Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Tor 16/4-2009 10.00
16/4-2009
CO-SØFART KALENDER
 
Ole Philipsen - 14.00 Søfartsstyrelsen
John Ibsen - ferie til 17/4
Christian Petersen - ferie til 17/4
 
FRA MEDIER
 
Pirateri
Opdatering IMB Live Piracy Report
14/4 0200 LT psn 12:51N 048:11E Adenbugten
Pirater i en skiff angreb en bulkcarrier og åbnede ild. Piraterne entrede skibet og kaprede det med 21 besætningsmedlemmer som gidsler, og er nu på vej mod ukendt sted ved Somalia.
 
12/4 1625 UTC psn Manila
Mens et containerskib ventede på lods observerede en matros røvere på fordækket. Der blev udløst alarm og besætningen mønstret. Da de ankom til fordækket var røverne sprunget i vandet medbringende skibsproviant.
 
Bruger nu raketter
Angrebet på det amerikanske skib MV "Liberty Sun" skete bl.a. med raketdrevne granater. Et besætningsmedlem skrev i en mail at besætningen havde barrikaderet sig i maskinrummet. "Liberty Sun" undslap uden nogen kom til skade og før den amerikanske destroyer USS "Bainbridge" nåede frem.
 
USA vil sætte sig i spidsen for kampen mod pirater
Hillary Clinton oplyser at USA sender en udsending til en somalisk donorkonference samt søger bred international aftale om piratbekæmpelse. Der er måske tale om en forbrydelse som hører det 17. århundrede til, men vi har brug for virkemidler fra det 21. århundrede, udtaler udenrigsministeren..
Berlingske Tidende/Reuters/ritzau, 15/4 21.20, http://www.berlingske.dk/article/20090415/verden/904150412/
 
USA vil forsøge at spore de økonomiske interesser omkring piratvirksomheden, herunder våben, både og kommunikationsudstyr. Hillary Clinton mener en sporing kan efterfølges af indgreb mod aktiviteterne. Men skal problemet løses ved roden skal der overordnet set skabes lov og orden i Somalia. Endelig ønsker Clinton at ramme piraterne via deres baser på landjorden, en fremgangsmåde som blev vedtaget af FN i december, men endnu ikke anvendt i praksis.
 
"Absalon" ankommer København i dag
Ankomst Amalie Kajen kl. 16.00. Fra 18.00 til 21.00 åbent hus for alle interesserede. Afsejling 23.00. Programmet i København inkluderer også Søværnets Tamburkorps som musicerer fra kl. 15.00 og Søværnets Frømandskorps som gennemfører en lille opvisning fra kl. 15.30.
 
Fransk krigsskib pågriber 11 pirater
En fransk fregat ("Nivose") har forfulgt et moderskib med pirater, efter et mislykket forsøg på at angribe et liberiansk fartøj. Efter en hel nats jagt blev 11 bevæbnede pirater indfanget knap 1.000 kilometer øst for den kenyanske kyst.
 
Piraterne sejlede i et 33-fods moderskib, som bl.a. indeholdt 17 tromler med 200 liter brændstof og to mindre angrebs-joller.
Maritime Danmark/fyens.dk, 16/4 08.31, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=4421
 
Sådan stoppes pirateriet ved Somalia
Konklusionen i en rapport fra Dansk Institut for Militære Studier, mener en regional baseret kystvagt med deltagelse af alle lande fra Tanzania i syd til Egypten i nord, er den langsigtede løsning på problemet. Konklusionen vil blive præsenteret på en international konference i London d. 27. april. Den lokale forankring skal knyttes til begge sider af bugten. Også Somalia skal inddrages og det er især vigtigt at få Egypten og Saudi-Arabien involveret. Indsatsen for øjeblikket er kun symptombehandling. Lige nu er landene bange for at stikke hånden i en hvepserede, men f.eks. Egypten har store økonomiske interesser på spil. I marts tabte landet således 25% af sine normale indtægter fra passage af kanalen. Der er gode erfaringer med en transnational indsats i Sydøstasien.
 
Af de mere kreative forslag til at stoppe pirateriet
Medlem af Repræsentanternes Hus Ron Paul, er bagmand for nogle mere kretive forslag til at standse uvæsenet. I starten af 1800-tallet blev såkaldte kaperbreve (letters of marque) brugt til at give skibskaptajner tilladelse til at bekæmpe pirater og statsfjender (egentlig en slags tilladt pirateri). Også i Danmark er kaper-breve blevet brugt særlig i perioden 1807-1812 i forbindelse med kanonbådskrigene. Kaperbrevene gav ret til at beholde byttet. Ron Paul, der senest stillede op til præsidentvalget for Libertarianerne i USA, har på youtube også snakket om at sende 100 gange Rambo til området.
 
