Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Hjemmesiden opdateret med OK23 nyt

Det er nu mere end et år siden, at Transportforliget, der danner ...

Bekendtgørelsen om færgenavigatøruddannelsen er sendt i høring

Som der kan læses mere om i den netop udgivet udgave af fagbladet ...
FTF borgfredsaftalen
4/10-2005 FTF har opsagt borgfredsaftalen med LO
4.10-2005

Nedenfor gengives pressemeddelelse og brev fra FTF's formand til LO's formand:


PRESSEMEDDELELSE:

Samarbejde skal erstatte borgfred med LO
FTF opsiger borgfredsaftalen mellem FTF og LO fra 1973 med henblik på genforhandling. Aftalen gælder et halvt år endnu.

FTF’s forretningsudvalg har her til morgen besluttet at opsige den mere end 30 år gamle såkaldte borgfredsaftale mellem FTF og LO fra 1973.

FTF og LO har i dag et rigtig godt samarbejde på flere områder og har i længere tid drøf-tet mulighederne for et tættere samarbejde. FTF’s udgangspunkt er ønsket om, at flest mulige lønmodtagere organiserer sig – lige som målet i 1973 var med borgfredsaftalen. Borgfredsaftalen opfattes imidlertid af FTF som gammeldags og skadelig for den samlede organisationsgrad, bl.a. fordi den slet ikke tager hensyn til medlemmernes ønsker om organisering. Målet med drøftelserne er derfor en ny samarbejdsaftale med LO, der kan øge fagbevægelsens indflydelse - og samtidig give lønmodtagerne mere frie muligheder for at bestemme, hvor de er organiseret, og hvilken hovedorganisation de hører under.

FTF’s formand, Bente Sorgenfrey, siger:

”En af fagbevægelsen vigtigste opgaver er at sikre, at flest mulige lønmodtagere organiserer sig. Ved at stå mere sammen og lytte mere til medlemmerne, vil vi styrke den samlede fagbevægelse og dermed den danske aftalemodel.

Lønmodtagernes behov har ændret sig i takt med omstillinger på arbejdsmarkedet, fx når der sker udliciteringer eller udflytning af arbejdspladser til andre lande. Den virkelig-hed må vi indrette os efter, hvis fagbevægelsen også i fremtiden skal være relevant for flest mulige lønmodtagere. Derfor må vi også kunne rumme, at lønmodtagernes ønsker om organisering kan ændre sig over tid.

Borgfredsaftalen opleves af mange medlemmer som formynderisk. Når vi nu opsiger den, er det imidlertid vigtigt at understrege, at det er med henblik på genforhandling og udvidelse af det politiske samarbejde mellem FTF og LO om fx uddannelse, forskning, beskæftigelse og arbejdsmiljø”.

Borgfredsaftalen har gennem årene medført adskillige tvister mellem FTF-organisationer og LO-forbund, der begge har hævdet retten til at organisere bestemte medarbejder-grupper, eller hvor medarbejderne har ønsket at skifte organisation. Ifølge aftalen skal tvister afgøres af et Borgfredsnævn på hovedorganisationsniveau.

FTF foreslår i stedet, at tvister skal forebygges og evt. afgøres direkte mellem de pågæl-dende organisationer - og under hensyntagen til, hvor et flertal af de berørte lønmodtagere selv ønsker at være organiserede.

Borgfredsaftalen gælder fortsat i en opsigelsesperiode på ½ år.


LO
Att. Formand Hans Jensen
Islands Brygge 32 D
Postboks 340
2300 København S

10580
BESO

Kære Hans

På mødet mellem formandskaberne i LO og FTF den 15. september 2005 drøf-tede vi borgfredsaftalens fremtid med udgangspunkt i det udkast til samar-bejdsaftale, som jeg sendte til dig den 1. juni 2005.

Baggrunden for vort udkast til samarbejdsaftale er et ønske om at styrke sam-arbejdet mellem vore hovedorganisationer, så vi samlet set opnår den størst mulige gennemslagskraft og synlighed i de vigtige samfundspolitiske diskussi-oner, vi står over for.

Jeg tænker bl.a. på diskussionerne om globaliseringens konsekvenser for Danmark, udviklingen af det danske velfærdssamfund, voksen- og efteruddan-nelse samt konsekvenserne af strukturreformen og den nye opgavefordeling i den offentlige sektor.

En samarbejdsaftale vil desuden efter FTF’s opfattelse kunne sikre en mere optimal anvendelse af vore samlede økonomiske og sekretariatsmæssige res-sourcer.

Den nuværende borgfredsaftale fra 1973 er ikke en politisk eller administrativ samarbejdsaftale, men blot en grænseaftale. Alene af den grund er den utids-svarende.

Borgfredsaftalen blev bl.a. indgået ”for at skabe klare linier med hensyn til medlemsoptagelse” og dermed undgå grænsekonflikter. Den funktion udfyldte aftalen da også på udmærket vis i en årrække, men en række samfundsmæssige, forhandlingsmæssige og organisationsmæssige ændringer kombineret med ændringer i medlemmernes holdninger og præferencer gør, at aftalen også på det punkt er utidssvarende.

Et af formålene med borgfredsaftalen var at styrke den samlede organisering på det danske arbejdsmarked. Desværre har vi de senere år oplevet, at aftalen i en række tilfælde har virket stik modsat.

Det er derfor FTF´s opfattelse, at tiden er løbet fra en stor, altomfattende grænseaftale med en voldgiftsinstans, som entydigt tager stilling til grænse-dragningen mellem vore medlemsorganisationer uden at vurdere specifikke organisationsforhold eller inddrage medlemmernes ønsker.

Vi mener derfor, at hovedorganisationerne vil kunne styrke deres interessevaretagelse, ressourceanvendelse og organisering ved at indgå en politisk og administrativ samarbejdsaftale, som kan suppleres af samarbejds- og eventu-elt grænseaftaler mellem vore medlemsorganisationer.

På vort møde den 15. september 2005 var der enighed om, at det af en lang række årsager vil være hensigtsmæssigt at udvikle og uddybe vort nuværende samarbejde.

Jeg mener derfor, at vi har en klar forpligtelse til hurtigst muligt at få etableret en dialog om en samarbejdsaftale, som kan styrke samarbejdet mellem vore hovedorganisationer og medlemsorganisationer.

For at etablere og fremme en sådan dialog har FTF´s forretningsudvalg i dag besluttet pr. d.d. at opsige borgfredsaftalen af 20. juni 1973, jfr. kapitel X. i aftalen, med henblik på en genforhandling.

Jeg vil tage initiativ til, at der bliver optaget sådanne forhandlinger snarest, så vi kan videreudvikle vores samarbejde.

Med venlig hilsen

Bente Sorgenfrey



© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

Hjemmesiden opdateret med OK23 nyt

Det er nu mere end et år siden, at Transportforliget, der danner ...

Bekendtgørelsen om færgenavigatøruddannelsen er sendt i høring

Som der kan læses mere om i den netop udgivet udgave af fagbladet ...

Samarbejdspartnere:

tjm banner 2019 fp1 195px
PFA banner 2023 195PX