Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

Nyhedsmail

Få tilsendt vores nyheds-
mail med oversigt over
de seneste nyheder.
DAGEN
Man 25/1-2010 10.00

CO-SØFART KALENDER

Ole Philipsen - bestyrelsesmøde STA
Faglig afdeling - 12.00 møde med tillidsrepræsentanter
Ole Strandberg - arbejder delvist hjemme

FRA MEDIER
(opdateret fra fredag morgen)

Pirateri
"Absalon" overtager kommandoen mandag
Danmark overtager fra mandag kommandoen over NATO's flådestyrke i Adenbugten og et år frem. Det sker indledningsvis med "Absalon" som senere afløses af "Esbern Snare". Skibschefen udtaler til nordjyske.dk at der efterhånden er kommet godt styr på Adenbugten hvor de færreste angreb ender med en kapring. Derfor ser chefen frem til også at kunne hjælpe de lokale kystvagter med at blive bedre til at passe på deres egne kyster.
Maritime Danmark/SOK og nordjyske.dk, 25/1 09.03

Piraterne udvider havterritoriet
De somaliske pirater har udvidet deres aktionsradius til 1.800 km fra Somalias kyst mens USA sender ubemandede fly ind i kampen og Kina anmelder sin militære ankomst til området. USA har nu udstationeret tre førerløse fly på øgruppen Seychellerne, og de fly kan hvad intet menneskeligt øje kan fra et fly i 15 km's højde, nemlig spotte skiffs og moderskibe, samt levere beviser i en senere retssag.

For øjeblikket patruljerer mindst 40 krigsskibe i området. Også kinesiske krigsskibe patruljerer i området efter kapring af flere kinesiske handelsskibe, og kineserne har erklæret sig villige til at indtage en ledende rolle i pirat-bekæmpelsen. Det giver til gengæld hævede øjenbryn i Washington, hvor der konstateres usikkerhed om den kinesiske magtdemonstration og militære kapacitetsopbygning i det hele taget.

Generalsekretæren for det internationale maritime handelskammer advarer mod en institutionalisering af situationen i området med accept af at pirateriet er en livsstil. Pt sidder 100 pirater fængslet i Kenya og venter på retssag.
Berlingske Tidende, 23/1 22.30, http://www.berlingske.dk/verden/somalias-pirater-erobrer-nyt-vand-0

IMB Live Piracy Report update
21/1 10.00-13.00 LT psn 14:33.74N 120:55.24E reden til sydhavnen i Manila
Røvere entrede ubemærket et tankskib på reden og stjal en redningsbåd samt skibsejendele hvorefter de forsvandt. Havnemyndighederne informeret.

20/1 02.20 LT psn 02:46.5S 080:26.6W Guayaquil yderred, Ecuador
Røvere entrede en bulkcarrier for anker og forsøgte at få adgang til forreste storesrum. Vagthavende observerede røverne og informerede vagthavende officer på broen som slog alarm og mønstrede besætningen. Røverne sprang overbord og forsvandt uden bytte. Havnemyndighederne informeret, men uden reaktion fra disse.

18/1 20.30 LT psn Adang-bugten, red, Indonesien
Røvere entrede en bulkcarrier for anker. Vagthavende observerede røverne og slog alarm. Røverne sprang overbord og forsvandt med skibsproviant. Forsøg på at kontakte politiet via agenten mislykkedes.
ICC Commercial Crime Services, 22/1, http://www.icc-ccs.org/index.php?option=com_fabrik&view=table&tableid=534&calculations=0&Itemid=82

Tragisk redningsaktion
Tre fiskere kæntrede i hårdt vejr i Sverige og endte i det kolde vand. En ambulancehelikopter som tilfældigvis var i nærheden satte kurs mod de nødstedte, men uden at være udstyret med grej til at hejse mennesker op fra vandet. Da helikopteren kom frem var den ene fisker allerede omkommet og helikopteren fløj nærmere de nødstedte for at få et situationsoverblik. Dermed blev en anden af fiskerne tilsyneladende presset ned i vandet og omkom. Anklagemyndigheden undersøger nu om der er grundlag for at rejse tiltale mod piloten for at have forvoldt andres død.
Politiken.dk, 22/1 14.48, http://politiken.dk/udland/article885102.ece

DFDS i nye opkøbstanker
Ifølge Tradewinds peger pilen mod danske DFDS som køber af den polske færgeoperatør Polish Baltic Shipping Co., som den polske regering vil privatisere. Operatøren driver under navnet Polferries fire passager/bilfærger. DFDS vil ikke kommentere rygterne, men Polens finansminister bekræfter at kun et enkelt firma har udtrykt interesse.
Epn.dk, 22/1 11.23, http://epn.dk/brancher/transport/skib/article1955988.ece

DFDS weekly news
"Tor Anglia" hugges op
Det er ikke lykkedes at finde en køber til skibet og nu er det solgt til ophugning på Jiangmen Yinhu Yard i Kina. DFDS har i den forbindelse lagt vægt på at følge IMO-standarder for arbejds- og miljømæssig forsvarlig "recycling" af skibet.

