Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Uddannelsen til skibsmaskinist opdateres til fremtiden

Uddannelsen til skibsmaskinist på MARTEC har igennem de seneste p ...

Nye overenskomster på hjemmesiden

Arbejdet med etableringen af den kommende Femern forbindelse er i ...

Rapporten om mobning og chikane viser også flere positive tendenser

Metal Maritime - 13. oktober 2023

Rapporten viser også flere positive resultater, blandt andet at 87,7% mener, at kaptajnen gør et godt arbejde for at skabe et godt arbejdsmiljø ombord. (Foto: Colourbox)

Rapporten om mobning og chikane viser også flere positive tendenser

Der har været meget omtale af rapporten omkring chikane og mobning i den danske handelsflåde, da den viste et erhverv med en problematisk mobbe- og chikanekultur. Resultaterne i rapporten er dog mere nuanceret, og der er flere positive resultater, der kan fremhæves.

Af Ole Philipsen

Fredag i sidste uge blev den længe ventede rapport om mobning og chikane i danske skibe offentliggjort. Rapporten konkluderer, at 17% af de søfarende har været udsat for mobning og 11% for chikane, hvilket er det som har ramt overskrifterne.

Nu har vi så fået en kopi af besvarelserne på de enkelte spørgsmål i spørgeskemaet, som ligger til grund for undersøgelsen, og efter vore opfattelse giver det et mere nuanceret billede af de aktuelle forhold til søs.

Positivt

Det er positivt, at det kun er 3,7%, der i spørgeskemaet svarer, at de er utilfredse/meget utilfredse med deres arbejdsforhold i danske skibe.

På samme vis svarer kun 3,9%, at de mener, skibets kaptajn intet gør for at skabe et godt arbejdsmiljø ombord, og 8,4% mener, at kaptajnen kun gør en smule for at skabe et godt arbejdsmiljø ombord.

Det betyder, at 87,7% mener, at kaptajnen gør et godt arbejde for at skabe et godt arbejdsmiljø ombord.

På samme vis er det kun 3,9% af svarpersonerne, som mener, at de ingen hjælp eller støtte får fra deres nærmeste forsatte seniorofficer, og 1,7% der mener, at der absolut ikke er et godt forhold mellem dem og den øvrige besætning.

Forbedringer

52,5% har oplevet en forbedring i forhold til chikane og mobning i de sidste 12 måneder ombord, mens 24% mener, der kun i mindre grad er sket en forbedring eller slet ikke.

23,5 % svarer, at det ved de ikke. Bemærkelsesværdig er det, at mens 45,5% svarer, at de mener, der skal være mere information om mobning og chikane, svarer 47,3%, at det mener de ikke, der er behov for, 7,9% svarer ved ikke.

Når man kikker på besvarelserne i spørgeskemaet, som er grundlag for rapporten, så kan der ikke være tvivl om, at der tegner sig en mere nuanceret virkelighed i dansk flagede skibe, end det som i første omgang blev meldt ud i medierne.

Der skal ikke herske tvivl om, at tallene for chikane og mobning er alt for høje, og der skal tiltag til for at løse dette. Det arbejde er allerede gået i gang, og alle parters tilgang er løsningorienteret og konstruktiv.

På samme vis kan der heller ikke, ud fra de samlede svar, være tvivl om, at de tiltag og det samarbejde som Danske Rederier og dets medlemmer (f.eks. A.P.Møller-Mærsk og DFDS A/S), de overenskomstbærende organisationer og Sea Health and Welfare har haft de sidste par år om at løse mobning og chikane, har medført forbedringer, men det er absolut ikke i hus endnu, som rapporten viser.