Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Nye overenskomster på hjemmesiden

Arbejdet med etableringen af den kommende Femern forbindelse er i ...

Rabat på billetter til historisk motorløb

Copenhagen Historic Grand Prix er et historisk og traditionelt mo ...

CO-Søfart advarer mod udvanding af MLC

CO-Søfart - 26. november 2014

CO-Søfart advarer mod udvanding af MLC

MLC definerer ganske klart, hvem superkonventionen omfatter og hvem der således omfattes af begrebet ”søfarende”. Det er ifølge MLC enhver, som er ansat eller beskæftiget i enhver stilling om bord. Denne formulering er i den danske lovtekst allerede ”oversat” til danske forhold, men i praksis har det vist sig, at der er behov for en klar præcisering af, hvem der i givet fald ikke er omfattet af MLC som f.eks. møllemontører.

Af Hanne Hansen

Implementeringen af MLC (Maritime Labour Convention) i dansk lovgivning er endnu ikke helt ved vejs ende.

Lov om søfarendes ansættelsesforhold har været gennem en større tilpasning, som er vedtaget i Folketinget. Men siden vedtagelsen er der i praksis opstået spørgsmål om, hvorvidt visse kategorier af personer om bord er omfattet af begrebet søfarende.

Møllemontører i vind-offshore, rederiinspektører  generelt og gæsteoptrædende kunstnere på passagerskibe har blandt andre kategorier været udgangspunktet for drøftelserne i erhvervet. Behovet for klarhed om afgrænsning og klare formuleringer om, hvem der i givet fald ikke er omfattet af MLC,  er erhvervets parter gennem flere møder nået til enighed om.

Samlet henvendelse fra erhvervets parter

Drøftelserne førte til en samlet henvendelse til Søfartsstyrelsen fra erhvervet og en foreslået ændring af ”Lov om søfarendes ansættelsesforhold” har nu været i høring.

Efter CO-Søfarts opfattelse går den foreslåede lovændring ud over det oplæg, der oprindeligt forelå fra et enigt erhverv, og CO-Søfart advarer i høringssvaret mod en udvanding af søfarendebegrebet i MLC.

Den foreslåede ændring i loven overlader det til Erhvervsministeren – efter høring – at definere begrebet ”søfarende”.

”Det er CO-Søfarts opfattelse, at dette dels bryder med baggrunden som en trepartsaftale, og dels kan give unødig anledning til betydelig kritik fra ILO, da det åbner mulighed for en udvanding af et i MLC meget konkret defineret begreb”, hedder det blandt andet i høringssvaret fra CO-Søfart.

I klar modstrid mod MLC

CO-Søfart anholder videre, at det er problematisk – og i klar modstrid med MLC -, at den foreslåede lovtekst  kun tydeligt nævner, hvem ministerens høring skal omfatte på arbejdsgiverside – rederen. I lovudkastet står således: ”Reglerne fastsættes efter høring af de organisationer for redere og de kategorier af personer, som spørgsmålet vedrører.”

Reelt vil det betyde, at  en høring vil kunne omfatte organisationer, der er uden viden om søfart og MLC . Hvis spørgsmålet f.eks. gælder en frisør på et passagerskib vil høringen omfatte DOFK (Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere) samt Dansk Frisør og Kosmetik Forbund.

Dette rummer ifølge CO-Søfart en risiko for en udvanding af MLC.

Ifølge høringssvaret er løsningen at omformulere lovteksten til: ”Reglerne fastsættes efter indstilling fra de organisationer for redere og de organisationer for søfarende, som spørgsmålet vedrører…”. 

Høringsfristen udløb 25. november

Link til høringssvar

Læs hele høringssvaret fra CO-Søfart – klik her

Læs den oprindelige henvendelse fra erhvervets parter til Søfartsstyrelsen – klik her