Besætningen fra "Maersk Alabama" ankommet USA
De 19 søfolk landede 07.00 dansk tid på Andrews luftbasen uden for Washington DC. Kaptajn Phillips er stadig på USS "Bainbridge" som forventes til Mombasa i dag.
Berlingske Tidende/ritzau/AFP, 16/4 07.33, http://www.berlingske.dk/article/20090416/verden/904160314/
 
Fem skibe kæntret
Fire fiskefartøjer og et femte skib er kæntret 30 sømil ud for den østkinesiske Shandong-provins. Der er ingen sikre oplysninger om årsagen til tragedien hvor 27 mennesker savnes mens 6 er reddet.
Berlingske Tidende/ritzau/AFP, 15/4 08.12, http://www.berlingske.dk/article/20090415/verden/904150314/
 
Eksplosition på flygtningebåd
Et fartøj som havde 49 bådflygtninge blev opdaget ud for Australiens kyst af et flådefartøj, efter der antageligt havde været en eksplosition i skibets maskinrum. Tre meldes dræbt, to savnet og flere er såret.
Politiken/ritzau, 16/4 06.06, http://politiken.dk/udland/article690657.ece
 
Torm under pres
Rederiet som længe har holdt sig nogenlunde oven vande i krisen, er nu under alvorligt pres efter tankraterne på en række af Torms kerneområder i den sidste måneds tid er faldet 75-85%. Der er derfor overvejende risiko for at rederiet må nedjustere sine forventninger til 2009 til ærgrelse for aktionærerne. På spotmarkedet taber Torm reelt penge hver dag på at sejle med nogle af skibene. Tidligere har forventningerne for året været på mellem 100 og 140 millioner dollar før skat. Lige nu er 40% af flåden sikret på faste kontrakter, mens resten opererer i spotmarkedet. Øverste chef Mikael Skov har dog svært ved at forstå analytikernes bekymring, fordi han mener meget af det nuværende fald i raterne er rent sæsonbetinget.
 
Mærsk får kontant støtte i Kina
Lokalmyndighederne i Guangzhou vil yde en kontant støtte til Mærsk på 1 million kroner, for at sikre at den danske containergigant fortsat vil benytte havnen Nansha. Myndighederne frygter at bl.a. Mærsk Line vil undlade at bruge havnen i de svære tider, og dermed forværre situationen i området.
 
Norden sælger to Handymax tørlastskibe
Skibene sælges med en avance på 13 millioner dollar, og samtidig revurderes forventninger til 2009. EBIT forventes nu at blive mellem 100 og 325 millioner dollar, mod tidligere forventet 85-325 millioner dollar. I forventninger er indregnet avancer fra skibssalg. De to solgte skibe er bygget i 2002 og 2003 og forventes leveret i 2. kvartal af 2009.
 
Cosco Shipping - forventninger om indtægtsfald
Det kinesiske containerrederi forventer et indtægtsfald på 50% i første kvartal af 2009.
Euroinvestor/RB-Børsen/Lloyds List, 15/4 17.19, http://www.finansnyheder.dk/news/ShowNewsStory.aspx?StoryId=10304923
 
Ny busrute til søs i København
Et flertal på Københavns Rådhus vil etablere en ny havnebuslinje mellem Nyhavn og de nye boligområder i Sydhavnen. Linjen skal betjene Teglholmen og Sluseholmen og det skal undersøges om den også kan anløbe Fisketorvet og Islands Brygge. Baggrunden er at almindelige busser nok kan komme ind i de nye boligområder, men der er ikke plads til at vende og komme ud igen. Havnebusser er dyrere i drift fordi der ifølge Søfartsstyrelsen skal være to ansatte ombord under sejlads.
 
TV Samsøs udsendte medarbejder i Piræus
"Kanhave har det godt, men ligger stadig i Piræus". Der er ingen gratis kaffe og halve billetpriser kan korrespondenten berette, men hårdt arbejde for ca. 70 skibsarbejdere i et vejr som skriger på bar overkrop og badebukser. Frokosten bliver hentet i en kiosk på den anden side af vejen og indtaget på en træklods eller hvad man kan finde. På en nøgen broklap hænger arbejderne med en vis del nærmest i vandskorpen. Rødt og blåt er godt har arkitekten åbenbart ment i store saloner som er udsmykket efter skakbrætprincippet. Per Rungholm har fået sin egen salon, om ikke andet så i intern sprogbrug om en stillesalon hvor der kan læses uden forstyrrende mobiltelefoner.
SamsøPosten, 15/4
 
Nyt nummer af SøSikker
Imdeholder:
* Uni-tankers har igangsat uddannelsesprogram for udenlandske kokke
* Kvalitetssikring af kemikaliedatabasen
* Kogebogen "Food at Sea" genoptrykkes
* Scandlines indsats med arbejdsmiljø gennem årene
* Viden om sikkerhedsbriller
* Dispensatiom for testkit til påvisning af chlorid i køle- og kedelvand
* Nye faresymboler til kemikalier
* Kurser i 2009
 
APM Terminals åbner ny havn
Efter 3 måneders forsinkelse åbner APM Terminals nu en ny havn i Bahrain. Visionen er at gøre havneterminalen Khalifa Bin Salman til et knudepunkt for skibstrafikken i den nordlige del af Den Persiske Golf. Der er bl.a. investeret i 4 nye post-panamax-kraner med mulighed for dobbelt løft. Havnekontrakten er underskrevet i 2005 med 25 år til drift af den nye havn. Havnen som har en værdi på 530 millioner dollar ventes at få en kapacitet på 2,5 millioner TEU.
 
