Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Fre 30/1-2009 10.00
30/1-2009
CO-SØFART KALENDER
 
John Ibsen - 09.30 møde vedrørende entreprenørvirksomhed og sandsugere
12.00 - kontoret lukker grundet afskedsreception for Ove Larsen.
 
FRA MEDIER
 
Pirateriet
Tysk gastanker
Pirater kaprede torsdag en tyskejet gastanker MV "Longchamp", med 12-13 filippinere og en indoneser ombord. Oplysningerne kommer fra en søfartsorganisation i Østafrika. Det er tredje kapring i år.
Politiken/ritzau, 29/1 13.55, http://politiken.dk/udland/article638818.ece
 
Somalia
I dag vælges der ny præsident i Somalia. Etiopien bekendtgør, at hvis ikke en ny præsident kan skabe ro, kan det tænkes at de etiopiske soldater vender tilbage.
 
Lastbil røg halvvejs ud af hurtigfærge
"Stena Voyager" på vej fra skotske havneby Stranrae til Belfast oplevede i nat kort efter afgang et kæmpebrag, og kunne efterfølgende konstatere at en lastbil var røget gennem agterporten og hang halvvejs ude af færgen. Skibet blev bragt til standsning og to redningsskibe blev sendt ud til færgen som dog selv kunne sejle retur. Imidlertid kunne færgen ikke lægge til kaj på grund af lastbilen så de 156 passagerer og 33 besætningsmedlemmer kan ikke komme i land. En kran af passende størrelse er rekvireret til havnebyen.
Maritime Danmark/BBC, 29/1 10.28, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=3625
 
DFDS direktør fratræder til april
Christian Merrild, som er økonomi- og finansdirektør, forlader sin post til april. Merrild understreger at han ikke er på vej til andet job, men nu vil til at realisere nogle livsdrømme nu hvor han er i midten af halvtredserne. Samtidig udvides koncernledelsen med Björn Petrusson som har været direktør for Tor Line siden 2001.
 
Første offer
Christian Merrild er det første offer for magtskiftet efter DSV nu har sat sig tungt på kontrollen af rederiet. Der sendes samtidig tydelige signaler om at fremtiden er fragtaktiviteterne, hvormed det ser sort ud for færgeaktiviteterne i rederiet. På aktiemarkedet er der ikke tvivl om at DFDS langsomt vil udvikle sig til et rent fragtrederi og at færgeaktiviteterne vil forsvinde. DFDS afviser at Chrstian Merrilds fratræden er sket under indflydelse af DSV.
 
CMA-CGM vil tilbagelevere chartrede skibe
Lloyds List skriver at det franske containerrederi i løbet af de næste måneder vil tilbagelevere 60 chartrede skibe. Samtidig vil de forsøge at genforhandle kontrakter som er til fornyelse til lavere priser. Rederiet er nummer 3 på verdensranglisten over containerrederier.
Euroinvestor/RB-Børsen/Lloyds List, 39/1 11.56, http://www.finansnyheder.dk/news/ShowNewsStory.aspx?StoryId=10132661
 
Nazi-ubåd skal hæves
En tysk ubåd som sank ud for den norske kyst i 1945 udgør en miljømæssig trussel og skal nu hæves. Vraget indeholder 67 ton kviksølv som var afskibet og på vej til den japanske våbenindustri, da det blev sænket 9. februar 1945. 73 søfolk omkom. I dag lækkes flere kilo kviksølv om året.
 
Skagen Skipperskole kan melde fuldt hus
Skolen har nu 96 studerende fordelt på sætteskippere, fiskeskippere, kystskippere og omskolere, og det svarer til fuldt besat. Naboen, Skagen Sømandshjem, må anvendes som supplement til indkvartering.
 
Femern-vedtagelser kan ventes inden sommer
Det danske Folketing træffer beslutning inden sommer, og Der Nordschleswiger oplyser at også det tyske parlament vil færdiggøre arbejdet inden sommer.
 