"Tor Jutlandia" leveret
Som den sidste af fire skibe bygget på Jingling-værftet i Kina blev "Tor Jutlandia" leveret 14. januar. "Jutlandia" er nu på vej til Algeriet med en last traktorer, lastbiler og andre tunge entreprenørmaskiner fra Kina. Med lidt held kan skibet møde "Tor Anglia" på vej til ophugning i Kina.

DFDS Lisco på Facebook
DFDS Lisco gik i begyndelsen af december på Facebook-bølgen med egen profil.

Besparelser på værftsophold
"Crown of Scandinavia" har været på to ugers værftsophold i Fredericia. Efter en nøje gennemgang af nødvendige arbejdsopgaver blev der sparet ca. 5 millioner til sammenligning med normalt, hvor en lang række opgaver blot er udført som standard.

Oliepris 4. kvartal 2009
Kandidaterne er: "Tor Primula", "Lysfoss" og "Crown of Scandinavia". Det er kun oliebesparelser som kan henføres til besætningens indsats som kan honoreres.
DFDS, 22/1

Strid om annulleret skibskontrakt
Mærsk Oil har droppet en kontrakt om et lagerskib til at lagre olie ved Qatar, fordi skibet på aftalt leveringsdato 19. januar stadig var under konstruktion. Overseas Shipholding Group som sammen med en partner skulle levere skibet, bestrider retten til at annullere kontrakten.
Epn.dk/RB-Børsen, 22/1 15.17, http://epn.dk/brancher/transport/skib/article1956257.ece

Mærsk Olie & Gas taber gigantsatsning i den Mexicanske Golf
Mærskpartnere, bl.a. Devon Energy og Production Company, har benyttet sig af forkøbsret til et kæmpe projekt i den Mexicanske Golf og dermed falder en aftale med Mærsk Olie & Gas på gulvet. Det betyder ikke direkte tab for selskabet og der ses fortsat efter investeringsmuligheder i området hvor Mærsk allerede er aktiv.
Borsen.dk, 23/1 11.33, http://borsen.dk/investor/nyhed/174958/

Mærsk er hvor de vil være med rederiet Broström
Mærsk betalte for et år siden 2,9 milliarder kroner for at indkorporere det svenske tankskibsrederi i Maersk Tankers. Efter finanskrisen så det ud til Mærsk havde gjort en rigtig dårlig handel på et uheldigt tidspunkt.

Mærsk har nu gjort status over fusionen og konstaterer at det samlede tankskibsrederi efter hårde omstruktureringer fremstår som en stærk organisation, hvor der er omkostningssynenergier for mere end 15 millioner dollar om året.
Business.dk/ritzau, 22/1 14.05, http://www.business.dk/brancher/maersk-er-i-maal-med-brostroem-rederiet

Det sagde Mærsk-chefen
På Politikens tredje Business Seminar talte Nils Smedegaard om tiden efter sin tiltræden som topchef hos Mærsk. Referat af Smedegaards tale kan læses via linket nedenfor. Han citeres bl.a. for at have citeret sig selv fra maj 2008: "Jeg (har) nul respekt for folk, som tror, at det at lede andre mennesker er bløde værdier og processer. En virksomhed kan kun ledes af mennesker, som er brændende interesseret i markedet og som forstår deres kunders behov, og som er virkelig engageret i selve forretningen"
Politiken, 21/1 18.45, http://blog.politiken.dk/lunde/2010/01/21/det-sagde-mærsk-chefen-nils-smedegaard-i-morges/

Aflyste afgange "Villum Clausen"
BornholmsTidende har rekvireret statistikker om aflyste afgange hos BHT og Gotlandsfærgerne til sammenligning. Sidstnævnte havde betydeligt færre aflyste afgange end BHT i 2008 (tal fra Gotlandstrafikken for 2009 foreligger endnu ikke).

