Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Rabat på billetter til historisk motorløb

Copenhagen Historic Grand Prix er et historisk og traditionelt mo ...

Forårets og sommerens medsejladser og skibsbesøg er i gang

Kalenderen er de seneste år blevet fyldt med flere og flere skibs ...
Ny Skibskokkeudd.
22/1-2005 Bekendtgørelse og uddannelsesplan

Bekendtgørelse om uddannelse af skibskokke

I medfør af §§ 12, 13 og 16 i lov nr. 226 af 22. april 2002 om maritime uddannelser fastsættes:

Uddannelsens formål, struktur og indhold

§ 1. Uddannelsens formål er at give faglærte kokke kompetence som skibskok i handelsskibe.

§ 2. Det er uddannelsens mål, at deltageren efter endt uddannelse kan opnå sønæringsbevis som skibskok, jf. lov om skibes besætning.

§ 3. Uddannelsens struktur og indhold skal være som beskrevet i uddannelsesplanen, jf. bilag 1.
Deltageres forudsætninger for optagelse på kursus i søsikkerhed mv. for skibskokke

§ 4. På kurset kan optages personer, der har erhvervet svendebrev inden for kokkefaget eller anden tilsvarende uddannelse. Endvidere skal deltageren have gyldigt sundhedsbevis, som ikke må indeholde begrænsninger i arbejdsområde, der hindrer kabystjeneste.
Undervisning, ophold på skolehjem og understøttelse

§ 5. Undervisningen på kursus i søsikkerhed mv. for skibskokke er gratis.
Stk. 2. Til deltagere på kursus i søsikkerhed mv. for skibskokke kan der ydes uddannelsesstøtte og tilbydes ophold på skolehjem i henhold til Søfartsstyrelsens gældende bestemmelser herom.
Bedømmelse af kursister på kursus i søsikkerhed mv. for skibskokke

§ 6. Bedømmelse skal gennemføres i henhold til bekendtgørelse om prøveafholdelse og bedømmelse af deltagere ved de maritime uddannelser.
Godkendelse og kvalitetsstyring

§ 7. Udbydere af kursus i søsikkerhed mv. for skibskokke skal være godkendt i overensstemmelse med Søfartsstyrelsens regler om godkendelse og kvalitetssikring mv. af de maritime uddannelser.
Ikrafttræden

§ 8. Bekendtgørelsen træder i kraft den 15. februar 2005.
Stk. 2. Samtidig ophæves bekendtgørelse nr. 836 af 27. november 1998 om uddannelse af skibskokke.

Bilag 1
Uddannelsesplan for uddannelsen til skibskok

  1. Målsætning
    Med afsæt i deltagerens baggrund som faglært kok skal uddannelsen sikre, at deltageren opnår et passende teoretisk og praktisk grundlag, som gør vedkommende i stand til at være ansvarlig for besætningens forplejning om bord i et dansk handelsskib og herunder udføre almindeligt forekommende arbejde inden for kabysområdet på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.
    Uddannelsen skal bl.a. give deltagerne:
  1. sådanne teoretiske og praktiske færdigheder, som er nødvendige for at overleve til søs i tilfælde af, at skibet må forlades,
  2. praktiske færdigheder i slukning af mindre brande ved anvendelse af almindeligt forekommende transportable slukkere og brandtæppe,
  3. sådanne teoretiske og praktiske færdigheder, at vedkommende kan handle hensigtsmæssigt og forsvarligt ved opdagelse af ulykke eller anden medicinsk nødsituation,
  4. kendskab til personlig sikkerhed og omsorg for menneskeliv og miljø.
  1. Uddannelsens struktur og varighed
    Uddannelsen indledes med et særligt kursus i søsikkerhed, som afholdes på en godkendt søfartsskole, og er normeret til 37 timer.
    Uddannelsen fortsætter med mindst 1 måneds praktiktid til søs i et søgående skib som overtallig i kabyssen under instruktion af en person med sønæringsbevis som skibskok. I praktiktiden oplæres kokken i henhold til uddannelsesplanens afsnit 3.2.

  2. Målbeskrivelse
    3.1 Kursus i søsikkerhed
    Efter endt uddannelse er det målet, at kursusdeltageren skal:

  1. have kendskab til skibsbesætninger, deres sammensætning og arbejdsområder,
  2. have kendskab til skibskokkens pligter og rettigheder i henhold til sømandsloven,
  3. have kendskab til dokumenter, som er vigtige/nødvendige for udmønstring og tjeneste om bord,
  4. have kendskab til sikkerhedsorganisationen om bord,
  5. have kendskab til sundhedsforhold til søs, herunder tropesygdomme, hiv-smitte og seksuelt overførte sygdomme,
  6. have kendskab til farerne ved stof- og alkoholmisbrug,
  7. have kendskab til udsætning af redningsmidler,
  8. have kendskab til brand- og slukningsteori,
  9. have kendskab til forebyggelse af brand om bord,
  10. have færdighed i slukning af forskellige typer mindre brande ved anvendelse af almindeligt forekommende transportable slukkere og brandtæppe, herunder slukning af brand i frituregryde og kip-steger.
    Endvidere skal deltageren opfylde kravene til uddannelse i:
  11. personlige redningsteknikker i henhold til STCW-Kodens tabel A-VI/1-1,
  12. grundlæggende førstehjælp i henhold til STCW-Kodens tabel A-VI/1-3,
  13. personlig sikkerhed og omsorg for menneskeliv og miljø i henhold til STCW-Kodens tabel A-VI/1-4.

