Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
19/5-2008 09.55
19/5-2008
CO-SØFART KALENDER
 
FRA MEDIER
 
Dansk lastet skib kapret ved Somalia
Det jordanske skib "Victoria", som er lastet med 4.200 ton sukker fra Danmark donereret til Somalia, blev lørdag kapret i somalisk farvand på vej til Mogadishu. Danmark og Jordan samarbejder om en frigivelse af skibet. Indenfor de seneste uger er 3 skibe kapret ved Somalia, og Frankrig og USA har sendt et forslag op i FN's sikkerhedsråd om retten til at forfølge kaprerne i somalisk farvand med krigsskibe.
 
Mystik om den danske forbindelse
I følge det danske udenrigsministerium indgår lasten ikke i danske bistandsprojekter og skibet har slet ikke en fødevaretransport. Heller ikke WFP i Somalia eller UNICEF kender til transporten. En talsmand for udenrigsministeriet siger han har hørt skibet sejler i privat ærinde og det er "uskarpt" hvor oplysningerne om den danske forbindelse kommer fra.
Politiken/ritzau/AFP, 18/5 14.37, http://politiken.dk/udland/article510453.ece
 
Kaptajn anholdt for mistanke om stærk beruselse
Efter det russiske tankskib "MCL Trader" grundstødte ved Bornholms Antoinettestrand nord for Rønne kl. 03.10 d. 17. maj, har politiet anholdt kaptajnen som var vagthavende på broen, (og også en maskinmester), på mistanke om stærk beruselse. Bornholms myndigheder prøvede forgæves gennem en time at advare skibet om at det var på kollisionskurs med Bornholm, og beredskabsstyrelsen blev aktiveret fordi skibet er klassificeret til at sejle med atomart affald. Kaptajnen har imidlertid oplyst at skibet sejler i ballast.
 
Anholdt i tre døgn
Efter der blev konstateret en promille på 2,38 fik kaptajnen opretholdt varetægtsfængslingen i 3 døgn hvilket er usædvanligt. Maskinmesteren er til gengæld løsladt lørdag eftermiddag.
Politiken/ritzau, 17/5 18.32, http://politiken.dk/indland/article510335.ece
 
Både skib og kaptajn bliver foreløbig i Danmark
Det er uvist hvornår skibet kan bjærges og først skal der være garanti for sikkerheden. SOK skal godkende planerne for slæbebåds-bjærgning og der kan ikke oplyses noget om tidshorisonten. Den russiske ambassade i København følger sagen nøje.
Politiken/ritzau, 18/5 11.54, http://politiken.dk/indland/article510409.ece
 
Kom selv fri
Søndag aften fik besætningen på "MCL Trader" selv skibet fri af grunden til myndighedernes store overraskelse. Skibet fik imidlertid besked på at sejle ind i Rønne Havn hvor det foreløbigt får besked på at blive.
 
Dannebrog som bekvemmelighedsflag
Med nye udtalelser om dispensationer for ikke EU-borgere som skibsførere for danske skibe, ønsker Søfartens Ledere nu klar besked fra søfartens minister, Bendt Bendtsen, om de politiske partier har skiftet holdning omkring det forhold at kvalitetsskibsfart er forbundet med danske skibsofficerer på danske skibe. Baggrunden skulle være at de dispensationer som er givet til Torm betyder at udenlandske rederier er på vej ind i DIS, hvis de kan få samme dispensation.
 
Dannebrog skal ikke være bekvemmelighedsflag
Søfartens Ledere undrer sig over udmeldingen i Jyllandsposten og mener at Torms direktør tolker dispensationen forkert, fordi dispensationer kræver særlige omstændigheder og aktuelt er givet tidsbegrænset. Rederier og Søfartsstyrelsen skal huske at DIS-lovens baggrund var opkobling på dansk tilknytning og dansk beskæftigelse. Formanden for Søfartens Ledere, Peer Bøje Branderburg, vil tage kontakt til Bendt Bendtsen og de søfartspolitiske ordførere for en afklaring og advarer mod yderligere dispensationer.
 
Mærsk
Prisstigninger på olie en fordel for selskabet
Seneste melding fra Mærsk om at prisstigninger på olie, af flere grunde, nu kan være enten neutral eller ligefrem en positiv nyhed, er overraskende. Tidligere mente selskabet at prisstigninger samlet set havde negativ effekt. Den ændrede betydning skyldes at selskabet har haft held med at lade kunderne betale for prisstigningerne samt en række brændstofbesparende tiltag. Målet er imidlertid at kunderne dækker prisstigningerne fuldt ud gennem "bunker adjustment factor". Endelig er der en positiv udvikling i prisforskellen mellem råolie og bunkersolie.
 
Mere åbenhed
"Den der lever stille, lever godt" har i mange år været slogan på Esplanaden, men Niels Smedegaard Andersen mener der skal større åbenhed til, hvis selskabet vil holde på talenterne, og vil leve op til offentlighedens større krav til gennemskuelighed. Der skal hele tiden fokuseres på stigende ambitioner, mindre kontrol og mere frihed til de enkelte i virksomheden.
 