Informationschef Jacob Marschner mener det er at sammenligne æbler med blommer blot fordi begge er en frugt. Gotlandstrafikken sejler i betydeligt roligere vand og de to rederier sejler med forskellige typer færger. Katamaranen "Villum Clausen" er væsentlig hurtigere, mens Gotlandstrafikkens fregatfærger kan sejle i højere bølger.

Næsten alle aflysninger hos BHT skyldtes "Villum Clausen". Det stigende antal aflysninger hos BHT kan forklares med nedsættelse af acceptabel bølgehøjde i 2007 til 3 meter fra 3,5 meter, samt sejladsrestriktioner efter påsejling af molen i Rønne i 2006, hvor "Villum Clausen" måtte ekstraordinært på værft i 2007. 

Til sammenligning med tallene nedenfor havde Gotlandstrafikken i 2008 2.800 planlagte ture hvoraf 4 blev aflyst.

Aflyste ture BHT:
2006 - 18 aflysninger
2007 - 40 aflysninger
2008 - 91 aflysninger
2009 - 59 aflysninger
BornholmsTidende, 21/1 side 4

Kraftig blæst forsinker "Arina Arctica"
En kraftig blæst langs vestkysten forsinker "Arina Arcticas" ankomst til Diskobugten. Forventet ETA til Aasiaat er nu 25. januar og Qasigiannguit d. 26/1.
RAL, 22/1, http://www.royalarcticline.com/index.php?option=com_content&task=view&id=391&Itemid=1

Opklaringsenheden
Har udarbejdet redegørelse om kollisionen 29. oktober 2009 i Øresund mellem det danske fiskeskib "Simone" og det cypriotisk registrerede containerskib "Aurora". Ingen kom til skade ved kollisionen men fiskeskibet pådrog sig skader over og under vandlinjen.

Opklaringsenheden konkluderer at kollisionen skete på grund af mangelfuld udkig på begge skibe. Det kan ikke udelukkes at tændt arbejdslys på begge skibes agterdæk har svækket muligheden for observationer. Opklaringsenheden anbefaler at "Simones" ejer overvejer installation af Automatisk Identifikations System (AIS).
Søfartsstyrelsen, 22/1, 

Bryggeriarbejdere går hjem i protest mod OK-udmeldinger
Efter Carlsberg har meldt ud at der ikke bliver plads til lønstigninger i 2010, har 600 ansatte i Fredericia og Taastrup valgt at nedlægge arbejdet. Baggrunden for udmeldingen fra Carlsberg angives at være et fald i ølmarkedet på 8% sidste år.

Carlsbergs udmelding handler om de lokale overenskomstforhandlinger, og arbejdsmarkedsforsker Jesper Due mener det er en klokkeklar fodfejl at melde ud om de lokale forhandlinger allerede nu.
Avisen.dk, 22/1 13.33, http://avisen.dk/600-bryggeriarbejdere-er-gaaet-hjem_121447.aspx

Konflikten kan udvikle sig
Jesper Due vurderer at den indledte arbejdsnedlæggelse på Carlsberg kan ende i langt mere omfattende konflikt som skubber Danmark nærmere storkonflikt i marts. Carlsberg bryder med en norm om at afvente centrale forhandlinger. Hos Dansk Industri ønsker man ikke at kommentere situationen.
Epn.dk/ritzau, 22/1 17.13, http://epn.dk/samfund/article1956495.ece

HK og LO i retten om 46årige Tine Aurvig-Huggenberger
Den tidligere næstformand for LO som fratrådte efter et valgnederlag om formandsposten, kræver efter sin fratræden at LO fortsætter med at betale til hendes pension til hun fylder 62 år. LO nægter og derfor hiver HK LO for domstolen med krav om viderebetaling af omkring 6 millioner kroner. Sagen indledes mandag med fire retsdage foran og professor Jesper Due mener timingen for fagbevægelsen er elendig, fordi medierne vil blive optaget af sagen under overskrifter om pamperi i fagbevægelsen, netop som overenskomstforhandlingerne står på.
Danmarks Radio, 22/1 15.20, http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2010/01/22/151111.htm

Nej til lavere løn for at redde arbejdet for kollega
To ud af tre danskere vil ikke gå ned i løn for at redde kollega viser en meningsmåling. En forsker mener det er overraskende der ikke er større solidaritet på arbejdspladserne. Billedet ændrer sig sikkert hvis man selv er i risikozonen.