Danmark og Djibouti i sømilitært samarbejde
Som led i Task Force 150 forventes Danmark om få dage at underskrive aftale med Djibouti om hjælp til opbygning af egen kystbevogtning. Lignende aftaler forventes indgået med Yemen, Saudi Arabien og Bahrain. Ved havnen i Djibouti findes allerede en fransk militærbase og ved lufthavnen en amerikansk base.
 
SOK har besøg fra Yemen
Besøget er udløber af Danmarks deltagelse i Task Force 150. Formålet er at skabe grobund for udvikling af samarbejde og erfaringsudveksling om maritim sikkerhed. Besøget skal bl.a. bruges til at vise de yemenitiske officerer et velfungerende farvandsovervågningssystem som det danske i drift.
 
Mærsk finder gas i britiske del af Nordsøen
Der er fundet gasforekomster i blok 22/25a og det undersøges nu om fundet er rentabelt at udnytte. Mærsk Olie og Gas ejer 66% af rettighederne i feltet.
 
Nye nødprocedurer for radiokommunikation
"Ny vejledning for udsendelse af advarsler til søfarten godkendt i COMSAR
Møde i underkomitéen om radiokommunikation samt eftersøgning og redning (COMSAR) blev afholdt i perioden 19. – 23. januar 2009.
Blandt hovedemnerne på mødet var:":
* Vejledning om nødprocedurer
* Manual om sikkerhedsinformation
* Nødtekst-beskeder i AIS-anlæg
Søfartsstyrelsen, 29/1, http://www.dma.dk/sw24279.asp
 
Nyt fagblad - Søfartens Ledere
Indhold:
* Flere søfolk til Det Blå Danmark
* Skriftlig beretning 2008
* Fra maskinmester til
* Husk at deltage i undersøgelse
* Når realitetssansen er forsvundet
* Pas på passivitet ved konkurser
* Medlemsnyt - nu med 50 års medlemmer
* Klimamotor genskaber Labradorhavet
 
Ansat dræbt på Mærsk-rig i Singapore
En britisk statsborger og senior tool-pusher er fundet død på boredækket af en endnu unavngiven rig i Singapore. Han menes at være faldet under en inspektion og afprøvning af udstyr.
Maritime Danmark/Tradewinds, 30/1 08.41, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=3637
 
Søsikkerhedskonference i Haugesund
Helle Oltedal præsenterede temaet "Er sikkerhed et organisationsproblem?", og bemærkede at manglende rapportering af ulykker når skadelidte anså sig som selvforskyldt i en ulykke, blev opfattet som et problem. Det kan også være et problem at der fokuseres på mange småulykker som er konkrete og enkle. Det kan bruge mange ressourcer unødigt at beskæftige sig med de mere harmløse ulykker. Kontrollister omkring sikkerhed kan også være et problem i sig selv. Der har således været registreret flere næsten-ulykker om situationer med næsten-kollisioner mens officeren på broen var optaget af at udfylde kontrollister om sikkerhed.
 
Søfartens Arbejdsmiljøråd - lederkursus
Der udbydes et lederkursus 24.-25. marts som finder sted i Sorø med udgangspunkt i bogen: "Det gode arbejdsliv til søs - et værktøj til at skabe trivsel".
Tilmelding, Søfartens Arbejdsmiljøråd, 29/1, http://www.seahealth.dk/nyheder/lederkursusaabentfortilmelding.html
 
Afsløringschips i fiskegarn
Fiskeridirektoratet er ved at teste en chip som skal gøre piratfiskeri vanskeligere. Chippen kan f.eks. indeholde oplysninger om ejer af garnet og hvor mange garn vedkommende har, og når fiskerikontrollen sejler i området kan de indhente oplysninger direkte fra garnene. Hvis kontrollen observerer garn som er ulovligt placeret kan de også indsætte en chip som gør det muligt at følge garnet.
Ingeniøren, 29/1, http://www.ingeniøren.dk/
 