Ændringer af norsk sømandsskat
I revideret budget for 2008 har den norske regering foreslået at udvide støtten til norske søfarende fra 380 millioner NOK til 1,7 milliarder. Samtidig foreslås det at indføre et loft for subsidier til de søfarende, så indtægter på over 500.000 pr. år beskattes. Samtidig udvides støtten til fiskerierhvervet.
Scandinavian Shipping Gazette, 16/5 14.15, http://www.shipgaz.com/news/index.php
 
Spekulationer om Norden-aktien
Rederiaktien er steget med 4% i 2008 og det er stadig yderst profitabelt at operere i tørlastmarkedet. Yderligere stigninger i raterne i 2008 vil imidlertid ikke få den store indflydelse på Nordens indtjening, fordi 90% allerede er booket for resten af året til aftalte priser. De gunstige forhold i markedet kan endvidere spænde ben for rederierne fordi ordrerne på nye skibe er tredoblet i 2007. Kapaciteten vil følgelig snart blive forøget med pres på fragtpriserne til følge. Det er på den ene side og på den anden side. Norden aflægger kvartalsregnskab i morgen.
Børsen, 19/5, side 14
 
Danske havne søger ung arbejdskraft
Trafikken på de danske havne stiger så voldsomt at havnene vil få vanskeligt ved at finde den fornødne arbejdskraft, så meget desto mere som havnene er præget af ældre arbejdskraft som forlader arbejdsmarkedet. Formanden for danske havne, borgmester Uffe Steiner Jensen, vil derfor åbne havnene for de unges interesse for de mange karrieremuligheder. I sidste halvdel af maj skydes en annoncekampagne i gang og der introduceres en ny hjemmeside, www.minhavn.dk, m.v.
 
Konflikten på det offentlige område
Kommunernes Landsforening vil fredag svare igen på strejkevarslet fra BUPL og lockoute alle BUPL's 60.000 medlemmer. Fra mandag sender BUPL selv 13.000 pædagoger i strejke i 15 af landets kommuner, medens kommunernes lockout kan træde i kraft 16. juni. I følge formanden for BUPL, Henning Pedersen kan truslen om lockout kun skyldes at kommunerne vil tvinge regeringen til at gribe ind.
 
Strejkeretten
Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Steen Madsen fra Københavns Universitet, foreslår nu visse fagforbund at forhandle strejkeretten væk mod et løntillæg. Baggrunden er den kørende alvorlige strejke hvor mere end 200.000 sygehusbehandlinger er påvirket. Forskeren mener der er visse områder hvor der ikke bør kunne strejkes og henviser til politi- og tjenestemandsområdet generelt. Dennis Kristensen fra FOA afviser og konstaterer, at denne strejke netop har vist at der kan konfliktes med et fungerende nødberedskab og alligevel opnås resultater, medens arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Ålborg Universitet kalder det "noget fortænkt akademisk skrivebordssludder". Strejkevåbnet er vores arbejdsmarkedsmodels dyrebareste kerne, udtaler han.
Epn.dk/Nordjyske Stiftstidende og Fyens Stiftstidende, 18/5 08.01, http://epn.dk/erhverv_samfund/arbejdsmarked/article1344651.ece
 
Beskæftigelsesministeriet - konjunktur og arbejdsmarked uge 20
Indhold:
* Højeste antal nyuddannede SOSU'ere siden 2001
* Fødevarepriserne stiger fortsat
* Antal påbegyndte boligbyggerier stort set uændret
* Flere får arbejdstilladelser
* SFI rapport: Arbejdskraft-potentiale i handicappede udenfor arbejdsmarkedet
* KL: Flere indvandrere og efterkommere i kommunale job
* Lille fald i den amerikanske ledighed
* Nøgletalstabel
 
Elektronik-ædende myrer invaderer Texas
Der er slået alarm i Texas over myren "skøre Rasberry myrer" (latinske navn: Paratrenicha), opkaldt efter skadedyrsbekæmperen Rasberry der identificerede dem som et problem. Myren er bragt til USA fra Caribien med skib og landsat i Texas hvorfra den breder sig i ukoordineret og ekstremt hastigt voksende mængde. I modsætning til andre myrer som bruger deres egne motorveje i koordineret stil, spæner Rasberry-myrerne hid og did. De er tilsyneladende altædende og kan gå løs på computere, alarmsystemer, gas- og elmålere, iPods osv. Myndighederne i Houston har slået alarm fordi myren nu er identificeret en kilometer fra Houstons internationale lufthavn og på NASA's jord.
Jyllandsposten, 16/5 14.22, http://jp.dk/timeout/article1343608.ece
Ingeniøren, 16/5 16.18, http://ing.dk/artikel/88184?rss
 
Valutakurser
100 USD = 494,38 DKK
100 Euro = 759,10 DKK
Danske Bank, 16/5, http://www.danskebank.dk/
 
Aktiekurser - slutkurser
D/S Torm: 166,50 (-2,50)
APM A-aktie: 58.400 (+300)
APM B-aktie: 58.600 (+200)
D/S Norden: 624 (+14)
DFDS: 755 (+10)
Mols-Linien: 215,50 (+0,50)
Børsen, 19/5© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

DIS-Offshore på vej – endda med grønt lys fra Enhedslisten

-Lovforlaget er et rigtig godt eksempel på, hvad der kan lykkes, ...

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...
bottom banner1