Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Man 4/5-2009 10.00
4/5-2009
DSCF2465
DSCF2472
CO-SØFART KALENDER
 
Alle faglig afdeling i Rødovre
 
FRA MEDIER
(opdateret fra fredag morgen)
 
1. maj 2009
Vejret var smukkere end mands minde til en 1. maj. I Fælledparken i København mødtes mere end 100.000 mennesker til en eftermiddag med venskaber og fællesskaber. Fagforeningers og politiske partiers uinspirerede budskaber trådte helt ud i periferien. Det blev ungdommens, glædens og den kollektivt erotiske stemnings dag.
 
Forbavsende rolig
Politiet er dybt forundrede, positivt, over afviklingen af en rolig 1. maj med vurderet deltagelse af mellem 100.000 og 120.000 i Fælledparken. Kun meldinger om to slåskampe og en enkelt anholdelse. "... selvom der har været rigtig mange mennesker, så har de hygget sig", konstaterer politiet.
 
Fest på en kampdag i Århus
 
Stauning og Borgbjergs talersten måtte ikke komme i brug
Foreningen "Talerstenen" havde efter flere års forgæves forsøg på at få tilladelse til at bruge den 90 år gamle talersten til 1. maj-brug - i sit ellers ubemærkede hjørne af Fælledparken - endelig fået et ja. Men LO protesterede og tilladelsen blev trukket tilbage, fordi området i en årrække har været optaget af DUI Leg og Virke. DUI havde altså fået tilladelse til at bruge området først, og den ville de ikke dele på arbejdernes internationale solidaritetsdag.
Information, 1/5, bagsiden
 
LO
"LO's formand Harald Børsting, opfordrede VK-regeringen til at droppe gaverne til erhvervslivet og tænke i pakker til den almindelige dansker".
Information, 3/5, side 4-5
 
3F
En række faglige grupper var samlet i Nørrebrohallen fredag formiddag før turen gik til Fælledparken. Østaftalens ophør var det altoverskyggende tema, og Søren Søndergaard som stiller op til EU-parlamentet udtalte "at der nu er frit slag for plattenslagere, der vil tilbyde underbetalt arbejdskraft i Danmark."
 
Dansk Metal
Jobbene fosser ud af virksomhederne, "Kom dog i gang, Løkke", sagde Thorkild E. Jensen i 1. majtale på Metalskolen i Jørlunde.
 
Voldsomt i Istanbul
Vrede unge demonstranter kastede med sten og benzinbomber mod politiet som svarede igen med tåregas og vandkanoner. Tidligere på året accepterede den tyrkiske regering at gøre 1. maj til officiel fridag.
 
Tyskland i 1. maj panik
Værst gik det for sig i Berlin, men også Hamborg var hårdt ramt af sammenstød mellem demonstranter og politi. Ialt blev 32 betjente kvæstet under urolighederne. Dagen bruges i stigende grad af ekstremister fra både venstre- og højrefløj til demonstrationer som udvikler sig voldeligt mellem yderfløjene.
 
Gadekampe og uroligheder i Europa
Store folkemængder gik på gaden 1. maj for at vise frustration og vrede over den internationale økonomiske krise. Værst gik det for sig i Tyrkiet, Tyskland, Grækenland og Frankrig.
Information, 2/5, side 10
 
Pirateri
To skibe meldes kapret ved Somalia
Maritime kilder fra Kenya melder om et græsk-ejet lastskib, "Ariana", med en besætning på 24 mand, som skulle være kapret lørdag kl. 04.00 dansk tid. Kapringen skete nord for Madagascar mens skibet var på vej fra Brasilien til Mellemøsten. "Ariana" sejler under maltetisk flag og besætningen er ukrainere. Samtidig oplyser pirater i Haradhere at der er kapret yderligere et skib hvor der hersker usikkerhed om flag og last, men en af kilderne udtaler "- Vores drenge har taget to skibe. Et af dem medbringer køretøjer".
 
