Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Ons 29/4-2009
CO-SØFART KALENDER
 
Ole Philipsen - feriedag
Henrik Mikkelsen - medsejlads "Crown" og "Pearl"
 
FRA MEDIER
 
Pirateri
Russerne fanger 29 pirater
Et piratskib med 29 ombord er opbragt ud for Somalia af et russisk krigsskib, skriver BBC. Der er fundet både våben og navigationsudstyr på piratskibet hvorfra piraterne antages at have forsøgt kapring af et russisk tankskib.
 
Russere fik pirater til at flygte
Mandag forsøgte tre både med pirater bevæbnet med maskinpistoler og granatkastere, at kapre det russiske tankskib "Commander", øst for øen Sokotra ud for Somalias Horn. Piraterne beskød skibet og forsøgte samtidig at entre det, men blev mødt med brandsprøjter samtidig med det russiske skib øgede hastigheden. Det russiske skib har en besætning på 23 mand, alle russere, og sejler under liberisk flag. Skibet var på vej til Singapore med fyringsolie.
Jyllandsposten, 28/4 17.45, http://jp.dk/udland/article1677039.ece
 
Dramatisk yemenitisk befrielsesaktion
Tankskibet "Quana" blev kapret søndag i Adenbugten, efter tre mislykkede kapringsforsøg. Den efterfølgende befrielsesaktion hvor et yemenitisk marinefartøj dræbte fem pirater og tog mindst ni til fange, har været langstrakt og ikke mindre dramatisk. Kaptajnen fra marinefartøjet oplyser at man begyndte at forhandle, men hurtigt indså at forhandlingerne var nytteløse, hvorefter man meddelte piraterne at man agtede at sænke skibet for at redde besætningen og fange piraterne. I stedet gik man til angreb på skibet med det tunge skyts, hvorunder det også lykkedes at ødelægge skibets motor. Ifølge myndighederne i Yemen har alle 23 besætningsmedlemmer overlevet.
Jyllandsposten, 28/4 23.13, http://jp.dk/udland/article1676826.ece
 
To hjælpearbejdere frigivet i Somalia
To ansatte ved Læger uden Grænser som har været holdt fanget i mere end en uge, er nu frigivet udtaler en somalisk leder tirsdag. Der er angiveligt tale om en belgier og en hollænder. Sheiken, Aden Yare, som udtaler sig, er leder af den militante al-Shabaab gruppe i den sydlige Bakolregion. Ifølge sheiken er der ikke udbetalt løsesum.
Berlingske Tidende/ritzau/AFP, 28/4 09.53, http://www.berlingske.dk/article/20090428/verden/904280340/
 
International konference
Efter et topmøde mellem Spanien og Frankrig tirsdag, foreslog de to lande indkaldelse af en international konference om situationen i Somalia, som skal lægge op til en "bred respons" på pirateri.
Børsen, 29/4, side 20
 
Fjord Line får hovedsæde i Hirtshals
Efter Fjord Line startede med at sejle på Hirtshals Havn i november 2008, har rederiet oplevet pæne vækstrater, og rederiet centrerer nu sine aktiviteter i Hirtshals hvortil også hovedkontoret flyttes. Sideløbende vil faciliteterne på NordsøTerminalen blive opgraderet og en effektiv terminal for såvel gods som passagerer er ved at tage form.
 
Hapag-Lloyd hæver priserne
Det tyske containerrederi har annoncerede prisstigningerne på ruterne mellem Nordeuropa og Fjernøsten med virkning fra 15. juni. Vestgående hæves raterne med 500 dollar pr. container, medens de østgående hæves med 150 dollar. Herudover vil rederiet opkræve et højsæsontillæg mellem 1. august og 31. oktober på 150 dollar pr. container.
Børsen/Nyhedsbureaet Direkt/Lloyds List, 28/4 17.43, http://borsen.dk/transport/nyhed/156373/
 
Kommunalbestyrelsen Samsø: Situationen ude af kontrol
Kommunalbestyrelsen i Samsø har drøftet færgesituationen og borgmesteren har fremsendt en udtalelse til Samsø Posten, hvoraf det fremgår:
at Samsø Kommune har en kontrakt med Samsøtrafikken fra 1/10-2008, som 7 måneder senere ikke er opfyldt.
at det er kommunen fuldstændig uvedkommende hvad baggrunden er, men
at det undrer at SamsøTrafikken har været så uvidende om forhold og risici ved at bestille færger i Grækenland.
at kommunen er opmærksom på tiltagende frustration i befolkning og hos erhvervslivet
at kommunens bosætningsstrategi lider under situationen
at Kommunalbestyrelsen nu stiller krav om at den lovede tonnage er indsat på ruten fra Sælvig d. 7. maj 2009
at en nødløsning som kun strækker sig til 22/6-2009 er uacceptabel
Samsø Posten, 28/4
 
