Radio Medical Danmark (RMD) udgiver årligt en rapport med et tilbageblik på året, der er gået. Rapporten fra 2024 afslører, at RMD har haft et rekordtravlt år. Aldrig tidligere har der været så mange henvendelser fra søfolk på dansk flagede skibe. Helt præcist har RMD på kontoret på Esbjerg Sygehus haft 4829 unikke cases i løbet af 2024, hvilket er en stigning på 19 procent i forhold til 2023, som var det tidligere rekordår. Mere end 2/3 del af casene udgøres af patienter fra tre specifikke lande. Flest henvendelser drejede sig om filippinske søfarende - nemlig 27 procent, herefter følger indiske søfarende med ligeledes 27 procent og afslutningsvis danske søfarende med 15 procent, hvilket stemmer godt overens med, at størstedelen af besætningsmedlemmerne, der er dækket af RMD's service, kommer fra disse tre lande.
To typer skiller sig ud
Af de mange henvendelser fra de søfarende i 2024 er der især to typer af skader og lidelser, der skiller sig ud. Knap 1800 henvendelser omhandlede muskel- og skeletsystemet eller hudlidelser. Af disse typer af lidelser drejede flest sig om hudlidelser, som udgør cirka 19 procent af de samlede henvendelser, mens muskel og skelet lidelser ligeledes udgør 19 procent. Herefter følger sygdomme/skader i fordøjelsessystemet, synssystemet og luftvejene. Denne fordeling er helt som forventet og som i 2023.
Hvis der kigges på de mere alvorlige tilfælde, som har krævet enten ilandsætning eller evakuering, så har der været 279 cases i løbet af 2024 - hvilket er 31 flere tilfælde end i 2023. I 178 tilfælde har det været nødvendigt med en ilandsætning, hvor den søfarende sygeafmønstre før planlagt afmønstring til videre behandling ved næste mulige havneanløb. Der har været 101 tilfælde af de mere akutte evakueringer, hvor der er tale om akut ilandsætning med assistance fra helikopter eller andet fartøj.
Skibstype har betydning
Langt de fleste henvendelser til RMD i løbet af 2024 er kommet fra handelsflåden, som stod for 3337 unikke cases, hvilket svarer til 69,1 procent af samtlige henvendelser, og er en stigning på hele 29 procent i antallet af henvendelser fra handelsflåden i forhold til i 2023. Denne store stigning kan forklares med, at en ny kontrakt med Mærsk trådte i kraft i midten af 2023, og derfor først for alvor kan aflæses i tallene fra 2024. Hvad angår antallet af henvendelser fra andre skibstyper, så har de været på niveau med tidligere år. Næstflest henvendelser kom der fra supply skibe med 664 cases, svarende til 13,8 procent, mens 470 cases involverede færge/passagerskibe svarende til 9,7 procent, mens fiskerskibene med 119 cases svarende til 2,5 procent var involveret i færrest cases.
Når det kommer til de alvorligste tilfælde, hvor det har været nødvendigt med en evakuering, topper færge/passagerskibene med 32 procent af samtlige evakueringstilfældene, mens 24 procent af samtlige evakueringer har været fra et skib i handelsflåden.