Der er forvirrende og modstridende meldinger om de to, eller måske tre, kaprede skibe. Her er link til to nyheder i Politiken lørdag:
 
Pirater angreb ved en fejl fransk krigsskib
To både med formodede pirater forsøgte at forfølge et fransk krigsskib som de fejlagtigt opfattede som et handelsskib. Episoden foregik 1.000 kilometer fra Somalia. En talsmand for det franske udenrigsministerium oplyser at krigsskibet satte en båd i vandet med kommandosoldater og sendte en helikopter i vejret, hvorefter 11 pirater er pågrebet som nu er ombord på krigsskibet "Nivose". Det er uklart hvad EU-styrkerne vil gøre med de 11. I går pågreb et fransk flådefartøj 3 pirater ud for Seychellerne som er udleveret til øgruppens kystvagt.
Politiken/ritzau/Reuters, 4/5, http://politiken.dk/udland/article702915.ece
 
Norsk olietanker
Blev forsøgt kapret ud for Somalias kyst. Et portugisisk krigsskib kom forbi og overmandede piraterne. Samtlige 19 pirater blev taget til fange og kort efter sat på fri fod.
Danmarks Radio, 2/5 16.19,
 
Topkonference om pirateri
En international hastesammenkaldt konference om bekæmpelse af pirateri, vil blive afholdt i Kairo den 27. maj med forventet deltagelse af 300 delegerede fra hele verden.
Maritime Danmark/Børsen, 3/5 08.00, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4606
 
Giv os skydevåben
Kaptajn Richard Philips fra "Maersk Alabama" var torsdag til høring i Senatets udenrigsudvalg i USA, og her udtalte han at det var hans opfattelse at en bevæbning af besætningerne under visse omstændigheder kunne udgøre en effektiv afskrækkelse. Mere konkret foreslog kaptajnen at fire ledende besætningsmedlemmer på hvert skib skulle have tilladelse til at medføre skydevåben, og uddannes i at bruge dem. Som alternativ mente han at tidligere medlemmer af flådens specialenhed kunne tages med ombord på farlige piratstrækninger. Flere senatorer gav under høringen bifaldende udtryk for, at USA har indlysende ret til selvforsvar i internationalt farvand.
 
IMB Live Piracy Report
1/5 0500 UTC psn 03:05S 053:19E ca. 560 nm SE for Mogadishu
Er tankskib observerede et pirat-moderskib og to speedbåde i en afstand af 8nm. Speedbåde nærmede sig tankskibet og beskød det med automatvåben og RPG's , hvorefter pirater forsøgte at entre skibet. På grund af størrelsen af skibets fribord samt undvigemanøvrer lykkedes det at forhindre entring. Besætningsmedlemmer uskadte mens skibet fik nogle skader.
 
1/5 0540 UTC psn 04:44S 060:04E ca. 960 NM ESE for Mogadishu
Bevæbnede pirater i to små skibe angreb en bulkcarrier. Skibet slog alarm og besætningen aflåste alle adgangsveje til apteringen. Pirater fra den ene båd forsøgte at entre mens pirater fra den anden båd beskød broen og apteringen. Piraterne afbrød angrebet 0620 UTC på grund af størrelsen af fribord og skibets undvigemanøvrer. Besætningen uskadt mens skibet fik nogle skader.
 
30/4 0224 UTC psn 07:46S 051:32E Alphouse Island ud for sydlige Somalia
To speedbåde, den ene med 6-7 pirater og den anden med 3-4 pirater, angreb et containerskib og affyrede automatvåben og RPG's mod skibet. Skibets aptering fik nogle skader i styrbord-side og en RPG landede ombord uden at eksplodere.
 
30/4 0350 UTC psn 00:36N 050:08E 255 nm ESE for Mogadishu
Pirater i en skiff, bevæbnet med automatvåben, forfulgte et RoRo skib og åbnede ild mod skibet. Skibet foretog undvigemanøvrer og undslap piraterne.
 
30/4 1224 UTC psn 04:01.3S 059:33.7E ca. 900 nm ESE for Mogadishu
Otte pirater i to speedbåde bevæbnede med skydevåben og RPG's forfulgte et containerskib. Skibet slog alarm, øgede hastigheden og foretog undvigemanøvrer. Piraterne beskød skibet men afbrød senere angrebet. Besætningen uskadt mens skibet fik skader. Der blev observeret et pirat-moderskib i en afstand af 3 nm.
 
29/4 1250 UTC psn 01:40S 047:12E 250 nm SE for Mogadishu
Bevæbnede pirater forfulgte og beskød et RoRo skib. Skibet foretog undvigemanøvrer og undslap.
 
28/4 1250 UTC 13:49N 056:30E Adenbugten
Pirater i to skiffs udsat fra et moderskib forfulgte et lastskib og åbnede ild med skydevåben og RPG's. Skibet aktiverede brandhanerne og lod skibets dækslast af træ gå udenbords. Piraterne afbrød angrebet.
 
28/4 06.30 UTC psn 12:31N 046:07E Adenbugten
En blå speedbåd med seks bevæbnede pirater forfulgte et fragtskib som de beskød. Skibet foretog undvigemanøvrer og kontaktede krigsskibe i området, samt affyrede raketter og røgsignaler. Senere opgav piraterne angrebet.
 