Steen Bryde i ny anklage mod Nordic Tankers
Ex-bestyrelsesformanden anklager den nuværende bestyrelse for kursmanipulation og beder Finanstilsynet om at kulegrave rederiet. Ifølge Steen Brydes beregninger er rederiets egenkapital i dag negativ med over 200 millioner kroner, og rederiet vil komme ud af 2009 med et solidt underskud. Reelt er rederiet insolvent. Ifølge Steen Bryde er Finanstilsynet allerede gået ind i sagen, på baggrund af to vidt forskellige meldinger om rederiets tilstand. Den ene er skrevet af Steen Bryde den 2. februar, hvor han på vegne af bestyrelsen meddeler at rederiet teknisk set er konkurs. Den anden er af den nye formand Klaus Kjærulff, som den 3. februar meddeler at økonomien er sund og egenkapitalen høj.
 
DFDS-handel behandles nu i EU-kommissionen
Den aftalte handel i januar, hvorefter DSV overtager 25% af værdierne i JL-fonden, som ejer 56% af DFDS, er nu parat til at blive behandlet i EU-kommissionen. Når handlen er godkendt fortsætter JL-Fondet som hovedaktionær i DFDS med 31%, medens DSV bliver næststørste aktionær med ejerandel på 25%.
Maritime Danmark/Lloyds List, 29/4 07.00,
 
Nyt fagblad: Søfartens Ledere - nr. 4 2009
Indhold:
* Søfartens Ledere i Rotterdam
* Finanskrise 2009
* Lods frifundet ved retten
* Forårspakken, skattelettelser og DIS
* Brug livet nu og i fremtiden
* Dansk skibsofficer på tjeneste i NATO-CENTER
* Undersøgelse: Velfærdsrådets arbejde i top
* Medlemsnyt
* Karriereskifte: Fra skib til platform
 
Landskrona Værft fyrer de fleste
På grund af en mistet ordre har ejerne af værftet besluttet at fyre 52 ud af 61 ansatte. Afskedigelserne vil ske løbende.
Maritime Danmark/Bergen Gruppen, 28/4 15.36, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4556
 
Søulykkesrapport
Om personskade på lastskibet "Knud Lauritzen" 4/2 2009 i Port Hueneme.
En overstyrmand blev svært skadet i forbindelse med sikring af en kran ved klargøring af skib for afsejling. Hele arrangementet var ikke ordentligt gennemtænkt og afprøvet og der var en defekt ved kranen. Rapporten er på engelsk og på 12 sider.
 
IMO-møde 20.-24. april i London
Hovedemner:
* Danmark har støttet en kodeudarbejdelse for anerkendelse af klassifikationsselskaber som har mødt modstand fra flere lande. Efter lange drøftelser er det nu lykkedes at fastholde videre diskussion om koden.
* En arbejdsgruppe har gennemgået ulykkesrapporter for at finde årsager og anbefale evt. forebyggende tiltag.
* Komiteen konstaterede at antal medlemslande som overholder deres forpligtelser om indrapportering vedrørende konventionen om forebyggelse af forurening til søs, fortsat er lav. Komiteen opfordrede igen til at overholde forpligtelserne.
Søfartsstyrelsen, 28/4,  
 
Outsourcing til der hvor kunderne er
Der er tilsyneladende en ny tendens i det internationale kapitalmarked, hvor virksomhederne outsourcer til der hvor kunderne er, og ikke så meget til der hvor den billigste arbejdskraft er. Lego har således valgt Tjekkiet, Ungarn og Mexico som de vigtigste produktionssteder. Det giver langt kortere vej til hylderne, end hvis produktionen f.eks. lå i Kina. Lektor Poul Erik Christiansen fra CBS som forsker i outsourcing, siger at der er tre vigtige grunde til at produktionen flytter tæt på kunderne:
* Energipriser (transport)
* Finanskrisen
* Miljøet
 
Vestas fyrer 1.900
Et halvt år langt ansættelsesstop i vindmøllegiganten Vestas har ikke været nok til at undgå massefyringer. I alt 1.900 skal fyres, heraf 1.275 i Danmark. Ordrebøgerne er stort set tomme. Det endelige antal fyringer fastlægges ved forhandlinger skriver Vestas i sin halvårsrapport. Udover fyringer vil Vestas foretage en aktieudvidelse med 10%.
Ingeniøren, 28/4 09.57, http://www.ingeniøren.dk/
 
Dansk Metal:
Klokkeklart symptom på regeringens flerårige negligering af vindmølleindustrien. Vi risikerer at Danmark mister sin førerposition for udvikling og test af vindmøller. Forhindringer for industrien i Danmark er restriktioner på placering af vindmøller, og dårlige vilkår for udvikling og forskning i vindenergi.
 
3F:
3F's afdelinger kan imødese at ledigheden i Ringkøbing og Nakskov vil runde 30% om få måneder, fordi de flerste af de fyrede er timelønnede. I forvejen er ledigheden blandt 3F'ere i området 10-11% udtaler formanden for 3F Ringkøbing-Holmsland. Formanden Linda Nielsen er noget rystet, særlig fordi udmeldingen er at Vestas vil producere der hvor vindmøllerne er efterspurgt. Men i 2002 blev der fyret 1.200, og dengang lykkedes det at vende udviklingen.
 