Havnepakke
Som led i en transportpolitisk aftale som sikrer 87 milliarder kroner til trafikale tiltag frem til 2020, får også godstransporten og de danske havne et massivt løft med en havnepakke.
Maritime Danmark/Transportministeriet, 30/1 07.00, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=3634
 
Åben strid mellem 3F og FOA
Efter 3F har indgået overenskomst for handicapmedhjælpere med Dansk Industri, raser FOA og sætter åbent spørgsmålstegn ved samarbejde og grænseaftaler i LO. FOA's mening er at FOA organiserer pleje- og omsorgspersonale og at 3F er på strandhugst, og sætter nu spørgsmål ved hele medlemsskabet i LO som skal diskuteres på kommende hovedbestyrelsesmøde.
CO-Industri/Newspaq, 29/1, http://www.co-industri.dk/sw43798.asp
 
Lukker en uge for at redde arbejdspladser
GKN Wheels i Lunderskov med 475 ansatte som fremstiller hjul til landbrugs- og entreprenørmaskiner, fyrede tidligere i januar 29 medarbejdere. Nu holder fabrikken ekstraordinært lukket i uge 7 samtidig med at 300 medarbejdere sendes på kursus frem til primo april. Dermed påregnes det at undgå fyring af yderligere 23 mand. Aftalen er forhandlet på plads med tillidsrepræsentanterne.
 
Ledigheden kan måske passere 100.000 allerede til efteråret
Chefanalytiker Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, frygter at ledigheden om et halvt år er steget til 100.000, et tal som af Det Økonomiske Råd regnes som det såkaldte strukturelle ledighedsniveau. Usikkerhed i beregningerne gør dog at dette tal kan ligge helt nede på 70.000 ledige. ("Strukturledigheden angiver, hvor langt et lands ledighed kan nå ned, før et pres på løn og priser vil få den til at stige igen. Hvis den falder, betyder det, at landet kan klare en lavere ledighed, uden at det fører til inflation")
 
Virksomheder henter ikke arbejdskraft fra de tværfaglige a-kasser
En Rambøll undersøgelse viser at 94% af de danske virksomheder foretrækker at bruge Dansk Metal fremfor de tværfaglige a-kasser når der eftersøges arbejdskraft. De tværfaglige mangler simpelthen de faglige kompetencer svarer virksomhederne i undersøgelsen. Dansk Metal har i de seneste 2 år formidlet 3.500 job til medlemmerne og heraf 1.200 før der overhovedet blev udbetalt dagpenge.
 
Skattekommission lægger op til kamp mod fagbevægelsen
Kommissionen foreslår at en række ligningsmæssige fradrag sænkes i værdi fra 33% til 25%, herunder også faglige kontingenter. Thorkild Jensen fra Dansk Metal udtaler at det vil betyde en prisstigning på 1.250 kr årligt for foreningens medlemmer, og Harald Børsting siger at "Det er et skud for boven på hele den nok så berømmede danske model".
 
Berømt skokast foreviget i tonstungt monument
"For hæder og generøsitet" er navnet på et halvanden ton tungt monument, på cirka to meters højde og udfærdiget i bronze, som nu er sat op som monument i den iraqiske by Tikrit, som hyldelst til den journalist som i december var tæt ved at ramme præsident Bush under et besøg i Iraq. (Er det nødvendigt at sige at monumentet forestiller - en sko).
 
Hvorfor ikke bare drukne sammen med en milliard firehjulstrækkere
"Statsministeren siger, at krisen bare er en ubehagelig storm, der kom fra udlandet, omtrent som uvejret i sidste uge, og hvis det ikke var sket, hvis ikke det havde blæst, så havde alt været i skønneste orden. Der ville egentlig slet ikke have været noget i vejen, hvis vanviddet blot havde kunne fortsætte."
Islandske forfatter Einar Már Gudmundsson, Information, 29/1, side 14
 
Et bjerg af et land med Sisyfos-klatrere
"Enhver, der har set ind i afghanernes ansigter og været tæt på den ukuelige trods, hvormed de forsøger at klatre op ad det bjerg af lidelser, der synes at spærre dem udsynet til enhver menneskelig fremtid, glemmer det aldrig."
Carsten Jensen, Information, 29/1, side 12
 
Søfart - fredag d. 30. januar
»Charlotte Theresa« - portræt af en nybygning
Fleksibilitet, automation og stor indflydelse på designet har været nogle af de vigtigste nøgleord for herning shipping, da rederiets hidtil mest avancerede produkt- og kemikalietankskibe skulle udvikles. Resultatet af arbejdet, der har involveret et helt nyt værft i Kina, er to 11.000-tonnere, leveret inden for de seneste måneder.
 
