afskedigelse. Dansk Arbejdsgiverforening frifindes og det hedder i dommen at:
"Landsorganisationen i Danmark skal anerkende, at dets medlemsforbund er uberettigede til ved de almindelige domstole at anlægge sag om et lovbaseret krav som følge af afskedigelse for et medlem, som er afskediget af en virksomhed, som er medlem af en af Dansk Arbejdsgiverforenings medlemsorganisationer efter det tidspunkt, hvor et forbund i medfør af Hovedaftalens § 4, stk. 3, litra d, har indgivet klage derom til Afskedigelsesnævnet".
 
Så kan "den ting" da holdes ved lige.
Medicinalfirmaet Pfizer vil forære potenspillen Viagra (som i Danmark koster 100 kroner pr pille) til nyledige som kan opfylde følgende betingelser: 1) De skal have mistet arbejdet i 2009, 2) De skal have brugt pillen i mindst tre måneder og så skal de 3) ikke være i besiddelse af sundhedsforsikringer. Ideen kommer fra ansatte i Pfizer som donerer en del af deres løn til ordningen, hvorefter medicinalgiganten dobler op.
 
Fra Folketingets dagsorden onsdag
12) Til beskæftigelsesministeren af:
Eigil Andersen (SF):
Hvad mener ministeren er årsagerne til, at antallet af fattige børn i Århus ifølge en ny undersøgelse er blevet fordoblet i løbet af 10 år, og hvilke initiativer vil ministeren tage for at forøge disse familiers indtægter, så børnene ikke skal leve i fattigdom?
(Spm. nr. S 2170 (omtrykt), skr. begr.).
 
13) Til beskæftigelsesministeren af:
Line Barfod (EL):
Mener ministeren, at det er rimeligt, at en kvinde, der er dansk statsborger og har boet i udlandet i lidt over et år, kun kan få starthjælp, hvis hun f.eks. på grund af sygdom skal have hjælp fra det offentlige, når hun igen bor i Danmark, mens en tysk statsborger vil kunne få fuld kontanthjælp efter bare kort tids ophold i Danmark?
(Spm. nr. S 2220).
 
14) Til beskæftigelsesministeren af:
Line Barfod (EL):
Vil ministeren tage initiativ til at ændre reglerne, så alle i Danmark, også danske statsborgere, får samme ret til fuld kontanthjælp, som EU-borgere og EØS-borgere har?
(Spm. nr. S 2222).
 
Åbent samråd:
Arbejdsmarkedsudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Inger Støjberg i samråd om L 184 sammenlægning af Arbejdsmarkedets Ankenævn med Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg og om L 185 om et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem
Samrådet er åbent for alle og finder sted onsdag den 20. maj 2009 i vær. PRO-D på Christiansborg. Samrådet begynder kl. 10.30.
Udvalget har bedt ministeren om en drøftelse af den af ministeren foreslåede finansieringsmodel og alternativer hertil og sikring af lønmodtagernes retsstilling som følge af nedlæggelse af Arbejdsmarkedets Ankenævn set i forhold til arbejdstagernes retssikkerhed.
Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Arbejdsmarkedsudvalget Bjarne Laustsen (S).
Folketinget, 20/5, http://www.folketinget.dk/default.asp?id=%7b0f331502-9b7d-48ca-870f-4dedbe562d1f%7d
 
Baltic Dry Index
2644 (+39) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 19/5, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 560,73 DKK
100 Euro = 757,69 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 56,50 (+1)
APM A-aktie: 33.000 (+1100)
APM B-aktie: 33.400 (+1100)
D/S Norden: 201 (+5)
DFDS: 316,50 (+2)
Mols-Linien: 72 (-1)
Børsen,20/5
 
THORA LUND
012(3)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1