3F - pressemeddelelse:
Dybt bekymret over massakren på den danske vindmølleindustri og opfordrer til øjeblikkelig handling. Opfordrer til at regeringen øjeblikkeligt beslutter at købe 1.200 vindmøller over tre år., som del af en vækstpakke. Nu må regeringen vågne op. Når en af de mest fremtidsorienterede danske virksomheder markerer at fremtiden ligger uden for Danmark, så blinker alle alarmsignaler.
 
Kontanthjælp i år 2008
Kontanthjælp mv omfatter: kontanthjælp, herunder til aktiverede, revalidering, introduktionsydelse og ledighedsydelse.
Kvinder modtager oftere kontanthjælp end mænd. Forskellen er særlig stor blandt 30-39-årige, hvor 7,9% af kvinderne og kun 5,7% af mændene modtog kontanthjælp mv. I 2008 modtog 199.000 kontanthjælp mv. i kortere eller længere tid, hvilket er 2.000 færre end året før. Antallet af modtagere har været stort set uafbrudt faldende i perioden januar 2007 til september 2008, hvorefter udviklingen er vendt. Omregnet til antal helårsmodtagere har antallet i 2008 været 123.000.
Fordeling af hjælp (overlapninger!)
Kontanthjælp: 142.000
Aktiverede modtagere: 92.000
Revalidering: 25.000
Ledighedsydelse: 24.000
Introduktionsydelse: 3.000
De samlede udgifter til kontanthjælp mv udgjorde i 2008 15,7 milliarder kroner, hvilket er et fald på 0,5 milliarder til sammenligning med 2007.
 
Krav om stor bod til Finansforbundet
Finanssektorens Arbejdsgiverforening har indstævnet Finansforbundet for Arbejdsretten med krav om en stor bod. Baggrunden er at forbundet i november 2008 udstillede fire navngivne banker med en såkaldt skamstøtte på forbundets hjemmeside. Anledningen var at forbundet ikke mente de fire banker levede op til deres ansvar i forbindelse med en fyringsrunde. Finansforbundet ser frem til sagen fordi den er principiel og handler om foreningens kerneopgave.
 
Forhandlingssammenbrud om arbejdstidsdirektiv
EF-domstolen har tidligere fastslået at rådighedsvagter på arbejdspladsen skal medregnes fuldt ud som arbejdstid, og at afvikling af kompenserende hviletid ikke kan udsættes. Det har stor betydning for tilrettelæggelse af arbejdstiden i sundhedssektoren, hvorfor en række lande, heriblandt Danmark, har arbejdet for et nyt arbejdstidsdirektiv i EU. Mandag nat brød forhandlingerne mellem Rådet og Europa-Parlamentet imidlertid sammen. Danmark vil lægge pres på for at finde en løsning, som kan respektere behovet for fleksibel arbejdstid på det danske arbejdsmarked, udtaler en stærkt bekymret beskæftigelsesminister Inger Støjberg.
Beskæftigelsesministeriet, 28/4, http://www.bm.dk/sw34780.asp
 
E-mail håbløst gammeldags
Teknologistrategen Gary Curtis mener ikke den næste generation gider bruge tid på e-mail. Det viser sig allerede på arbejdsmarkedet i USA, hvor der afsløres en stor kulturkløft mellem de nyankomne og de lidt ældre. De fleste firmaer bruger ikke den nyeste teknologi og spærrer for adgangen til sociale fællesskaber som f.eks. Facebook og chat-fællesskaber generelt set. Det vil de unge blot ikke finde sig i, og finder derfor på at omgå spærringer eller finder simpelthen andet arbejde. Kun omkring halvdelen i den nye generation bruger e-mail, de foretrækker at bruge sms, chat-beskeder eller kommunikation via sociale net-fællesskaber.
Ingeniøren, 28/4 11.07, http://www.version2.dk/artikel/10735
 
Sko-kast sprænger kulturelle rammer
På en generalforsamling i det tidligere hollandsk-belgiske finansflagskib Fortis, var ophidselsen så stor mod cheferne, at der livligt blev kastet med sko og udvandret fra generalforsamlingen. Generalforsamlingen drejede sig om salg af den kriseramte bank til et fransk selskab. Salget blev vedtaget med 74% af stemmerne, på trods af skoene som susede rundt om ørerne på bestyrelsen.
 
Baltic Dry Index
1790 (-49) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 28/4, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 587,65 DKK
100 Euro = 757,89 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 50,50 (-1,50)
APM A-aktie: 30.900 (-400)
APM B-aktie: 31.400 (-500)
D/S Norden: 174,75 (-2,25)
DFDS: 284 (0)
Mols-Linien: 75 (0)
Børsen, 29/4
 
THORA LUND
097© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1