Nyt søfartsmuseum i Svendborg Havn
Svendborg Museum har mistet mange af sine gæster, og nu satses alt på et nyt topmoderne søfartsmuseum midt i Svendborg Havn. Museet lukkede i 2007 sit lille søfartsmuseum i Troense og nu sættes der ind for at det nye søfartsmuseum kan blive en top-fem attraktion på Fyn med 100.000 årlige gæster. Det nye projekt ventes færdigt i etaper og der kommer til at gå mindst fem år før det kan beses fuldt færdigt.
 
Nyt oliefund i Nordsøen i Mærsk-brønd
Fundet er sket i Gita-brønden, men det er for tidligt at sige noget om fundets værdi. Brønden ejes af Maersk Olie & Gas sammen med: Noreco, Dong E&P. PA Resources, Danoil Exploration og Nordsøfonden.
 
Femernbro vil give vækst og beskæftigelse
Dansk Metal glæder sig over den faste forbindelse nu er vedtaget, og ser frem til en masse beskæftigelse for metal-arbejdere. Byggeperioden er planlagt til at være mellem 2012 og 2018, og når aktiviteten er på sit højeste vil 10.000 mand være beskæftiget med projektet. Samtidig vil udviklingen give vækst til Lolland, Falster og det sydlige Sjælland.
 
Udlicitering af arbejdsformidling
En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at det har været en begrænset succes at udlicitere offentlig sagsbehandling af ledige til private aktører, herunder konsulentfirmaer, fagbevægelse og uddannelsesinstitutioner. Undersøgelsen viser at i 2005 og 2006 har det både været dyrere og dårligere at udlicitere. Andre aktører har haft en "blødere" tilgang til de ledige end kommuner og AF. Samtidig var prisen for et kontaktforløb dobbelt så høj som hos AF. Undersøgelsen belyser til gengæld ikke hvilken effekt på beskæftigelsen arbejdet med andre aktører har haft.
 
Borgmestre nervøse ved økonomi i nye jobcentre
Når kommunerne til august overtager beskæftigelsesindustrien, har 6 ud af 10 borgmestre ikke overblik over de økonomiske konsekvenser for kommunen. Det fremgårt af en analyse fra Kaas & Mulvad som er foretaget for 3F og Dansk Metal. Analysen blev foretaget blandt 98 borgmestre hvoraf de 71 svarede. Ifølge et notat fra LO vil f.eks. Horsens miste 56 millioner kroner under forudsætning af at arbejdsløsheden stiger tilsvarende som i den sidste kriseperiode 2003/2004.
 
Kvinder demonstrerer i Kabul
Omkring 300, fortrinsvis unge, kvinder har demonstreret mod lovforslaget som her i vesten omtales som "voldtægtsloven", og som skulle give shiamuslimske mænd krav og ret til sex som minimum hver fjerde dag, og i øvrigt vil begrænse kvinders bevægelsesfrihed. En moddemonstration af mænd og kvinder, kunne imidlertid mønstre omkring 1.000 iført både sten og tilråb.Der blev bl.a. råbt "død over slaver af de kristne". Politiet slog ring om kvinderne for at beskytte dem. Lovforslaget er for tiden i tænkeboks efter internationalt pres.
 
Myrer uden sex
En myreart fra Amazonas består udelukkende af hunner og reproducerer sig selv ved kloning, helt uden hjælp fra sex. Det sker ved at dronningemyren laver genetisk identiske døtre af sig selv. Ved dissektion har et forskerhold konstateret at et reproduktionsorgan hos myrerne simpelthen er degenereret. Der er store energimæssige fordele ved et liv uden sex konstaterer en af forskerne.
Jyllandsposten, 15/4 12.49, http://jp.dk/nyviden/article1662652.ece
 
Baltic Dry Index
1534
(+42) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 15/4, http://www.dryships.com/pages/report.asp
 
Bankens salgskurser
100 USD = 579,68 DKK
100 Euro = 758,02 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 48,50 (-0,80)
APM A-aktie: 27.700 (-300)
APM B-aktie: 28.200 (-200)
D/S Norden: 163 (+1,25)
DFDS: 290 (0)
Mols-Linien: 54 (+2)
Børsen, 16/4
 
THORA LUND
088(2)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1