Mose Allé 13, 2610 Rødovre, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Mose Allé 13
2610 Rødovre
Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Skibsassistenter spritter igen af på Molslinjens ruter

Den skærpede situation med stigende smittespredning har aktualise ...

Aftale om besætningsskift ophører og udfases

De akut opståede problemer for besætningsskift som følge af Covid ...

Monument for ‘Scandinavian Star’-ofre afsløres på lørdag

CO-Søfart - 24. september 2020

Monumentet for ofrene for Scandinavian Star branden er endnu hemmeligt og står tildækket til afsløringen på lørdag. Fotos: Scandinavian Stars Danske Støtteforening

Monument for ‘Scandinavian Star’-ofre afsløres på lørdag

Langt om længe får de 159 ofre for brandene på ‘Scandinavian Star’ et mindesmærke. Et monument på syv ton afsløres på lørdag på Paradiskajen i Frederikshavn.

Af Hanne Hansen

159 ofre for branden på ‘Scandinavian Star’ er i centrum, når støtteforening ved en ceremoni på lørdag afslører et mindemonument på Paradiskajen i Frederikshavn.

Ceremonien strækker sig fra kl 13 - 16 og foruden indbudte gæster, har Scandinavian Stars Danske Støtteforening lagt 200 deltagerarmbånd til gratis afhentning på Hotel Jutlandia i Frederikshavn. På grund af Covid-19 er deltagerantallet begrænset til maks. 400 personer.

Kransenedlæggelse og levende musik

Programmet omfatter foruden afsløring af selve monumentet, både taler, kransenedlæggelse og levende musik.
Monumentet, der først afsløres på lørdag, er udført i granit er omkring 1,80 meter højt og vejer ca. 7 ton. Det er tegnet af arkitekt Johnny Andersen fra Designplan efter udarbejdelse af støtteforeningen og granitten er tilvirket på Baggesens Stenhuggeri.
Frederikshavn Kommune har lagt energi og samarbejde i at finde egnet placering, som bliver ganske få meter fra kajkanten, hvor Scandinavian Star afsejlede fra, de få dage skibet var i drift, inden branden.

Monument og udgifterne til arrangementet på lørdag er gjort muligt med donationer fra Jens og Margthe Withs Fond.

Udsat på grund af Covid-19

30-års dagen for branden var 7. april i år, hvor støttegruppen oprindeligt havde planlagt afsløringen. Men Corona-smitten og nedlukningen kom i vejen.
Og siden støtteforeningen besluttede sig for at gennemføre afsløring og mindehøjtidelighed nu på lørdag 26. september, har Corona-smitten og tiltagene igen påvirket arrangementet.

“Vi gør alt, hvad vi kan, for tilpasse arrangementet, så ingen udsættes for unødig risiko. Der er opstillet godt 400 stole, så deltagerne kan sidde, og rundt om pladsen er der vagter, der sørger for at kun de med armbånd kommer ind,” forklarer Mike Axdal fra Scandinavian Stars Danske Støtteforening.
Mike Axdal har trukket det helt store læs med etableringen af mindesmærket. Han var selv om bord på ‘Scandinavian Star’, under branden, hvor han mistede sin far og brod i flammehavet. Han har blandt andet skrevet en bog om både katastrofen og de mange huller i den efterfølgende opklaring af brandårsagerne.

Monumentet er fredet frem til 2090 og det glæder Mike Axdal, at overlevende, pårørende og efterladte nu langt om længe får et fast sted at søge hen for “lindring af smerte og afmagt”. Et mindesmærke for de 159 ofre burde ifølge støtteforeningen have været rejst for mindst 25 år siden. “Et berettiget eftermæle for alle, som måtte lade livet grundet andres begær,” som det formuleres i pressemeddelelsen fra støtteforeningen.