Lægekontoret orienterer
Danmarks Rederiforening oplyser at lægekontoret løbende følger udviklingen vedrørende Influenza A (svineinfluenza). Sygdommen spredes stadig men der er få tilfælde i Europa og ingen dødsfald. Ved tidligere epidemier er smitten holdt op i Europa i løbet af maj, for derefter at tiltage i efteråret. Sidste pandemi var i 1968. Aktuelt er god håndhygiejne den bedste måde at undgå smitte på. Brug af Tamifly som forebyggelse kan ikke anbefales, medmindre det er specifikt lægeordineret.
Danmarks Rederiforening, 3/5
 
Fem polske fiskere formentlig druknet ved Bornholm
Torsdag eftermiddag observerede et miljøfly en redningskrans syd for Dueodde, og siden er flere vragrester fra en polsk kutter med fem fiskere dukket op til overfladen. Helikoptere, fire fartøjer fra marinehjemmeværnet og seks redningsfartøjer fra Danmark, Sverige og Finland har alle kastet sig ind i kampen for at finde overlevende. Det vides ikke hvad der er sket men kutteren er antageligt sunket meget hurtigt.
 
Du er vor stolthed, du er vort håb, du er vor Mærsk
Udover de traditionsrige hyldester til den 95-årige Mærsk Mc-Kinney Møller, var en spinkel kineser fra Globalization Monitor tæt ved at ødelægge den gode stemning på Mærsk-generalforsamlingen den 30. april. Hun viste et par billige engangsørepropper og fortalte at arbejderne på container-fabrikken i det sydlige Kina kun får udleveret et par om måneden, og fastholdt stædigt spørgsmålet om, hvorfor de tidligere strejkende medarbejdere ikke kan blive genansat. Bestyrelsesformanden Michael Pram Rasmussen havde på forhånd afvist at der kunne blive svaret på spørgsmål som vedrører fabrikken i Kina, men det kunne ikke undgås. Pludselig forlod kineseren talerstolen og gik over til bestyrelsesbordet for at overrække Michael Pram Rasmussen en skrivelse med 16 krav som han først nægtede at modtage, men hun blev stående og til sidst måtte han modtage det, mens dirigenten hastigt erklærede at der ikke måtte tages billeder i salen. Fra talerstolen forsvarede formanden fyringerne og fastholdt at den interne undersøgelse vil blive holdt hemmelig, og afrundede "Hvis man ikke tror på at vi vil håndtere det her ordentligt, så kan jeg ikke gøre noget ved det. Så tror man nok ikke på os generelt".
Information, 3/5, side 12-13
 
Mærsk er rustet til bedre tider
Bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen mener 2009 bliver et hårdt år, men bunden er nået og virksomheden har skabt basis for at være mere offensiv når tiderne igen bliver bedre. Det åbne spørgsmål er imidlertid hvor længe ledelsen kan leve med at aktionærernes værdier bliver ødelagt år efter år. Ingen har dog spekuleret i at lade virksomheden få nye ejere. Gælden i virksomheden er steget eksplosivt fra i 2004 at være næsten nul til i 2008 at være omkring 80 milliarder kroner.
Børsen, 1/5, side 4-5
 
Flydende atom-ligkiste
Russiske "SST-33 Ural" skulle have været det mest teknisk avancerede skib nogensinde i den russiske flåde, med to atomreaktorer og med en besætning på op til 1.000 mand. Men det kom aldrig til at fungere. Russiske videnskabsmænd konstaterede at de avancerede computere ikke fungerede, og ingeniører var urolige for funktionaliteten i reaktorernes kølesystem. Det har været overvejet at ombygge skibet til en atomreaktor, men det kom heller aldrig til at ske og nu ligger skibet bare hen fordi en ophugning er for kompliceret.
Maritime Danmark/The Maritime, 2/5 10.00,
 
Billigere gennem Panama-kanalen
Panama Canal Authority har med henvisning til den økonomiske krise, besluttet midlertidigt at sænke visse priser for kanal-passage i perioden 1. juni til og med den 30. september. Ballast bliver redefineret, så et skib med mindre last end kapaciteten tilsiger, kun betaler ballastpris for den mindre last og samtidig øges fleksibiliteten vedrørende anmeldelse af passage uden ekstra omkostninger.
Maritime Danmark/borsen.dk, 1/5 15.23, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4595
 
