Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Fjord Line overvejer omflagning af ‘Oslofjord’

“Det er i øjeblikket uklart, hvilke konsekvenser en eventuel omfl ...

Sømandscentre på vågeblus

Velfærdstjenesterne kan ikke komme om bord, men flere sømandscent ...

Jul til søs medio 1960'erne

CO-Søfart - 20. december 2019

Julen starter i kabyssen, lyder billedteksten i beretningen fra 1968 i Nakskov Skibsværfts blad. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv / arkiv.dk

Jul til søs medio 1960'erne - samt et hav af historier og 80.000 billeder

Et sandt overflødighedshorn for maritime nostalgikere er under etablering på arkiv.dk, hvor Nakskov Lokalhistoriske Arkiv er i fuld gang med at lægge 80.000 billeder og materiale fra Nakskov Skibsværft ud.

Af Hanne Hansen

Historien om hovmesteren, der fik tilnavnet "Glade Jul", samt et hav af billeder og historier fra en svunden tid er alle at finde i det skatkammer, som for tiden er under etablering på arkiv.dk. Det er Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, der har overtaget det righoldige materiale fra Nakskov Skibsværft, som forestår det enorme publiceringsarbejde.

Arbejdet med at lægge det hele online begyndte tidligere i år. Indtil nu ligger for eksempel alle årgange af skibsværftets eget blad, NS-bladet, online som pdf'er, der er lige til enten at downloade eller bare kigge rundt i på portalen.
Alt er indekseret og dermed søgbart på navne, skibe osv.

Julen starter i kabyssen

I NS-bladet nr. 65, fra januar kvartal 1968, fortæller riggermester Villy Dan Petersen om "Jul til søs". Artiklen er ledsaget af billeder, taget af Thomas Hald, der var fotograf på skibsværftet.
Ænderne ligger velstegte på bordet, de brune kartofler er klar til bruning og en papkasse med øl tages i nærmere øjesyn på historiens indledende billede fra kabyssen. Desværre bringer billedteksterne ikke yderligere informationer om, hvor og hvornår billederne er taget - ej heller, hvem der er på billederne.
Artiklen omfatter også to billeder fra messen, hvor jakkesættene i julefestens anledning er taget i brug.

Hovmesteren "Glade jul"

Riggermester Villy Dan Petersen fortæller i artiklen om "en almindelig juleaften" - som han selv beskriver det, og gennemgår herefter, hvordan juleprovianten til skibene er afsendt hjemmefra måneder i forvejen.
Og så fortæller han om et ganske særligt juletræ, som foranledigede at hovmesteren om bord efter juleaften aldrig hed andet end "Glade jul".
Villy Dan Petersen fortæller:
"En betænksom hovmester havde købt julepynt i Japan - elektriske julelys havde han købt i dyre domme, men ved generalprøven viste det sig, at der var noget galt med installation og strømstyrker - dette ordnede skibets elektriker juleaftensdag, og det var en målløs hovmester, der slog dørene op til salonen juleaften, hvor juletræet glimtede og strålede som et lykkehjul i Tivoli. De snilde japanere havde arrangeret det således, at lysene med forskellige farver tændte og slukkede i hidsige rytmer. Kronen på værket eller rettere stjernen på træet, afspillede »Glade jul, dejlige jul« ved træk i en snor, samtidig med at kronen snurrede rundt og kastede spejlreflekser rundt i salonen. Det blev en festlig juleaften med stemning langt ud over almindelig tilladt julestemning. Hovmesteren hed for øvrigt ikke andet end »Glade jul« efter den aften."

Dyk ned i skatkammeret på arkiv.dk

Hele historien kan findes i NS-bladet nr. 68, side 21-23 på arkiv.dk - her direkte link til siderne...

Direkte link til samtlige årgange af NS-bladet på arkiv.dk - Klik her...

Direkte link til artiklens billeder på arkiv.dk - Klik her...

Direkte link til Nakskov Lokalhistoriske Arkiv - Klik her...

NS2 arkiv jul 1000pxlres

"Det festligt pyntede julebord," lyder billedteksten til dette foto i riggermester Villy Dan Petersens beretning om "Jul til søs" i NS-bladet, 1968. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv / arkiv.dk

NS3 arkiv jul 1000pxlres

"Ved desserten," hedder den korte billedtekst til dette foto i Villy Dan Petersens beretning. Foto: Nakskov Lokalhistoriske Arkiv / arkiv.dk