Chefforhandler for fødevareforbundet NNF ryster på hovedet af forslaget om lønnedgang. I arkitektbranchen derimod har der i det seneste år været en markant tendens til at reducere arbejdstid og dermed løn for at redde kollegaer og virksomheden.
Avisen.dk, 22/1 06.00, http://avisen.dk/bare-fyr-min-kollega-jeg-vil-ha-hoej-loen_121327.aspx

20 millioner til fyrede
Der er afsat 20 millioner kroner ekstra til varslingsindsatsen som navnlig skal komme ansatte med korte opsigelsesvarsler til gode. Det bliver nemlig nu muligt at få uddannelse efter fratrædelsen med i alt otte uger. Både DA og LO støttede på et møde med ministeren fredag initiativet.
Beskæftigelsesministeriet, 22/1, http://www.bm.dk/Aktuelt/Nyheder/Pressemeddelelser/Arkiv/2010/01/20%20mio%20kr%20ekstra%20til%20uddannelse%20af%20varslede%20fyrede.aspx

Langtidsledighed kræver massiv indsats
På et møde med arbejdsmarkedets parter fredag har beskæftigelsesministeren udtalt bekymring for den stadig stigende langtidsledighed. I oktober 2009 var 35.000 langtidsledige og det er 12.000 flere end i januar 2009. Der er samtidig risiko for at langtidsledigheden ultimo 2010 vil være mere end fordoblet.

Beskæftigelsesministeren fortsætter efter fredags-mødet med LO og DA, en møderække rundt i landet hvorefter hun vil fremsætte en samlet pakke til bekæmpelse af langtidsledigheden.
Beskæftigelsesministeriet, 22/1, http://www.bm.dk/Aktuelt/Nyheder/Pressemeddelelser/Arkiv/2010/01/Inger%20Stojberg%20Stigende%20langtidsledighed%20kraver%20massiv%20indsats.aspx

Effektiv udnyttelse af overvægt
En kvinde i Ohio USA, valgte efter et skænderi at sætte sig på sin mand. Hun vejede 136 kilo og var tre gange så tung som manden, hvorfor han efter en passende tid afgik ved døden. Kvinden er dømt for uagtsomt manddrab med tre års betinget fængsel og 100 timers samfundstjeneste.
Avisen.dk, 22/1 17.29, http://avisen.dk/overvaegtig-kvinde-sad-sin-mand-ihjel_121474.aspx

UGEBREVET A4 - nr. 3
Indhold:
* Hver femte danske ved for lidt til at kunne blive dansker
* Skoleelever skal mere
* 16 mand med til jobsamtalen
* DF-vælgere dumper i indfødsretsprøven (31% mod 20% blandt alle danskere)
* Bunkebryllup i LO
* Kørekort til en forvænt generation
* Jobbet folk ikke vil væk fra
* Løkkes borgmester-venner kritiserer kommunal hestekur
* Danskertest dumper
* Af og på med burkaen
LO, 25/1, http://www.ugebreveta4.dk/

KONJUNKTUR OG ARBEJDSMARKED - uge 3
Indhold:
* Faldende men fortsat høj jobomsætning
* Dansk udlandsgæld er vendt til overskud
* Forbrugerforventningerne positive for første gang i to år
* Stort fald i byggebeskæftigelsen i 4. kvartal 2009
* Positiv økonomisk vækst i EU for første gang siden krisens begyndelse
* Dansk inflation lavere end EU27-gennemsnittet
* Prisstigninger på både ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse i 4. kvt. 2009
Beskæftigelsesministeriet, 22/1, http://www.bm.dk/Tal%20og%20tendenser/Konjunktur%20og%20arbejdsmarked.aspx

BALTIC DRY INDEX
3204 (+34) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 22/1, http://www.dryships.com/pages/report.asp

BANKENS - SALGSKURSER
100 USD = 539,92 DKK
100 Euro = 757,59 DKK
Danske Bank, 25/1, http://www.danskebank.dk/da-dk/Privat/Daglig-oekonomi/Valuta/Pages/Se-valutakurser.aspx#

AKTIEKURSER - KØBSKURSER
APM A-aktie: 40.500 (-270)
APM B-aktie: 42.220 (-110)
D/S Norden: 235,50 (-7,40)
D/S Torm: 61,50 (0)
DFDS: 384 (+3,50)
Mols-Linien: 59,50 (0)
Børsen, 25/1

(OleS)

THORA LUND

Image28517__fieldImage© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

Medsejlads hos DFDS og Fjord Line denne uge

Rejsesekretær Barno Jensen fra Metal Maritime indleder i dag sønd ...

ITF advarer norsk regering i Color Line-sagen

Globalt er den norske regering nu også kommet i modvind med forsl ...
bottom banner1