Mærsk: Ratestigninger
På ruterne mellem Asien og Sydamerika hæves raterne pr. 1. juni:
USD 300/600/600 for 20'/40'/40*HC mellem Asien og vestkysten af Sydamerika
USD 200/300/300 for 20'/40'/40'HC mellem Asien og Centralamerika og Caribien
USD 200/300/300 for 20'/40'/40'HC mellem Asien og Mexico samt Mellemamerika.
Yderligere ratestigninger og en højsæsonstigning vil blive annonceret senere på året.
Mærsk Line, 1/5,  
 
APM Terminals med i Congo-konsortium
Konsortiet har underskrevet en 27-årig koncessionsaftale på en dybtvands containerterminal i havnebyen Pointe-Noire. Havnen som er den største dybtvandshavn i Guineabugten skal moderniseres.
 
DFDS forhandler om køb af Nordfolkline
DFDS meddeler nu at selskabet er en af de forhandlingspartnere som Mærsk forhandler med om overtagelse af rederiet Nordfolkline.
DFDS, 1/5, 
 
DryShips underskud
Det græske tørlastrederi fik i 1. kvartal af 2009 et underskud på 101,8 millioner dollar, til sammenligning med et overskud på 176,3 millioner dollar for samme kvartal i 2008.
Maritime Danmark/sydinvest.dk, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4600
 
Torben Janholt - 25 år i Lauritzen
Administrerende direktør i J.- Lauritzen, Torben Janholt, kunne 1. maj fejre sit 25 års jubilæum i rederiet. Janholt har de seneste 11 år været administrerende direktør.
Maritime Danmark, 1/5 10.00, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4591
 
Skibsassistenterne fik svar 10 minutter før ny færgeblokade
Skibsassistenterne på SamsøLinien, som tidligere har nedlagt arbejdet i protest mod bemandingsfastsættelsen på den ventede færge "Kanhave", havde varslet ny blokade medmindre de fik svar på et konkret spørgsmål inden middag d. 29. april. Spørgsmålet var denne gang om "Kyholm" skal fortsætte med sine ekstrature på Jyllandsruten efter 7. maj. Det har betydning for hvor de skal overnatte for at kunne starte med morgenfærgen. Svaret var at der er lavet aftale med "Kyholm" frem til 22. juni til de ekstra afgange. Svaret var tilfredsstillende og assistenterne genoptog arbejdet. Ingen passagerer på hverken "Kyholm" eller "Vesborg" blev berørt.
Samsø Posten, 1/5
 
Redningsøvelse med store huller i sikkerheden
Søndag eftermiddag var der redningsøvelse på bornholmer-færgen "Povl Anker", og rederiet måtte efterfølgende erkende at det ikke helt gik som det skulle. En figurant-deltager i øvelsen kunne oplyse at brandøvelsen afslørede så dårlig uddannelse hos besætningen, at hvis der virkelig havde været brand, var det gået helt galt.
Maritime Danmark/Bornholm.nu, 1/5 14.11,
 
Verdens største specialskib
Det schweiziske rederi Allseas, som er specialiseret i at udlægge rørledninger, bygger nu verdens største specialskib til nedlægning af rørledninger og montering/demontering af offshoreenheder. Skibet er til levering i 2013.
Maritime Danmark/Alseas Group, 1/5 13.21, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4593
 
Der skal mirakler til at redde Lindø
Inden sommerferien skal der igen træffes nye beslutninger om det lukningstruede værft. Det er ikke lykkedes at få nye industrier ind som kunder og alt tyder på en lukning hvor 3.000 arbejdspladser vil forsvinde. På Mærsk-generalforsamlingen udtalte Michael Pram Rasmussen, at der ikke for tiden er udsigt til nye kontraheringer for værftet, og den udtalelse anses for at være beregnet på at indstille omverdenen på en beslutning om lukning af værftet som blev grundlagt i 1917 og er det sidste store danske værft.
Børsen, 4/5, side 4-5
 
Dokumentarserie om havne
"Slaget om havnen" er en dokumentarserie som fra 11. til 25. maj vil blive vist på DR2. Serien stiller spørgsmålene: "Hvem har retten til at definere en havns liv og udseende i 2009? Og hvad nu hvis skibstrafikken bliver ved med at stige?"
Maritime Danmark/Danske Havne, 1/5 13.49, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4596
 
87.792 km2 kontinentalsokkel tilhører Danmark og Færøerne
Efter syv års forskning, kan Danmark nu dokumentere at et område på det dobbelte af Danmarks størrelse, tilhører rigsfællesskabet. Forskningsprojektets mål var at dokumentere Rigsfællesskabets rettigheder i forhold til et område nord for Færøerne, og selvom Island og Norge påstår overlappende krav, er den danske videnskabsminister sikker på forskningsresultatet. Danmark har aftalt en forhandlingsløsning som træder i kraft hvis FN anerkender de tre landes dokumentationsmateriale.
 