3.2 Praktiktid til søs
Efter endt praktiktid til søs er det målet, at deltageren skal have forståelse af:

  1. Hovmesterens/skibskokkens ansvarsområder og pligter.
  2. Kabyshygiejne og egenkontrol.
  3. Rederiets kostpolitik.
  4. Administrative forhold.
  5. Indkøb af proviant/stores/bonded stores.
  6. Brødbagning.
  7. Forhold vedr. køleri og opbevaring af proviant.
  8. ISM systemet.
  1. Indhold

4.1 Kursus i søsikkerhed
I kursus i søsikkerhed skal følgende elementer indgå:

  1. Generel information om skibet som arbejdsplads, hvad der kræves for at kunne udmønstre, samt hvilke pligter og rettigheder, der generelt følger med jobbet.
  2. Forskellige nødsituationer, som kan indtræffe (kollision, grundstødning, brand, forlis mv.).
  3. Nødvendigheden af altid at være beredt til at handle rigtigt i en hvilken som helst nødsituation, herunder værdien af uddannelse og øvelser.
  4. Instruktionsbog i brug af redningsmidler.
  5. Sikkerhedsopslag, -skiltning og deres betydning.
  6. Mønstringsruller, alarmsignaler og deres betydning, mødested og opgaver, afholdelse af mønstringer.
  7. Almindeligt forekommende redningsudstyr, dets særlige egenskaber og anvendelse.
  8. Anvendelse og kontrol af redningsvest og –dragt.
  9. Udspring fra en vis højde og entring af en redningsflåde fra vandet iført redningsvest.
  10. Vending af en redningsflåde, der har bunden i vejret.
  11. Iværksættelse af umiddelbare foranstaltninger, der øger chancen for overlevelse under ophold i redningsbåd/-flåde.
  12. Anvendelse og betjening af udstyr om bord i redningsbåd/-flåde, herunder radioudstyr.
  13. Generel orientering om sundhedsforhold til søs, herunder faren for infektionssygdomme, tropesygdomme, hiv-smitte og seksuelt overførte sygdomme.
  14. Forekommende arbejdsulykker i kabyssen og håndtering af disse og andre medicinske nødsituationer.
  15. Sikkerhedsorganisationens opgaver, pligter og rettigheder.
  16. Brandtrekanten, brandklasser og brandårsager.
  17. Brandfarer og forebyggelse af brand om bord.
  18. Praktisk brandbekæmpelse ved anvendelse af transportable slukkere.
  19. Kendskab til forholdsregler til at undgå forurening af havmiljøet, som kan henføres til skibets drift.
  20. Vigtigheden af altid at følge sikre arbejdsrutiner.
  21. Vigtigheden af at opretholde gode menneskelige relationer og et godt arbejdsfællesskab om bord.

4.2 Praktiktid til søs
I praktiktiden skal indgå følgende elementer:

  1. Hovmesterens/skibskokkens ansvarsområder og pligter.
  2. Arbejdspladssikkerhed.
  3. Administrative opgaver, herunder proviantering, kostregnskab, told- og havnepapirer, afløserregnskab m.m.
  4. Indkøb af proviant/stores/bonded stores.
  5. Brødbagning.
  6. Udskæring af kød.
  7. Særlige forhold vedrørende køleteknik og opbevaring af proviant.
  8. Kabyshygiejne og rengøring.
  9. ISM systemet.
  1. Bedømmelse af kursister

5.1 Kursus i søsikkerhed
Minimumskrav til kursistens viden, forståelse og færdigheder skal være i overensstemmelse med de under ”Målsætning”, ”Målbeskrivelse” og ”Indhold” beskrevne rammer.
I bedømmelsen skal der primært lægges vægt på principielle sikkerhedsmæssige aspekter og deltagerens engagement.
Kursisten skal orienteres grundigt om bedømmelsesformen og beståkriterier senest ved start af kurset.

5.2 Praktiktid til søs
Praktiktiden skal være målrettet og følge en af Søfartsstyrelsen udarbejdet uddannelsesbog indeholdende grundlaget for praktiktiden til søs. Uddannelsesbogen skal føres efter de retningslinier, der er beskrevet i selve bogen.

5.3 Uddannelsens afslutning
Uddannelsen afsluttes med, at skibsføreren og den skibskok, der har været ansvarlig for oplæringen, attesterer en erklæring i uddannelsesbogen om deltagerens opfyldelse af de i afsnit 3.2 nævnte punkter.
Uddannelsesbogen med attesteret erklæring skal forevises ved udstedelse af sønæringsbevis som skibskok.



© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

Rabat på billetter til historisk motorløb

Copenhagen Historic Grand Prix er et historisk og traditionelt mo ...

Forårets og sommerens medsejladser og skibsbesøg er i gang

Kalenderen er de seneste år blevet fyldt med flere og flere skibs ...

Samarbejdspartnere:

tjm banner 2019 fp1 195px
PFA banner 2023 195PX