Norfolkline får de første ro/ro-enheder fra Lindø
Norfolkline aftager de første to af seks ro/ro-skibe, som Lindø-værftet skal bygge til EPIC Shipping. Dermed bliver i hvert tilfælde to af ro/ro-nybygningerne leveret in house, som majoriteten af produktionen på det APM-ejede værft i Odense hidtil er blevet. Vel at mærke med EPIC Shipping som kontrahent, men til APM’s ro/ro-datterselskab på langtidscharter.
 
Shipping.dk øger i tørlast
Shipping- og logistikvirksomheden Shipping.dk øger med etableringen af et nyt selskab i Tyskland fokus på operatøraktiviteterne i tørlast. Tidligere har Shipping.dk udelukkende fokuseret på coastertonnage, men planen er, at tørlastforretningen skal øges med t/c-tonnage op til handysize-størrelsen. Allerede nu har Shipping.dk to handysize bulkcarriers på t/c.
 
Tre blev til to for Erria
Rederiet Erria har valgt at skære sit nybygningsprogram på Rushan Shipyard i Kina ned fra tre til to kemikalietankskibe på 6.500 t.dv. Afbestillingen er sket uden omkostninger for rederiet, som dog stadig har option på 3 + 3 ekstra nybygninger. Mens Errias nybygningsprogram er skåret ned, er befragtningsaktiviteterne i det Istanbul-baserede datterselskab Ibex Maritime efterhånden vokset til at omfatte 31 kemikalietankskibe.
 
Seatruck fik den anden
Clipper Groups ro/ro-datterselskab Seatruck Ferries har taget levering af den anden ro/ro-nybygning af en serie på i alt fire kontraheret ved Astilleros de Huelva i Spanien. »Clipper Panorama«, som nybygningen hedder, blev indsat på rederiets rute mellem Warrenpoint i Nordirland og Heysham i England i søndags.
 
Pirateriets rekordår
Søfart har finkæmmet årsrapporten fra International Maritime Bureau om pirataktiviteterne i 2008, der slår alle tidligere tiders rekorder. 21 skibe med danske interesser involveret har sidste år været ramt af pirat-uvæsenet. Somalia og Nigeria er fortsat sorte pletter.
 
Havnene mærker nu afmatningen
Århus Havn har det samme antal skibsanløb. Men finanskrisen har nu fået godsmængderne på havnene til at skrumpe. Den tendens kunne havnedirektør Bjarne Mathiesen, Århus Havn bekræfte på Transportøkonomisk Forenings (TØF) godskonference i Århus tirsdag i denne uge.
 
Danskere med i ny tyrkisk havn
Den rådgivende ingeniørvirksomhed NIRAS med hovedkontor i Allerød har vundet licitationen på planlægning og projektering af en ny stor havn i Filyos på den tyrkiske sortehavskyst. Den nye havn vil omfatte terminaler til olie, containere og tørlast. NIRAS er i forvejen aktive i en lang række danske og udenlandske havne – bl.a. i en stribe lande i Vestafrika.
 
Bankens salgskurser
100 USD = 583,74 DKK
100 Euro = 758,27 DKK
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 63 (+1)
APM A-aktie: 27.700 (-1000)
APM B-aktie: 27.400 (-1100)
D/S Norden: 186,50 (-5,75)
DFDS: 390 (-14,50)
Mols-Linien: 62 (0)
 
Børsen, 30/1
THORA LUND
037(2)© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1