Arbejdsskadestyrelsen genvurderer 10.000 sager
Omkring 10.000 sager som efter 1. juli 20002 er afvist til at blive genoptaget, vil nu blive revurderet. Det er konsekvenserne af en Højesteret-dom som d. 22. april underkendte Ankestyrelsens og dermed Arbejdsskadestyrelsens praksis. Fremover skal Arbejdsskadestyrelsen ikke vurdere om en forværring af en tilstand skyldes arbejdsskaden, men kun om der rent faktisk er sket en forværring af en situation for at genoptage sagen til ny behandling.
Arbejdsskadestyrelsen, 1/5, http://www.ask.dk/sw26209.asp
 
Østaftalens bortfald
Flere arbejdsmarkedsforskere advarer mod udviklingen på det danske arbejdsmarked efter østaftalen, som sikrede udenlandske arbejdstagere rettigheder på danske vilklår i en 5-årig overgangsperiode, nu er bortfaldet pr. 1. maj 2009. Fremover kan danske arbejdsgivere som ikke er dækket af overenskomst, ansætte udlændinge på ringere vilkår end de normative danske - og det gælder for omkring 30% af det private erhvervsliv. Når polakker er villige til at arbejde for 40 kroner i timen, vil mange uorganiserede arbejdsgivere utvivlsomt lade sig lokke, og det vil presse lønnen for særlig de ufaglærte danske arbejdstagere. På den måde bliver det de klassiske fagforeningsspørgsmål som igen kommer i søgelyset om organisering og ordnede forhold. Udfaldet vil i høj grad afhænge af om de danske fagforeninger får held til at organisere østarbejderne, og Arbejdsretten forventes at blive brugt flittigt fra arbejdstagerside fremover.
Information, 1/5, side 4-5
 
600.000 flere arbejdsløse i USA i april
Arbejdsløsheden i USA er nu på sit højeste niveau i 25 år med et hop i april fra 8,5% til 8,9%. Økonomer forudser at virksomhederne i USA vil fortsætte med at trimme organisationerne. Ikke mindst de amerikanske bilproducenter skærer kraftigt på arbejdsstyrken og General Motors alene kan komme til at afskedige 137.000 ansatte for at komme oven vande i dødskampen.
Business.dk, 3/5 15.11,
 
En dollar om året i løn havde vinger
Verdens største forsikringsselskab, AIG, som længe har været i dyb krise, ansatte sidste år en ny direktør, som lovede at arbejde for 1 dollar om året. Det viser sig nu at han yderligere har modtaget 2,6 millioner kroner i anden kompensation til f.eks. en ny lejlighed New York m.m.v., og det bringer de amerikanske sind i kog. Til sammenligning med sin forgænger har den nye direktør dog været overstadig billig. Forgængeren fik 221,2 millioner kroner i kompensation for 3 måneders arbejde.
 
Ugebrevet A4 - nr. 16
Indhold:
* Massefyringer skaber sortsyn
* Udbredt stress i ældreplejen
* Milliarder til forskning går Danmark forbi
* Offentligt ansatte bliver syge af stress
* Svendebrev er et godt karrierekort
* Homoseksuelle diskrimineres på arbejdet
* Lovforslag vil øge organiseringen i USA
* Virksomhederne skal skærpe jobsamtalerne
* Lad de ledige uddanne sig
* Piraterne er på vej
 
Konjunktur og Arbejdsmarked - uge 18
Indhold:
* Ledigheden steg med 10.600
* 1,6 millioner danskere skønnes at få udbetalt SP
* Flere på folke- og førtidspension
* Serviceerhvervene ser mindre negativt på fremtiden end tidligere
* IMF: Dansk økonomi indskrænkes med 4% i 2009
Tal om konjunktur og arbejdsmarked:
* Stigning i erhvervenes indkøb af biler
* Relativt stort overskud på de offemtlige finanser i 2008
* Den offentlige gæld relativt lav i Danmark i 2008
 
Baltic Dry Index
1786 (+14) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 30/4, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 574,17 DKK
100 Euro = 757,88 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 52 (0)
APM A-aktie: 32.200 (-400)
APM B-aktie: 32.600 (-500)
D/S Norden: 189,50 (-2,50)
DFDS: 312 (+17)
Mols-Linien: 70 (-3)
Børsen, 21/4
 
THORA LUND
001(2)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1